Från utbrändhet till livslust: Fängslad i tanken

lördag 6 juni 2009

Fängslad i tanken

Vi skulle inte uppleva någonting om det inte var för våra sinnen. Vi skulle inte känna eller uppleva någonting runtom oss. Doft, smak, lukt och hörsel är information som samlas upp och skickas till hjärnan. Så långt är vår västerländska medicin med.

Medvetandet är också ett sinne
I österländsk medicin finns något som kallas för medvetande. Medvetandet är även det ett sorts sinne. För utan kopplingen till vårt medvetande skulle vi inte känna till våra sinnen, vi skulle förmodligen inte ens veta om att vi upplevde överhuvudtaget. Vi skulle inte veta vad vi såg, smakade, upplevde. Om vi ens skulle förstå ATT vi såg, smakade, doftade etc.

Att leva i tanken är att vara någon annanstans
Problemet som den stressade människan har är att vi ofta lever i tanken. Alla har vi våra sinnen till förfogande men vi upplever dem inte eftersom vi har fullt upp med att leva våra tankar. Vi upplever helt enkelt inte nuet eftersom vi tankemässigt befinner oss någon annanstans. Vi kan äta ett mål mat utan att känna smaken av det eftersom vi har så full upp med att vara någon annanstans. Våren passerar rakt framför oss utan att vi har lagt märke till att den var där. Helt plötsligt är helgen över och vi undrar frågande vart tiden tog vägen? Vi hann inte med att uppleva den.

Mitt liv passerar framför mig utan att jag är delaktig
Våra tankar är i ständig rörelse. De flödar konstant inom oss. Men många av oss är totalt omedvetna om våra tankar - att vi faktiskt tänker hela tiden. Har du lagt märke till att du faktiskt tänker oavbrutet, konstant genom hela dagen?

Om vi inte är medvetna om våra tankar kan vi heller inte vakna upp och uppleva våra liv här och nu. Det är därför vi måste arbeta med vårt medvetande för att nå medvetenhet/vetskap/uppmärksamhet (ordet "awareness" fångar betydelsen av dessa ord i ett enda).

Att bli medveten om sina tankar
Hur gör man för att bli mer uppmärksam och medveten? Det är enklare än vi alla tror (kanske är det just därför vi upplever det som svårt?). För att öka vår medvetenhet måste vi LYSSNA. Lyssna, iakta och utan att fördöma betrakta vad som försigår inom och utanför oss. Vi glömmer ofta bort att vi har en hel del att lära av oss själva. Ofta vänder vi oss utåt för att finna svaren när vi i själva verket har dem inombords.
Meditation är som att simma upp ur flodströmmen av tankar och istället betrakta alltsammans från strandremsan. Meditation är ett utmärkt sätt att bli mer medveten (läs tidigare inlägg om meditation här).

Att vara i nuet, vad innebär det?

  • Att vara i nuet är att vara medveten om den här stunden precis såsom den är, utan att försöka förändra den. Att ta emot, acceptera och vara i nuet precis såsom det är oavsett om det är bra eller dåligt.
  • Hur känns sanden i min handflata? Marken under mina fötter. Hur känns min kropp? Solen i mitt ansikte, vinden, vad doftar det? Ett sätt att fånga nuet är att beskriva det för sig själv.
  • Hur ska man uppleva sitt liv om inte i nuet? När man tänker efter är det som hände igår en tankekonstruktion liksom det som kommer att hända imorgon (även nuet kan vara en tankekonstruktuion, om befinner mig i tanken). Att uppleva nuet är att uppleva livet.
  • Alternativet till att vara i nuet är att försöka vara någon annanstans i tanken. Det är vi förvisso väldigt duktiga på, men fungerar det för oss?
  • Inget behöver förändras här och nu. Allt är faktiskt alldeles ok precis som det är. Jag kan inte förändra nuet genom att tänka iväg från det, det för mig bara bort från det här ögonblicket. Om jag accepterar nuet, hur illa det än är, kan jag istället välja att bemöta det här ögonblicket på det bästa sätt jag kan.
  • Om det här ögonblicket var det bästa i mitt liv, hur skulle jag då känna mig?

Att bli medveten är att bli fri
Att samla upp vårt medvetande här och nu ger oss möjligheten att navigera genom livet på ett nytt sätt...och bli mer fri.

Nedan kommer en källreferens till det här inlägget. Ta dig gärna tid och lyssna på Jon Kabat-Zinn!

Coming to Our Senses with Jon Kabat-Zinn (9 min):


4 kommentarer:

Anonym sa...

Vem är du, min digitala vän?
Brukar aldrig läsa bloggar, men nu har jag hittat din av en slump.
Tack för en positiv,intressant blogg! Mycket givande. En blogg för välbefinnande!
Kommer att fortsätta läsa!

JN sa...

Så sant det du säger att allt som oftast kommer man på att man inte är närvarande. Man befinner sig långt bort i tankarnas värld...

Sara sa...

Hejsan! Helt underbart att du börjat skriva lite igen. Saknar dina kloka genomtänkta inspirerande blogginlägg.. de får mig att fokusera och må bättre!

Hälsningar
Sara

Jenny sa...

Anonym!
Tack för ditt inlägg och dina vänliga ord. Jag blir så glad!

JN!
Att vara "här och nu" är en konst. Faktum är att det ibland känns som om människan har muterat genom sitt västerländska leverne. Som om vi har tappat kontakten med oss själva. Det enda som kan göra en mer medveten är att försiktigt betrakta sig själv och öva sig i medvetenhet. Men men det är inte alltid så lätt. Jag övar steg för steg... :)

Sara!
Tack snälla du för dina urgulliga ord. Dina rader betyder så enormt mycket för mig.

Tack alla ni för era inlägg. Ni anar inte hur upplyftande och givande era ord är för mig! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online