Från utbrändhet till livslust: Nyhetsmorgon TV4 - Är magkänsla något fysiskt?

söndag 4 november 2012

Nyhetsmorgon TV4 - Är magkänsla något fysiskt?

I dagens Nyhetsmorgon diskuterade man magkänsla och vad det egentligen är för något. Varifrån kommer den där starka känslan av att vi ska ringa det där telefonsamtalet eller ta det där beslutet? Hur kan det komma sig att vi bara VET, helt plötsligt?

Hjärnforskaren: intuition sitter i kroppen...
Hjärnforskaren och författaren Katarina Gospic menar att "magkänsla" är ett fysiskt fenomen som uppstår tack vare vår hjärna och vår kropp. Att vi får en stark känsla för att välja, agera eller utforska något är helt och hållet kopplat till vår fysiska kropp och våra minnen (som finns lagrade i vår hjärna). Det handlar om ett samspel mellan hjärna, kropp och lagrade minnen och erfarenheter. Detta sammantaget får oss att uppleva den magkänsla eller intuition för det där beslutet eller valet.
Vad jag förstår menar Gospic att man kan mäta ämnen i magen som även finns i hjärnan och att det ligger till grund för denna teori.

...eller försöker vi förklara något som vetenskapen inte klarar av att förklara än?
Teorin om att vår intuition sitter i vårt kött och blod baseras på antagandet att människan bara består av en kropp. Att något så icke-fysiskt som intuition enligt vetenskapen måste ha en fysisk förklaring kanske handlar om att vetenskapen inte klarar av att beskriva det icke-fysiska än? För finns det metoder och instrument för att mäta en människas andliga/själsliga aktivitet? Visst är det så att intuition startar fysiska processer i vår kropp men att dessa i sig, isolerat, är själva förklaringen till vad intuition är känns väldigt platt. Det är som att försöka förklara att kärlek uppstår mellan två personer därför att de i samma stund råkade ha förhöjda halter av vissa hormoner.

Att förklara kärlek genom att definiera fysiska ämnen och hormoner blir väldigt själlöst, platt och endimensionellt. 

Kan det vara så enkelt att vi är mer komplexa varelser än vad vetenskapen klarar av att definiera idag? 

Nyhetsmorgon söndag, 4 november 2012:

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online