Från utbrändhet till livslust: En giftfri deo som fungerar?

lördag 5 april 2014

En giftfri deo som fungerar?

Bland det första jag gjorde när jag bestämde mig för att försöka läka min hypotyreos på egen hand var att rensa ut och minimera gifter. Både sådana man får i sig när man äter (tillsatser) men även andra potentiellt hormonstörande ämnen och gifter som man får i sig via plastförpackningar, plastvattenkokare, schampo, balsam, hudlotion, tandkräm, deo etc.

Varför ekologisk deodorant?
Deodorant är lite av en livsnödvändighet. Man vill inte gå runt och stinka svett. Men tittar man på innehållsförteckningen till en vanlig deo hittar man många ämnen som man inte har en aning om vad de är eller hur de kommer att påverka ens kropp. Kommer hormoner (som sköldkörtelhormon exempelvis) att påverkas? Kommer aluminiumet i deon att påverka lymfsystemet? Brösten (som ju faktiskt ligger väldigt nära armhålan)?

För varje liten justering, som att byta deo, minskar belastningen på kroppen. Mindre belastning innebär bättre möjlighet för läkning och balans.

Deodorant eller...sesamolja?Jag har testat tre olika ekologiska deodoranter. Organic birch från Urtekram, Deo Crystal (även den från Urtekram) samt Tea tree från Dr Organic. Sedan har jag även testat ekologisk, mognad sesamolja (längst till höger i bilden ovan). Detta då sesamolja är bakteriedödande och vårdande.

Dr. Organic Tea Tree ekologisk deo med effekt
Den utan tvekan bästa ekologiska deodoranten jag testat är Dr Organic Tea tree. Den luktar ganska starkt innan den torkar in men den håller lika bra som en vanlig deo. Troligtvis då tea tree är bakteriedödande (svettlukt kommer från de bakterier som bildas på huden). 

Dr. Organic...
Luktar väldigt mycket Tea Tree, men har
mycket bra effekt genom hela dagen
Sesamolja istället för deo?
Men hur gick det för sesamoljan då? Ja, ärligt talat väljer jag mognad sesamolja över båda Urtekrams deodoranter. Den håller enligt min upplevelse helt klart lika bra och dessutom är den vårdande på ett sätt som deodoranter sällan är.

Tips från er läsare...
"C/O GERD Eco Deo fungerar bra (Svenskt ekologiskt tillverkas i Jokkmokk) så även Forever Livings Aloe Ever-Shield deo stick!" Tack till Anki för ditt tips i en kommentar idag.

Tack även till Eva som skriver "c/o Gerd gör bra, giftfri, ekologisk deo som funkar! (kokosfett och bikarbonat har jag när jag inte ska göra nåt ansträngande)

Har du tips på en ekologisk deo som verkligen funkar? Dela gärna med dig i kommentarsfältet nedan.


5 kommentarer:

Nina B sa...

Jag rekommenderar roll-on deodoranter från Färg & Förändring, Soapwalla deodorant cream och alla deodoranter från Green Love.

Semester & Mat sa...

Hej
Hittade hit till din blogg via en delning på fb, om just hashimotos.
Har hashimotos sedan 8år tillbaka, allt som står om det är intressant läsning enligt mig. Sällan man hittar något om det.
Tycker att din blogg i överlag verkar vara intressant, så jag länkar din sida från min blogg och på så vis har jag koll på dina uppdateringar.
Hoppas det är okej :)

Emma CC sa...

Alun = thaisten = kristalldeo = bergskristall (felatktigt namn) = mineralsten är alltså alun som är ett aluminiumsalt. Detta påpekas sällan eftersom det skrämmer folk.

Några kemister jag känner, avstår från alunsten, eftersom de vet att svettens syror kan påverka molekylerna så att aluminiumet kan förändras och kanske ta sig in i kroppen. D.v.s. i alunet är molekylen stor och sägs (man TROR) att den inte kan ta sig in i kroppen, men värme, fukt och syra (som i svett) kan påverka och ändra den.

Jag har valt att avstå den också, och kommer att testa en tea tree oilvariant som jag fann på iHerb (som man som fattiglapp har råd med). Det fanns flera, men bara en med riktigt bra betyg :)

Unknown sa...

Rosenseriens, både deo och deospray är fantastisk!

HEMLÄNGTAN sa...

Själv tänkte jag testa det gotländska märket deolicious. Har inte använt den förut så jag vet inte hur den fungerar men tänkte ge den ett försök.

Tack för en underbar blogg. Hittade den igår och tänkte läsa mig igenom den då jag har sköldkötelproblem.

/Jenny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online