Från utbrändhet till livslust: Att balansera ett stressat sinne

måndag 6 april 2015

Att balansera ett stressat sinne

Renar utanför sovrumsfönstret.
Snön faller utanför stugknuten i Norrbotten, där jag befinner mig just nu. Efter några dagars ledighet har jag kommit ner i varv. Känner mig fullt tillfredsställd med att helt lugnt och stilla betrakta det som försiggår utanför mitt fönster. Men det var inte så när jag kom hit för en knapp vecka sedan. Då var jag mer rastlös och hade tankarna fulla med måsten. Detta får mig att fundera över vad det egentligen är som gör att sinnet lugnar sig och att vi varvar ner? Vilka komponenter krävs? Och varför proppar vi oss själva fulla med intryck? 

Ett oroligt sinne ger en orolig kropp
Den som lever med förhöjda halter av stresshormonerna kortisol och adrenalin under en period upplever obehagliga stressymptom. Det är ett faktum. Det är så många saker som påverkas av en alltför hög belastning. Inte bara kroppens olika processer och funktioner utan också vårt sätt att se på det som sker. Vårt sätt att uppleva och tolka det vi har här och nu i våra liv. 

Känslostyrdhet gör oss olyckliga
Risken finns att den som är alltför stressad lever en tillvaro där, inte sällan de negativa känslorna styr agerandet och beteendet. Som jag ser det är det känslostyrdhet som ställer till det för de allra flesta i livet. Det är när vi blir sårade, irriterade eller kränkta och låter känslan styra hur vi agerar eller besvarar någon vi gör oss själva riktigt olyckliga. Att vara känslostyrd kräver dessutom en enorm insats av sinnet. Vi tröttar ut oss själva och lever i en negativ spiral. 

Att lugna sinnet och träna upp medvetenheten är ett sätt att stanna upp och välja en ny, bättre och mer konstruktiv väg framåt.

En lugn miljö gör inte hela jobbet. Jag måste själv
träna upp min förmåga att finna lugn inuti mig.

Några sätt att lugna sinnet:


 • Betrakta och lyssna inåt
  Betrakta vad som försiggår inuti dig utan att gå in i känslan. Bli medveten om hur du tänker och känner, helt utan att agera på känslan. Se dina tankar och känslor "utifrån" och låt dem finnas där. Försök inte jaga bort dem. Acceptera dem men låt dem inte ta över
 • Förstå varför du proppar dig själv full med intryck 
  Minska intrycket från TV, radio, smartphones, iPads, datorer och annat. Rastlöst blippande och ständigt scannande av informationsflöden i sociala medier är ett sätt att täppa till sinnet. Om du har svårt för att sitta stilla utan att plocka upp din smartphone är det kanske inte omöjligt att du har känslor som du, omedvetet, försöker blockera genom att hålla dig själv sysselsatt. Bli medveten om ditt beteende och hur du föder dina sinnen. 
 • Låt saker ta tid
  Jag har själv ett problem med att allt ska göras så effektivt och snabbt som möjligt. Det kan vara skönt att få undan saker men samtidigt kan det vara minst lika viktigt att låta en uppgift få ta den tid den tar. Det är här och nu jag lever och om jag hela tiden befinner mig i ett ständigt tempo av saker som ska göras (snabbt), var befinner jag mig då? Lever jag? Upplever jag?
 • Ta in miljön du vistas i
  Vistas i miljö som gör dig lugn. Man måste inte vara i norra Norrland för att uppleva lugn. Faktum är att du kan vistas på en vacker och fridfull plats men ändå vara stressad. Det bevisar hur stor del av vårt inre som spelar roll i hur vi upplever vår tillvaro.
  Visst underlättar det ibland att byta miljö, men det behöver inte vara den långa resan. Lugn kommer inifrån och är något som jag kan bygga upp genom träning. Det finns många tekniker som lär oss ta tillvara på den stund vi har nu samtidigt som vi blir mer medvetna. 
 • Oxytocin, den stressades bästa vän!Om du inte vet vad oxytocin är är det högtid nu. Det är nämligen den stressades bästa vän. Oxytocin är ett lugn-och-ro-hormon som sänker våra stresshormoner och får oss att landa. Du kan själv framkalla utsöndring av oxytocin genom beröring (krama om någon, få massage etc), varma bad (badkar, bastu etc), djupandning (pranayama), meditation/yoga/mindfulness, spikmatta, pyssla om dig själv på olika sätt etc.
Lägg till bildtext

10 kommentarer:

Bettan sa...

Hej. Ny i bloggvärlden så nu kikar jag in hos andra som har/haft det som jag.
Nu ska jag leta upp min koncentration och läsa din blogg :)

Anonym sa...

Hej!
Din blogg är så underbar! Den ger så hög igenkänning kännedom.Jag hittade den förra våren när jag blev utmattad och fick mer insikt.
Jobbar heltid nu igen sen jan. Men är inne igen i svacka med ångest/oro just nu som jag tidigare inte haft. Åter igen ger fin blogg kraft. Tack! Kramar / Annelie

Anonym sa...

Tack. Mycket berikande...Oxytocin. Må bra hormon..//Sanna

Anonym sa...

Jenny, jag är så tacksam för att du ägnar en del av din tid för att skriva på din blogg. Äntligen har jag hittat en blogg som berikar mig, och hur mycket jag än klickar runt och läser så hittar jag bara mer och mer intressant. Det du skriver bekräftar så mycket av mina egna funderingar, och när jag läser det du skriver känns det nästan som om ett samtal eftersom det intresserar mig så mycket, och du har så många svar på så många frågor. Jag har inte själv blivit utbränd, men nog har jag nosat på den där väggen. Och så skriver du gott om Norrbotten och det värmer också i hjärtat.

Anonym sa...

Tappade fortsättningen på kommentaren... Så än en gång tack, och jag väntar med spänning på fler inlägg. Allt gott till dig. // Maria

Min Underbara Hobby sa...

Hittade hit från ett inlägg på Facebook.
Fortsätter följa din intressanta blogg. Hoppas på att hitta nåt som hjälper mig.

Anonym sa...

Många kloka och fina ord <3

Förresten, du som gillar fina grejer och märkesprylar precis som jag! Jag har gått med i en undersökningssite där varje undersökning ger poäng att handla märkesvaror för. Allt från Le Creuset till Eva Solo kan man plocka ut för poängen. Det är helt gratis och man kan få ihop till så jäkla mycket fint och helt gratis. Hittade länken här där det finns mer att läsa om det. Rekommenderar starkt! http://goo.gl/BepLJk

Molly sa...

Intressant läsning! Tack!

Anonym sa...

Hej!

Hittade din blogg idag och har fått mängder av tips och idéer. Tack för en kanonbra blogg - jag hoppas på att du börjar skriva snart igen.

Malin - som förbereder sig och planerar inför sin andra detox...

Anonym sa...

Hej Malin

Jag har tänkt länge på att göra en detox....

Dum fråga kanske men hjälper de känns de bättre på riktigt efter??

// Claes Linder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online