Från utbrändhet till livslust: Ta hjälp av naturen för att läka stress

torsdag 30 juni 2016

Ta hjälp av naturen för att läka stress

Det finns en hel del forskning som backar upp mitt
behov av att vistas i naturen. Naturen har en läkande effekt
på både kropp och sinne.

Jag befinner mig i stugan i Norrbotten över sommaren. Resten av året bor jag i Stockholm men i 2 månader framåt vaknar jag upp med skogen i ryggen och den lilla havsviken framför mig. Storstaden innebär många bra saker men något jag kan sakna där är lugnet och naturen här uppe, 100 mil norrut. 

Två av tre väljer naturen vid läkning av stress
Miljön vi vistas i har betydelse för hur vi mår känslomässigt och fysiskt. Det sägs att två av tre helst väljer naturen som bästa plats för att läka stress. Alla har inte möjlighet att vistas i vildmarken. Men studier som gjorts på sjukhus, i kontors- och skolmiljö visar att till och med en växt i ett rum påverkar kroppen och sinnet positivt. 
Det har gjorts studier i sjukhusmiljö som visar att något så enkelt som bilder av naturvyer i sjukhusrummet påverkar patienters förmåga att hantera smärta. 

Till och med ett foto av en naturvy kan ha positiv effekt på min kropp och mitt sinne. 

Blodtryck och stresshormoner sänks och positiva känslor ökar 
Att vistas i naturen eller bara titta på naturfoton minskar negativa känsloupplevelser som stress och ilska. Vi taggar ner helt enkelt. Att ta del av naturen, inte bara påverkar vår känsloupplevelse utan även vår fysiska kropp. Det finns studier som visar att en naturupplevelse kan göra att blodtrycket sänks och stresshormonerna kortisol och adrenalin går ner. Det visar sig även att  tid i eller upplevelse av naturvyer (foton eller videos) inte bara höjer vårt psykologiska allmäntillstånd utan även ökar känslan av meningsfullhet. Även vår koncentrationsförmåga ökar.

Att spendera tid i eller uppleva naturen
på annat sätt (ex foton) sägs ökar vår koncentrationsförmåga. 

Låt dina sinnen beskriva naturen
Jag försöker jag låta mina sinnen beskriva den miljö jag befinner mig i. Hur vinden känns, doften, vyn och ljuden omkring mig. Jag föreställer mig att mitt betraktande i sig är ett sinne. Utan min medvetenhet om mina sinnen skulle jag inte ha förmågan att vara närvarande eller ens förstå det som finns här och nu. 

Hur gör man om man bor i en storstad?
Jag bor själv i en storstad större delen av året och vet att det inte alltid är så lätt att hitta egentid i en stor skog. Men naturen finns överallt. Även i det lilla, här och nu. Det krävs inte orörd vildmark för att naturen ska ha effekt på oss. Som jag beskrev ovan kan till och med ett foto av en naturvy påverka människan positivt. Och det finns nästan alltid ett element av natur med överallt. En växt, en himmel, ljuset på träden i parken eller promenadvägen längs en kanal. 


Att stanna upp, betrakta och låta mina sinnen beskriva...
En röd liten stuga (dock ej min) inbäddad i grönska. 

Kanske är det så att naturen lockar fram ett
utrymme för mental vila
hos många av oss?
Forskning på naturen och stress
Här är några studier som jag nämner ovan...
Läs gärna även denna artikel (engelska) med ytterligare referenser till forskning.


Dijkstra, K., Pieterse, M., & Pruyn, A. (2006). Physical environmental stimuli that turn healthcare facilities into healing environments through psychologically mediated effects: Systematic review.Journal of Advanced Nursing, 56(2), 166-181.

Bringslimark, T., Patil, G., & Hartig, T. (2008). The Association Between Indoor Plants, Stress, Productivity And Sick Leave In Office Workers. Acta Horticulturae, 775, 117.


Cervinka, R., Röderer, K., & Hefler, E. (2012). Are nature lovers happy? On various indicators of well-being and connectedness with nature. Journal of Health Psychology, 17(3), 379-388.
Devries, S. (2003). Natural environments -- healthy environments? An exploratory analysis of the relationship between greenspace and health. Environment and Planning, 35(10), 1717.

Diette, G. B., Lechtzin, N., Haponik, E., Devrotes, A., & Rubin, H. R. (2003). Distraction therapy with nature sights and sounds reduces pain during flexible bronchoscopy: A complementary approach to routine analgesia. Chest, 123(3), 941-948.

Kim, T. (2010). Human brain activation in response to visual stimulation with rural and urban scenery pictures: A functional magnetic resonance imaging study Science of the Total Environment, 408(12), 2600.


7 kommentarer:

Piedra sa...

Ja, naturen besitter all den läkekraft som vi i våra "civiliserade" länder hade glömt bort.

J sa...

Så många gånger som jag bläddrat bland dina inlägg för att stilla känslorna av förvirring och rädsla i min utmattning. Det har varit väldigt ofta vill jag påpeka, då minnet inte samarbetar. Tack för att du delar med dig av din kunskap! Bloggar som dina är i nuläget min källa till information som krävs för att möta sjukvården med ett resultat. Jag ska gör allt i min makt för att undvika att bli förbisedd som en patient psykiatrin ansvarar för när min kropp uppenbarligen inte är i balans.

Samtidigt står jag väldigt osäker inför mina symptom och vad jag kan önska av en läkare. Alla går väl igenom den perioden i utmattningen då man söker efter fler sjukdomar att utesluta?

Mina blodprover ser bra ut, samtidigt har jag en känsla av att det är något de missar i deras oförmåga/avsaknad av ork att se människor utifrån en helhetssyn. Det är en känsla som grundar sig i att jag går jag ner i vikt. Och det verkar inte sluta. Det är obegripligt, jag som äter mycket och rör mig ingenting på grund av trötthet och svaghet i kroppen. Dessutom har viktnedgång aldrig någonsin varit enkelt för mig, tvärtom har jag alltid haft lättare för att gå upp i vikt. Det är något.....

Det är mycket nytt att ta in för en hjärna som redan är slutkörd men kanske klarnar det upp när jag väl samlat ihop allt.

Jaja. Åter igen, tack!

Anonym sa...

Hej Jenny,

Jag hittade till din fina blogg när jag googlade runt på stress och jag förstår att det här inte känns aktuellt för dig, men kanske för någon av dina läsare? Du får ta bort min kommentar, om det inte känns okej att jag efterlyser här.

Jag jobbar med TV-programmet Dr Mikael och Tilde som sänds på Sjuan nu i höst. Till ett temaavsnitt om Sömn och stress, söker vi Skypegäster.
Det innebär att man är med på videosamtal via Skype eller FaceTime hemifrån (eller från jobbet). Det viktiga är att man kan sitta ostört under tiden samtalet varar.
Deltagandet är ganska kort och man ställer en specifik fråga, vi letar därför efter personer som är så nära frågorna som möjligt.

Vi letar efter:
> Någon som hört om de olika sömnstadierna och undrar om det finns knep att ta till för att snabbt komma till den viktigaste typen av sömn.

> Någon som har svårighet att somna, vaknar ofta och inte kan somna om och blir stressad av hela situationen. Och undrar vad man ska göra.

> Någon som har så mycket på jobbet och med familjen att sömnen blir lidande och undrar om man kan sova igen förlorad tid.

> Ung tjej som fått diagnos att hon är utbränd pga stress och i samband med det också fått problem med sin sömn (att somna eller att somna om, jättetrött på morgonen, vill inte gå upp) och undrar vad det beror på.

> En småbarnsmamma som har två små barn och ammar, nattsömnen blir förstås störd och hon undrar hur farligt det är att inte få sova ordentligt under lång tid.

> Någon som blir väldigt trött på jobbet och undrar om powernaps är en bra lösning.

Är det här du eller någon du känner? Mejla mig på sophia.lindholm@nyhetsbolaget.se så snart som möjligt, inspelning redan nästa vecka!

OBS att du måste ha Skype eller FaceTime för att delta. Inspelning sker fredag den 16 september ca 11-14. Själva samtalet tar inte så lång tid men du måste kunna vara tillgänglig att ringa upp under den tiden.

Vänligen,
Sophia

Annica @ Guld med ADHD sa...

Jag längtar bort ibland, vill sitta i en stuga nånstans, antingen mitt i skogen eller nära havet, och bara vara. Inte ha tillgång till Internet eller mobiltelefoni. Det är förvisso bra om det finns någon form av kommunikation med omvärlden ifall nått skulle hända; jag vill kunna ringa nödnumret om det behövs. Den teknik jag skulle ta med är eventuellt en kamera, för jag tycker om att fotografera. Annars skulle jag gärna sitta och virka, göra smycken, och andra handarbeten. Och som sagt, bara vara.

alenna alison sa...

Jag känner mig så välsignad igen i mitt äktenskap efter att doktor ODUMODU tog tillbaka min man som skilde sig åt mig under ett bra år. Är ALENNA med namn från RUMÄNIEN. Trots att jag har munnar över hela kroppen, kommer det inte räcka för att tacka doktor ODUMODU för hans hjälp i mitt liv. Min man separerade med mig i ett år och har varit i smärtor och ångest utan honom. Så jag sökte hjälp överallt men ingenting fungerade inte förrän jag menade doktor ODUMODU. Jag förklarade min situation för honom och han lovade att min man kommer tillbaka till mig inom 48 timmar så långt att mitt hjärta fortfarande slår till honom. Jag trodde på honom och han förberedde en stavning för mig och min man ringde mig exakt när doktor ODUMODU sa. Han bad och sa att han behöver mig tillbaka och nu lever vi lyckligt igen för de senaste 9 månaderna. Alla där ute läser min artikel som behöver hjälp ska kontakta honom ... Email: drodumodusolutions@gmail.com

Allison Howarts sa...

Jag är Allison Howarts Efter att ha varit i relation till Anderson i flera år bröt han upp med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, bad jag Han med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskrock som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom, men jag är den typ som aldrig trodde att jag stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett förhållande problem, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att referera honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskastern som hjälpt mig med mitt eget problem. email: ogagakunta@gmail.com du kan maila honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall eller vad är han på +2348069032895
1) Förälskelse Spells (2) Förlorade Love Spells (3) Skilsmässa Spells (4) Marriage Spells (5) Bindande Stava. (6) Breakup Spells
7) Förbanna en förälskelse (8) Du vill bli befordrad på ditt kontor / Lotteri stavning (9) vill tillfredsställa din älskare
Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
ogagakunta@gmail.com

Allison Howarts sa...

Hej jag är Allison Howarts Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal bröt han upp med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskastare som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad att jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett problem med förhållandet, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskramen som hjälpt mig med mitt eget problem. email: ogagakunta@gmail.com du kan maila honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall eller whatsapp honom på +2348069032895
1) kärleksspell
2) Lost Love Spells
3) Skilsmässa Spells
4) Äktenskapsstavar
5) bindande stavning
6) Breakup Spells
7) Förbanna en förälskad älskare
8.) Du vill vara befordrad på ditt kontor / Lotteri stavning
9) vill tillfredsställa din älskare
Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
ogagakunta@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online