Från utbrändhet till livslust: När man har stressat för mycket

söndag 18 oktober 2009

När man har stressat för mycket

Imorse när jag vaknade kände jag att jag bara måste blogga. För den här bloggen har onekligen blivit en ventil för mig. Det är en plats där jag påminner mig själv om vad som är viktigt i livet. För tro mig, jag snubblar och trillar jag med.

Den senaste veckan har jag haft tydliga tecken på Vata-obalans. Jag har haft några veckor då jag har haft högt tempo på jobbet, rest, stressat runt privat etc. Men framförallt beror min vata-obalans på att jag inte har sett till att återhämta mig ordentligt mellan varven.
Vad är vata-obalans?
För er som undrar vad Vata-obalans är kan jag berätta att det är ett begrepp som kommer från den Ayurvediska hälsofilosofin (läs gärna tidigare inlägg om Ayurveda). Obalans i vata får man när man tittar för mycket på tv/dator, stressar, reser, har oregelbundna mat och sömnvanor etc. Ayurveda handlar om att få ordning på obalanserna innan de utvecklar sig till större problem, exempelvis en sjukdom.

Vanliga symptom på Vata-obalans är:
 • Att man vaknar till mellan 03-04 på natten.
 • Är orolig i kroppen, svårt att slappna av
 • Har förstoppning/hård i magen/gaser
 • Koncentrationssvårigheter
 • Högt blodtryck
 • Värk i muskler kring huvud, nacke, rygg

Hur gör man för att balansera Vata?
Den här helgen när jag känner att jag är ur balans tillbringar jag tid till att varva ner kroppen. Det kan ibland ta sin lilla tid att komma ner i varv ordentligt och man får kämpa emot rastlöshetskänslor. För mig är tydliga tecken på att jag inte varvat ner ordentligt att jag inte kan sitta ner i soffan utan att slå på TV:n, blippa på mobilen eller kasta mig över dagstidningen.

 • Stäng av!
  Stäng av allt som distraherar dig i onödan (TV, dator, mobiltelefon, dagstidningen, radion etc). Vata-obalans får man när man har "överintagit" intryck. Stäng av allt som proppar ditt redan överfulla sinna med intryck.
 • Avslappning
  Meditation är oslagbart men är du obekväm med det räcker det gott med att bara försöka tränga undan tankarna och fokusera på andningen. Lägg dig på sängen och "känn dig igenom kroppen", del för del.
  Pranayama är en andningsteknik som är väldigt effektiv och snabbverkande.
 • Undvik kall och torr mat
  Undvik sallader, sushi, kallvatten, fil etc. i några dagar. Ät/drick istället soppor, grytor, teer etc. Använd gärna kryddor som kanel, nejlika, ingefära och kardemumma i det du dricker och äter.

 • Värme och massage
  Bastu- och badkarsbad är utmärkt.
  Få upp värmen och se till att få igång blodcirkulationen i din spända kropp.

  Självmassage med varm sesamolja. Köp sesamolja på hälsokostaffären. Fyll på handfatet med varmvatten och lägg ner oljeflaskan så att den blir varm. Massera sedan kroppen med långa svepande rörelser. Några minuter om dagen räcker bra.

 • Egen-ceremonier
  Alla har vi små "mys-ceremonier" som vi tar till lite då och då. När jag har hemma-helg drar jag på mig min favorit-myströja, varma strumpor och kokar mängder med te. Jag tänder doftkruset och puffar till favoritkudden i soffan.
  Alla har vi små ting eller handlingar som vi känner att vi mår bra och blir avslappnade av. När man har vata-obalans bör man ordinera mer av dessa "egen-ceremonier" till sig själv.

3 kommentarer:

botanosofi/maria sa...

TAAAACK goda människa för ayrvediska råd!!! PRECIS och exaktelmente vad jag behöver!!!(se mitt svar på din kommentar hos mig). Kram och en god lugn haarmonisk vecka önskar jag dej!! Kram botanosofi/Maria

Jenny sa...

Maria!
Tack snälla du för ditt inlägg. Önskar dig en harmonisk anti-vata-obalans vecka! :)

Kram

Lovisa sa...

Precis detta behövde jag läsa just nu. Tack för ditt inlägg. (Nu ska jag loggat ut. :) )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online