Från utbrändhet till livslust: Att komma ut på andra sidan

onsdag 5 maj 2010

Att komma ut på andra sidan

Precis som alla andra har jag perioder då jag jobbar lite för hårt och stressar för mycket. Perioder då jag medvetet (eller omedvetet) satsar, pushar gränserna för vad jag orkar med. En sådan period har jag haft nu under ett par månader. Men nu har jag kommit ut på andra sidan, drar i handbromsen och kopplar på det medvetna lugnet. Är det farligt att stressa när man har varit utbränd? Är risken större att man blir utbränd igen om man redan varit det?

Jag tror inte att det i sig är farligt att stressa, det farliga är avsaknaden av vila. Vila måste vi ofta välja aktivt. Lika aktivt som vi väljer aktivitet.

Variation mellan aktivitet och vila. Kroppen och själen

Jag tackar min erfarenhet av utbrändheten för den kunskap jag bär med mig. Men jag är inte immun mot utbrändhet bara för att jag varit med om det tidigare. Jag tror inte heller att jag har lättare att drabbas av utbrändhet bara för att jag varit med om det tidigare. Faktum är att jag upplever mig klara stressade och pressade situationer mycket bättre nu än jag gjorde innan. Men jag måste medvetet lyssna på mitt inre för att förstå var jag befinner mig.

När lyssnade du på din själ senast? Ja, jag menar allvar. När lyssnade du på ditt inre senast?

Att låta en kris/utbrändhet vara en stärkande erfarenhet
När kroppen och själen säger "Stopp!" så är det inte så mycket annat man kan göra än att lyssna och dra i handbromsen. Jag tror att man ständigt måste ha en dialog med sig själv, koppla på medvetenheten och lyssna av vad som försigår därinne. Inuti.
Livet är precis här och nu. Att vara här och nu är att lyssna, känna, dofta, uppleva. Uppleva här och nu.


"Turn your face to the sun and the shadows fall behind you" ~Maori Proverb


Namaste du fantastiska människa!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Du skriver alltid rätt saker på rätt tidpunkt för mej!
nu går jag ut i solen och sätter hjärnan på frikoppling!
Kram botanosofi/Maria

Sussi sa...

Hejsan! Jag hittade precis till din blogg. Jag gick in i väggen förra sommaren o blev utmattningsdeprimerad. Har därefter blivit lite piggare varje månad. Men nu senaste 2 veckorna har jag blivit mer o mer trött... Jag blir så himla orolig, jag vill inte ramla tillbaka! Har arbetstränat 2 timmar varje dag i snart 2 månader.. (växtskola) Jag hoppas inte det är det! :( Har du några bra tips? Jag försöker vila osv.. Men jag somnar bara.. Kramar!

Jenny sa...

Sussi!
Tack snälla för ditt inlägg.
Du har min fulla medkänsla i din resa. Att börja jobba igen är en process i sig...

Att känna sig trött i början då man börjar jobba igen är väldigt vanligt. Jag kommer ihåg att jag sov i flera timmar när jag kom hem efter ett 2-timmars arbetspass. Så du är inte den enda!
Det tar tid för kropp och själ att vänja sig.

Jag har två frågor till dig:

Blir du piggare av att sova eller känner du dig bara tröttare?

Kan du identifiera någon "energiläcka" såsom oro och stress?

Jag tror att det viktigaste av allt är att ha förtröstan och tillit. Du kommer att bli bra igen. Det kanske inte går lika snabbt som du hoppats, men det går framåt.

Sedan kan jag verkligen rekommendera att testa olika tekniker och "verktyg". Meditation, avslappningsövningar, Ayurveda (rekommenderas varmt), lugna promenader, simning, att vistas i solen etc. är små enkla verktyg. Att pyssla om sig själv är viktigt. Välj dig själv och din hälsa först!

Hoppas att jag får chansen att "prata" med dig igen.

Kram på dig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online