Från utbrändhet till livslust: Att hitta balans i en stressig och aktiv vardag

lördag 25 september 2010

Att hitta balans i en stressig och aktiv vardag

Lördag morgon. Vaknade tidigt trots att jag inte haft sovmorgon på ett par veckor. Har jobbat, rest och varit igång. Det är så livet är ibland, hektiskt. När blir det egentligen farligt att stressa? Är press farligare än stress? Varför är det egentligen så viktigt att veta skillnaden mellan stress och press?

Lyssna till ditt tålamod - en tydlig signal om dina stressnivåer!
Häromdagen fick jag en tydlig signal från min kropp att mina nivåer av stresshormonerna kortisol och adrenalin låg i taket. Jag kom på mig själv med att irritera mig på att personen jag talade med i telefonen talade för sakta och inte svarade direkt på mina frågor. Likaså hade två personer mage att gå sida vid sida i ett långsamt tempo på perrongen. I kassan på ICA hade jag förärats med en omständig kund före mig.

Kanske känner du igen dig? Den där frustrationen som sprider sig i kroppen. Pulsen, blodtrycket och temperaturen går upp och människor omkring en blir till klossar och trösklar i ens väg. Bilister som kör sakta eller folk som har mage att ta ut pengar två gånger i uttagsautomaten. Fastän du egentligen inte har bråttom har kroppen bestämt sig för att du har det. Du skyndar på...utan att egentligen ha reflekterat över till vad det är du är påväg.

När du befinner dig i "stresstadiet" har du förlorat både empati, tålamod och förmågan att leva här och nu. Du har förlorat kontakten med ditt inre och lever i omedvetenhet.

Att försöka radera all stress från sitt liv riskerar att addera mer stress
Det finns två viktiga nyansskillnader i vår stress i vardagen. Stress påverkas av många olika faktorer. Jag ser det som att stress innefattar alla rädslor vi har, all oro, ångest och frustration. Jag anser att stress inte är något vi ska försöka radera från våra liv. Anledningen är att det är omöjligt. Att försöka radera all stress från sitt liv är som att försöka radera alla negativa känslor (rädslor, all oro etc). Det slutar bara med att vi blir rädda när vi inser att vi blivit stressade och att det i sin tur adderar mer stress i våra liv.

Press - en komponent som kan driva oss in i väggen
Jag anser att det är viktigt att plocka ut en komponent ur stressen, nämligen press. Detta eftersom vi kan lära oss mycket om oss själva om vi kan hitta pressen i våra liv. Om stress är att ha mycket att göra inom en kort tid så är press att veta att man måste leverera riktigt bra på samma korta tid.

Hög press är kopplat till din självkänsla
Som jag ser det är press kopplat direkt till självkänslan. Ju sämre självkänsla, desto högre pressnivå i livet. Prestationsångest är en klockren känsla av press. Det kan innefatta allt från deadlinen på jobbet till din roll som partner, förälder, vän. Det som är viktigt i livet blir snedvridet.

Ett bra tecken på att man utsätter sig själv för hög press (och därmed stress) är att man inte känner till när man gjort tillräckligt. Det slutar ofta med att man överarbetar det mesta. Allt från festinbjudan till projektet på jobbet...om allt blir perfekt kan ju ingen säga att man inte gjort tillräckligt ifrån sig.

Vänd ditt fokus inåt istället för utåt - koppla på medvetenheten!
Ett första steg mot balans tror jag är att komma i kontakt med sitt inre. Det är lätt att glömma bort att vi i vår värld söker efter lycka, tillfredsställelse och bekräftelse i det och dem som finns utanför oss. En omöjlig ekvation. Utan kontakt med vårt inre kommer vi att famla i omedvetenhet och blindo.

Medvetenheten är vår pilot i livet
Det handlar först om att vänja sin västerländska hjärna om att allt som är bra för oss inte måste vara komplicerat. Jag kan själv påverka mitt liv i rätt riktning, i små eller stora steg.
Det handlar om något så enkelt (och svårt!) som att i de mest vardagliga och enkla (eller svåra) situationer lyssna till vad som försigår där inuti och bli medveten om när det där stress- och pressmonstret härjar fritt. När jag är medveten kan jag för första gången välja det som fungerar bättre för mig.


Medvetenheten är vår pilot i livet, utan den far vi omkring som en flipperspelskula. Det blir slumpen eller vår omgivning som väljer vilket håll vi ska gå åt eller hur vi ska må. Enda sättet att få kontroll över stress och press i livet är att komma i kontakt med sitt inre. Att lära sig förstå vad det är som händer inuti för att ge sig själv möjligheten att välja en annan väg. Den goda nyheten är att det inte krävs varesig några piller eller dyra konsultationstimmar för att bli mer medveten. Du äger kraften inuti dig!

Kärlek till alla!


5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Vilken tänkvärd text. Känner igen mig mkt att leta efter det som ska ge mig lugn och bättre känsla i kroppen. Börjat på yoga jätte bra när jag är där och blir arg när jag inte får till det att yoga meditera varje dag hemma..... och varför gör jag inte förändringar med kosten som jag vet är bättre för min mage???
Det kanske inte är så svårt jag föreställer mig kanske bara behövs små saker som gör mycket... får prova. Be mindfull KRAM LINA

Anonym sa...

Hej!
Jag vill bara säga att jag är väldigt glad för den här fina bloggen. Jag är på väg tillbaka (hoppas jag!) efter en rejäl krasch förra året och har stor glädje av det du skriver om meditation, tankar, press, lugn, glädje, sorg - allt. Är här och läser jätteofta. Tack!

caja sa...

Hej, jag hittade dig via Majoy´s blogg....även jag försöker få in mindfulness i vardagen, enkelt ibland och svårt ibland...
Du har mycket läsvärt i din blogg och jag återkommer gärna.
Må väl/caja

peter sa...

Fin blogg.. Kolla även in min. Jag tipsar om prylar och möbler som skänks bort på nätet.
Så om du behöver prylar/möbler helt gratisr besök gärna iLoveGratis.se

Just nu finns det skinsoffor, bokhyllor och massor andra prylar som skänks bort!

http://iLoveGratis.se/

Anonym sa...

Återkommer med jämna mellanrum till din fina blogg. Det var tolv år sedan jag fullständigt kraschade in i väggen. Jag har gått vidare men blir aldrig mer densamma. Din blogg påminner mig om vad som är viktigt i livet när gamla mönster gör sig påminda. Nu vill jag tacka dig med en sång tillbaka för att du tar dig tid och stöttar så många med din blogg. Thank you, thank you :)
http://www.youtube.com/watch?v=wLXT2qeFAgE

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online