Från utbrändhet till livslust: Att våga utforska nya tankar och idéer med risk för att bli utskrattad

söndag 1 april 2012

Att våga utforska nya tankar och idéer med risk för att bli utskrattad

I helgen pågår hälso- och andlighetsmässan Harmoni-Expo i Stockholm. Där kan man hitta allt från massörer, healers, tarot-läggare, medium, kinesisk medicin, akupunktur, kristaller, kristna och hare krishna, seanser, föreläsningar om meditation eller änglar om man så vill. En salig blandning av det mesta. Men vad ska man tro på egentligen?

Oavsett vad man anser om tarot eller effekterna av healing så finns det en poäng att våga utforska tankar och idéer på egen hand. Att själv känna efter vad som känns sunt för mig och ta beslut baserade på min nyfikenhet, intresse och mitt sunda förnuft borde vara mest hälsosamt?

Vänta på att en idé blir vetenskapligt bevisad eller prova på?
Jag är av uppfattningen att det finns en såpass stor rädsla för att verka knäpp och konstig i vårt samhälle att vi helt enkelt inte vågar utforska tankar och idéer som inte är "vetenskapligt bevisade". Vi vågar endast tro att det som är riktigt och sant är det som man kan bevisa genom resultatet av en vetenskaplig studie. 
På så sätt motverkar ibland vetenskapen sitt syfte emellanåt. Dvs vi har fantastiska verktyg, kunskap och tekniker genom vetenskapen. Men vi litar så blint på att vetenskapen i sig, isolerat, ska ge oss ett facit, ett svar, att vi avfärdar ny kunskap och nya idéer - ofta i åratal - tillsdess att vi har "bevis" för att det verkligen fungerar. Akupunktur och meditation är exempel på detta.

It would be possible to describe everything scientifically, but it would make no sense; it would be without meaning, as if you described a Beethoven symphony as a variation of wave pressure.Albert Einstein

Att utforska nya idéer kräver mod
Det gäller att påminna sig själv om att jorden ansågs vara platt tillsdess att motsatsen hade "vetenskapligt bevisats". Människor med tankar som gick emot dåtidens idéer avrättades eller blev utskrattade. På 1700-talet vågade man inte ligga ner när man sov med rädsla för att man skulle drunkna. Idag kan vi garva åt galenskaper ur historien, frågan är vilka uppfattningar som kommande generationer kommer att skratta åt i framtiden?

Vilka idéer skrattar vi åt idag som i framtiden visar sig vara revolutionerande?


Grunden till utveckling är att våga ändra uppfattning och bemöta livet på nya sätt
Det krävs mod att utforska nya idéer och tankar. Det krävs mod att våga vara sig själv och även utveckla sig själv. En stor del av att utvecklas är att våga ändra uppfattning och att bemöta och utforska livet på nya sätt. Jag är av uppfattningen att det som i grunden är förändring och utveckling är baserat på vårt mod att våga lyssna på vad vi själva anser är rätt...och om så krävs ändra uppfattning längs vägen.


Det viktiga är inte att "ha rätt" eller sträva efter att vara den där som alltid har rätt. Det handlar om att lära sig förstå vad som är rätt och fel för mig just här och nu...och våga ändra riktning om så krävs.

...och spring utav bara helvete om någon säger att de har sanningen. För det finns inte en universell sådan. Din sanning är din att ta reda på.
Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online