Från utbrändhet till livslust: Mjölk är livet!...eller precis tvärtom?

onsdag 29 oktober 2014

Mjölk är livet!...eller precis tvärtom?


Jag har tidigare skrivit om studier som visar att mjölkdrickande inte alls stärker skelett som vi under åratal blivit informerade. Under 80-talet drevs en kampanj kallad "mjölk är livet" som några av er kanske kommer ihåg? Den som dricker mjölk tog del av stora hälsofördelar sades det. Nu verkar det som om mjölk inte alls är särskilt bra för kroppen. En ny studie bekräftar ytterligare att mjölk inte stärker skelettet och att den som dricker mycket mjölk till och med löper större risk att dö i förtid.

6-8 skivor bröd om dagen för perfekt hälsa? 
Det är ibland svårt att förstå vad det är som är bra och inte för kroppen. Det är onekligen förvirrande med all information. Men det som blir tydligt är att vi hela tiden bombarderas med kampanjer från olika industrier om hur viktigt just deras produkter är. Brödindustrin försökte för några år sedan få oss att tro att en god hälsa bestod i att äta 6-8 skivor bröd per dag. Och får du sura uppstötningar är det ett piller du ska svälja, inte ändra din kost och livsstil (som troligen är orsaken till dina sura uppstötningar). 

Hälsa är inte komplicerat!
Jag brukar tänka att om hälsa är komplicerat så är det inte en hållbar lösning. Komplicerade produkter och tjänster drivs av vinstintresse, inte äkta hälsointresse. Köttindustrin vill sälja kött, mjölkindustrin mjölk, läkemedelsindustrin läkemedel, brödindustrin bröd...listan kan göras hur lång som helst. Precis som hälsoindustrin vill kränga sina produkter. Produkter som inte nödvändigtvis är särskilt hälsosamma.

3 korta frågor till mig själv när jag handlar hälso- och livsmedelsprodukter:

1. Är den här produkten fri från tillsatser?
2. Säger min intuition/maggrop mig att det här är en logisk och bra produkt för min kropp?
3. Har den här produkten ett näringsvärde som kan backas upp av funktionell medicin?
Med funktionell medicin menar jag vad min kropp behöver för näringsämnen för att fungera optimalt.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online