Från utbrändhet till livslust: Att inte agera på stress

måndag 20 april 2009

Att inte agera på stress

Just idag har jag bestämt mig för att ta ett stort djupt andetag. Låta lugnet lägga sig över min stressade kropp. Har en deadline som jag inte vet om jag fixar. Jobbade över ikväll. Stängde av stereon i bilen och lät tystnaden tömma mitt tankefyllda inre.

Att ta kontrollen över sig själv
Alla hamnar vi i situationen då stressen tar över och verkar styra oss. Styra våra handlingar, våra tankar, våra känslor, vår kemi. Det är ialla fall vad vi inbillar oss. Men även om det känns som om det är helt omöjligt att slappna av så finns det alltid en möjlighet att ta kontrollen.


Stress väljer stress
När jag har en stressig dag vill min kropp välja allt det som passar ihop med de stressade känslorna. Det är som om jag vill välja allt det där som jag redan har överskott på. Det är som om jag vill proppa mitt redan överfulla inre med fler intryck. Jag slår automatiskt på stereon eller tv:n. Eller så får jag för mig att jag, på vägen hem, bara måste köpa de där skorna som finns på den där gallerian som är helt hopplöst fullproppad med människor. Eller så tänker jag att det vore en god idé att ringa hela bekantskapskretsen och planera födelsedagspresenter. Eller varför inte lösa vännens kärleksproblem samtidigt som jag storhandlar!?

Men idag svävade jag ut, utanför mig själv. Jag betraktade känslorna och tankarna. Såg mig själv vara stressad, upplevde känslan i kroppen. Stängde av stereon och tog ett djupt andetag. Där började min antistresskväll...och nu fortsätter den. Nu är det dags för spikmatta, sedan meditation!


Kram på er alla ni underbara människor!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja detta med att stress föder stress kan jag skriva under på. Försöker tänka att det jag inget kan göra åt i daxläget måste jag släppa. För att oroa sig över problem som inte kan lösas just nu skapar en oerhörd stress.
Funderar även över detta med spikmatta, är det en bra grej?

Anonym sa...

Hej från en okänd.

Det där känner jag igen. När jag varit uppe i varv ett tag vill jag göra mer och mer. Är nästan helt omöjligt att koppla av.
För längesedan kom jag på att jag i förebyggande syfte för att inte hamna i denna stresskänsla ska meditera och ha avslappning dagligen. tyvärr har jag inte hållt det mer än i korta perioder för när jag sen lugnat ner mig ett tag tror jag åter igen att jag kan
hur mycket som helst. Så går jag igång igen.
Nu har jag hållt det i knappt en vecka och denna gången ska jag fortsätta, det är ända möjligheten för mig att vara i balans.
Har förstått att min personlighetstyp är VATA. Du kan och vet så mycket så jag antar att du läst Perfekt hälsa med Deepak Chopra, han skriver om detta.
Boken du kan hela ditt liv med Louise L-Hay hade och har jag mycket nytta av
Ha det gott.

Hälsn.
E-K
utbränd 2005, blev änka 2008

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online