Från utbrändhet till livslust: Att må bra

måndag 13 april 2009

Att må bra

Hemma igen efter storstadsresa med goda vänner. Upplevde våren på riktigt för första gången i år. Omkring 20 grader varmt och sol! Underbart!

Ni som följer min blogg vet att jag ofta jobbar på att hitta den där balansen mellan aktivitet och vila. Jag är noga med vad jag äter, dricker och ser till att boka in vila och avstress. Men ibland är det precis lika viktigt att släppa taget om allt och bara njuta. Att strunta i allt och ägna sig åt att avnjuta, mysa och ha det bra.


Att vara "för hälsosam" är inte alltid bra
Jag har identifierat en risk i att vara "för hälsosam". Med det menar jag att det kan finnas en risk för att man upplever sig själv må bra bara när man är extremt hälsosam. Det är inget fel i att vara hälsosam, tvärtom. Men jag tror att man måste våga släppa taget ibland och njuta samtidigt som man inser att det kanske är just precis detta jag behöver här och nu. Grönt te i all ära, men ibland är det choklad man behöver.

Det är vad jag upplever mig må bra av som får mig att må bra
Det är vad jag upplever mig må bra av som får mig att må bra. Nu menar jag inte att det räcker att man tror att McDonalds-käk är nyttigt för att man ska må bra, men det finns faktiskt en själslig sida av all hälsa. Det är inte bara näringen i maten vi äter som får oss att må bra, det är hur vi upplever oss må av den.

I helgen har jag verkligen släppt taget om allt och tillbringat all min fokus i nuet. Jag har inte druckit grönt te och jag har inte mediterat. Eller jo, jag har nog faktiskt mediterat på något vis ändå där i solen över ett glas vin eller två. Känner mig verkligen avstressad efter massor av skratt och sol. Att släppa taget.

Det blev en hel del tid på uteserveringar. Naturligtvis i kombination med god mat och dryck. Jag har njutit och haft det supermysigt men det känns verkligen skönt att vara hemma igen.

Nu är det dags för bokläsningoch en kopp grönt te i solen på balkongen!

Önskar er alla en underbar dag. Hoppas att ni har haft en bra påsk och att ni tar er ut i det fina vädret så att solen får lysa på er.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Underbar påsk, väl unt!

botanosofi/maria sa...

Gu va kul och bra! Hurra för dej!
Själv har jag surrat runt i Berlin och ätit och druckit allt jag kommit över... Mmmmmm!
Sittter nu här hemma igen med - EN KOPP GRÖNT TÈ!
Visst är det underbart att man kan göra som man vill! Hurra för det med!

Ulrika Forsell sa...

Det låter som en mycket avkopplande påsk! Jag håller fullständigt med dig om det där med balansen. Det är lite av det jag vill inspirera till med Be Happy - inspiration till välbefinnande. Vad välbefinnande är kan ju verkligen variera från tillfälle till tillfälle, dag till dag...Det är just som du skriver din egen inställning som är mest avgörande. Jag ät tex överkänslig mot mjölkprodukter. Men en härlig sommar dag händer det att jag köper mig en god glass. Då bestämmer jag mig för att NJUTA och se glassen som något bra för mig just då. Då blir ju den stunden bra i sig! Då fokuserar jag inte på att jag blir slemmig efteråt...Jag skulle inte kunna äta glass varje dag - men det är OK någon gång. Så fram för att släppa taget! Tror faktiskt det är vanligt bland oss "hälsofreak" att vara lite för kontrollerade i våra val. Balansen är alltid det bästa!
Kram på dig!

E-K sa...

Hej, hittat din blogg för ett tag sedan och jag måste bara citera dina ord. Balansen mellan aktivitet och vila, noga med vad jag äter, dricker och ser till att boka in vila och avstress. Men ibland är det precis lika viktigt att släppa taget om allt och bara njuta. Att strunta i allt och ägna sig åt att avnjuta, mysa och ha det bra.
Jag ler. Som jag känner igen mig själv här.
Har du läst boken:
Perfekt hälsa av Deepak Chopra? den handlar om sambandet kropp och själ. Den indiska läran ayurveda. Oj, jag hittade mig direkt där som en VATA.
Trevlig helg

Inez sa...

Hej, hej!
Tänkte bara säga att jag gillar din blogg. Din blogg behövs i dessa hektiska tider.

Med varma hälsningar Inez.

Jenny sa...

Tack alla underbara människor som har tagit sig tid att lämna ett inlägg på den här artikeln! Jag blir så otroligt glad så ni förstår inte! :)
Jag har inte haft tid att vara inne på flera dagar. Är lite småsliten efter att ha jobbat över ikväll men fick genast en massa energi när jag läser era inlägg. Tack alla ni!

Såkomsolen, har du slutat blogga?

Maria!
Berlin!? tänk för att jag också var där. Helt underbar stad. Jag vill gärna åka tillbaka. Vad gillade du stan?
Grönt te, ja det blir det mycket av idag. :-)

Ulrika!
Precis så upplever jag det också. Det är som om det är den upplevda känslan som är det viktiga. Själva ångesten över att man äter en kanelbulle är förmodligen värre än kanelbullen själv. Dessutom är den härliga känslan av att verkligen njuta så kraftfull att den i sig är mer välgörande än vi kanske förstår.

E-K!
Åh, "perfekt hälsa" är en fantastisk bok. Jag läste den för några år sedan och det är en av de böcker som gjorde att jag intresserade mig för Ayurveda.
Har du ofta problem med Vata-överskott?

Jag är inte Vata-person men har ofta oblanas däri.
Meditation, värme, vällagad (grytor, sopper etc) mat, undvika kalla drycker/mat etc brukar verkligen fungera för mig. Har du några andra "knep" att dela med dig av?


Inez!
Tack snälla, gulliga du.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online