Från utbrändhet till livslust: Att hitta lugn, inspiration och energi i en värld som stormar

fredag 21 augusti 2009

Att hitta lugn, inspiration och energi i en värld som stormar

Vi lever i en värld där flödet av information, åsikter och data är konstant. Man skulle kunna likna det hela vid ett oändligt surr, ofta av information som från en vecka till den andra hamnar i ett motsatsförhållande. Vad ska vi egentligen tro på? Vad är skräpinformation? Kan jag ta kontrollen över vad jag låter mitt sinne ta in?

Bli medveten för att ta kontroll
Detta ständiga surr har gjort att vi, i omedvetenhet, söker utanför oss själva för att finna svaren på de frågor som poppar upp inom oss. Men om vi bara lyssnar på det som försigår utanför oss själva kommer det att vara just de yttre omständigheterna som skapar vårt öde. Dvs människorna vi möter eller TV-stationens kvällssändning blir de som bestämmer vilket humör vi har, eller till och med hur vi lever våra liv. Vi blir till en roulette-kula som kastas fram och tillbaka, helt utan kontroll, innan den slutligen stannar. Vi förlorar kontrollen över vår upplevelse av livet. Det blir onekligen lite sorgligt att på allvar uppleva det som att vädret bestämmer om semestern ska bli "förstörd" eller inte.

Information är näring och energi för ditt inre
Information fungerar precis som mat; skräpmat kan förvisso fylla sin funktion för stunden, men i längden kommer vi att dräneras på energi. Om jag låter aftonbladet.se utgöra huvudfödan för mitt inre kommer det förmodligen påverka hur jag mår i längden. Det kan förvisso kännas helt rätt att slösurfa in på aftonbladet.se och skvaller-sidor ibland, men ger det mig verkligen den inspiration eller energi som jag söker?

En tidning som gör allt för att sälja lösnummer måste överdriva sina rubriker och gärna också skrämma människor. Det kan inte vara sunt för någon att läsa om svininfluensan i Aftonbladet eller Expressen. Jag mår ialla fall inte speciellt bra av det så jag försöker låta bli. Visst läser jag skittidningar och kollar på skit-tv men jag försöker vara medveten om vad jag tar in och välja mina tillfällen. Jag undviker tex att kolla på tv om jag känner mig obalanserad och stressad.

Bli medveten för att ta kontroll och förändra
Det viktigaste är att bli medveten om vilken information jag tar in och hur jag bemöter den inuti. Om jag är medveten om att jag läser en skit-tidning tillåter jag inte mig själv att bli förfasad över de skrämmande rubrikerna. Det är genom medvetenhet jag kan ta kontroll över mitt inre och därav också mitt liv.

Filtrera ut information som stärker och utvecklar dig
Givetvis är inte all information vi bombarderas med dagligen av ondo. Det handlar om att filtrera ut det som är utvecklande, stärkande och inspirerande för just mig.

I boken "Munken som sålde sin ferrari" liknar Robin Sharma sitt sinne likt en inre trädgård. Ställd dig vid grinden och vaka över vad du tillåter dig själv att släppa in i din inre trädgård. Vårda den ömt och bli medveten om vad du låter passera till ditt inre. Det är nämligen i ditt inre du lever ditt liv. Du blir det du tänker.

Filtrera ut det som inspirerar dig
Vilka ämnen inspirerar dig? Vad gör dig glad? Vad får du energi av? Köp de där böckerna som du har stått och klämt på i bokaffären. Börja konsumera det där som gör dig riktigt inspirerad och glad.


Svaren finns inom dig, lär dig lyssna
Det var inte förrän jag gick in i väggen som jag insåg att det var jag som bestämde över mitt eget liv. Innandess hade jag levt likt den där roulette-kulan jag beskrev ovan. Jag upplevde att livet "hände mig" och att det handlade om otur om vissa saker inträffade.


För mig var det en stor lättnad att inse att jag själv kunde påverka och förändra mitt inre och mitt liv. Jag insåg att det inte var någon annan än jag som hade kontrollen. Smärtan som livet ibland innehåller skulle finnas där, men jag kunde välja hur jag skulle bemöta den.

Hur gör man för att lyssna inåt?

Det är inte förrän det blir tyst som vi börjar lyssna på vårt inre. Stanna upp i ensamhet och bara lyssna. Träng undan tankarna och börja lyssna. Stäng av den där autopiloten som bara tar in det som är utanför. Det bor en hel värld inom dig redo att utforskas. Lär dig mer om mindfulness eller meditation.
Pema Chodron om meditation:4 kommentarer:

Lallis - liv och leverne sa...

Härlig, härlig läsning:) Och tack för din fina kommentar inne hos mig. Då hittade ju jag till dig också:)
Kram Lallis

messan sa...

Stort tack till dig för dina gulliga ord hos mig. Du skriver så fint och klokt precis så som det är.
Önskar dig en skön helg!
kram

Anonym sa...

Gick in och lyssnade till Pema Chodron och hennes ord var precis de jag behövde höra nu - fantastiskt! Tack för att du lägger ut så fina filmer, bilder, dikter etc :)

Jenny sa...

Lallis!
Tack för inlägget. Vad kul att du kikade in här. Önskar dig en ljuvlig söndag!

Messan!
Tack snälla. Blir så glad av dina värmande ord. Hoppas att du har en härlig helg!

Anonym!
Tack snälla du för att du tog dig tid och lämnade ett inlägg. Det betyder väldigt mycket för mig.
Pema Chodron är en av mina favoriter. Hon är så otroligt cool och inspirerande. Det är lätt att ta till sig hennes ord, kanske för att hon själv har levt "ett vanligt liv" innan hon gick in i Buddhismen på heltid.
Önskar dig en bra söndag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online