Från utbrändhet till livslust: Att komma ur sin utbrändhet

måndag 19 oktober 2009

Att komma ur sin utbrändhet

För mig kom uppvaknandet när jag dundrat in i väggen för 8 år sedan. Vägen tillbaka från utbrändheten är kanske det mest omvälvande men också utvecklande jag varit med om. Det var en process som gav mig ett nytt liv.

Om du som läser det här befinner dig på botten av din utbrändhet eller kris - När allt känns mörkt, tungt och svart: Det finns hopp! Du är inte ensam och du är inte fast! Faktum är att din utbrändhet kan bli en guldgruva i ditt liv.

Att gå igenom en kris kräver mod
Att gå igenom en kris med öppna ögon kräver mod. Mod genom att vara öppen, våga bryta gamla vane- och tankemönster. Våga ifrågasätta och analysera sig själv, sina tankar och sin situation. Våga förstå hur saker och ting blev som det blev. Våga förlåta både sig själv och andra och våga se framåt. Förändring kan vara enormt smärtsam. Man måste vara beredd på att födas på nytt. Det är inte lätt men det är möjligt.

Att vara offer i sitt liv
Innan jag blev ubränd tycktes allt elände drabba just mig. Mitt liv var lite av ett roulettehjul och jag var kulan som helt okontrollerat flög omkring dit livet ville ta mig. Jag levde i ett förhållande som jag inte mådde bra i, hade en chef som var sadist, kände mig trött och oinspirerad och en kropp som inte var det den brukade vara. Dessutom försökte jag under flera år göra allt för att dölja min homosexualitet för arbetskamrater, familj och vänner. Jag var livrädd att bli lämnad och det gjorde att jag inte vågade tala om hur det låg till.

Det tog mig lång tid att förstå att jag blivit ett offer i mitt eget liv. Jag hade blivit ett offer och det var jag själv som gett mig den rollen.

Offer-rollen är en försvarsmekanism i rädsla
Offerrollen axlar vi nog alla emellanåt, kanske för att slippa ta ansvar. Som offer har man inget ansvar men heller ingen kontroll. Som offer upplever man sig dessutom ha mer otur än andra. Man är hela tiden livrädd för vad som komma skall. Det är ingen trevlig tillvaro, det är att leva i smärta.

Med ansvar kommer makt att förändra
När jag steg för steg började inse att jag hade ansvar för mitt eget liv och hur jag ville ha det blev jag först livrädd. Ansvar var det sista jag ville bära omkring på i min utbrända själ. Jag var ju helt utmattad, hur skulle jag kunna bära ansvar? Ansvar var ju det som hade fört mig hit (trodde jag).

Men jumer jag började bekanta mig själv med ansvarsrollen insåg jag att det som följde med i ansvaret var en nyckel till en ny, helt outforskad dörr. Ansvar blev nyckeln till dörren för makt att förändra och förbättra. För det är viktigt att förstå att ansvar är makt. Kraft. Energi i rörelse. Makt att börja leva sitt liv i den riktning man vill ha det.

Vem ska styra mitt liv om inte jag?

Svaret till förändring ligger i dina tankar
Det har gått många år sedan jag tog mig ur min utbrändhet. Men som du märker är det här ett ämne som fortfarande är högaktuellt för mig. Jag tror nämligen inte att jag är resistent mot utbrändhet bara för att jag varit där en gång tidigare (även om jag faktiskt upplever mig vara bättre på att hantera stress nu än innan). Jag tror att vårt medvetande och vår självkänsla liksom vår kondition är något vi måste underhålla. Det räcker inte med att träna en gång för att ha bra kondition. Vi behöver ständigt inventera vårt inre, våra tankar, uppfattningar och vårt beteende för att må bra. Att leva är en process. Smärta kommer vi alla att drabbas av i våra liv, hur vi väljer att bemöta den avgör om den blir till ett lidande eller ej.


Önskar er alla en underbar dag!

3 kommentarer:

messan sa...

Tack själv för dina kloka tankar som jag får ta del av. Vi är vad vi tänker. En väldigt sann tanke.
Må så gott!
Ha en fin vecka!
Kramar

Jenny sa...

Tack snälla Messan!
Ha en underbar vecka du med.
Kram

Anonym sa...

Den här bloggen är en pärla på nätet tycker jag! Tack för att du delar med dig./Maria

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online