Från utbrändhet till livslust: Den inre tyrannen - orsaken till varför man går in i väggen?

söndag 15 november 2009

Den inre tyrannen - orsaken till varför man går in i väggen?

Förra drygt en vecka sedan träffade jag min Ayurveda-doktor eftersom jag upplevt mig vara i obalans. Under 1,5 timme fick jag en hälsokonsultation där jag fick veta dels vilka obalanser jag har, hur de yttrar sig, var de kommer ifrån samt vad jag ska göra för att balansera upp dem.

Den inre tyrannen - driver dig för hårt
Liksom de allra flesta som genomgått en utbrändhet eller varit nära "väggen" har jag en förmåga att driva mig själv väldigt hårt. En av de oblanser jag just nu behandlar är vad min Ayurveda-doktor kallar för "den inre tyrannen". Denna "inre tyrann" är precis som det låter något som driver på, en sida som pushar mig framåt. Ibland är den fantastiskt bra, den får mig att åstadkomma vissa saker, men den kan också vara enormt kontraproduktiv och rentav farlig för mig. Den inre tyrannen kopplar ur min själ och lyfter upp egot istället. Den tar sina beslut baserat på vad hjärnan säger, inte vad hjärtat känner.

Tyrannen som får dig att tömma dig själv på energi och glädje
Den driver mig hårt fram när jag ibland behöver motsatsen, vila, lugn - att helt enkelt känna att det jag gör är "good enough" (för att citera Elizabeth Gummesson - som verkar vara en härlig person för övrigt). Den inre tyrannen får mig att tro att jag hela tiden måste göra mer. Det kan vara allt från träning eller arbetsuppgifter på jobbet till små vardagliga sysslor. Det är den inre tyrannen som bränner ljuset i båda ändarna, det är den som eldar upp all din inre kraft och missriktar din energi så att du glömmer bort vad som egentligen är viktigt för dig.


Den inre tyrannen får oss att tappa glädjen i det vi gör i livet. Träningen blir till ett smärtsamt måste istället för ett sätt att fylla på energi, presentinköpet till vännen blir till en plikt, måleriet blir till en prestation och projektet på jobbet blir ett berg att bestiga istället för utvecklande och inspirerande.

Spring inte iväg från "din inre tyrann" - bli vän med den
Inom buddhismen tror man inte att rädslor eller dåliga beteenden är något som man ska jaga iväg eller springa ifrån. Anledningen är enkel: om vi springer ifrån en rädsla eller ett dåligt beteende kommer vi istället att multiplicera dess kraft över oss.

Min Ayurveda-doktor gav mig en intressant ordination: bli vän med din inre tyrann. Se den i vitögat, lär känna den, bli vän med den, för en dialog med den, avrusta den genom att bli medveten om den.

Några påminnande ord från mig själv till mig själv:
"Låt själen och hjärtat få ta mer plats i det du gör. Hitta glädjen i nuet, det vackra i varje stund och våga koppla in själen mer i de beslut du tar. Följ känslan, plocka fram intuitionen. Se färgen, känn doften och var tacksam över allt som finns i ditt liv. Energi tankar man upp genom att uppleva och känna. Precis som kärleken kan du bara uppleva mer energi när du själv väljer att släppa in den."

3 kommentarer:

Andreas sa...

Hej!

Googlade på "utbrändhet" och fick fram din sida samt detta inlägg.
Blev jätteglad läsa om det och känner igen mig till 100%!

Ska se till att bli bästa polare med min tyrann och verkligen fortsätta läsa denna blogg.

Tack för bra inlägg!

Anonym sa...

Vilket smart sätt. Men jag vet inte prcis om jag vill bli vän med min tyrann. Men hon kan få sitta där och gorma, jag tänker inte slänga ut henne iallafall.
Kram botanosofi Maria
PS jag fick lösenordet thystan nästan tyrann.....

Jenny sa...

Andreas!
Tack snälla du för ditt inlägg. Du anar inte hur glad jag blir när jag läser dina ord.
Tyrannen bär vi alla omkring på. Den finns där och kan onekligen äta energi...men inte om man är medveten om den. Jag jobbar dagligen med att påminna mig själv om medvetenhet eftersom jag har en tendens att pusha mig själv lite väl hårt ibland. Det gäller ju att bli vän med och förstå alla delar av sig själv för att bli en friare människa. Det är lättare sagt än gjort...men jag är övertygad om att det går.
Önskar dig en finfin kväll!

Maria, min vän!
Haha, ja ibland får man påminna sig själv om att det är den som håller sig lugn som vinner argumentationen. :)
Ha en riktigt skön kväll!
Kram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online