Från utbrändhet till livslust: Varför ska man äta ekologisk mat?

måndag 23 november 2009

Varför ska man äta ekologisk mat?

Man kan ju lätt få för sig att den största anledningen till att vi ska välja ekologiska varor är att vi bör ta hand om moder jord. Det stämmer förvisso till viss del. Men faktum är att den mest akuta anledningen till att man bör äta ekologiskt är: Excitotoxiner, eller MSG (Mono Sodium Glutamate) som det även kallas.

Vad är Excitotoxiner?
Excitotoxiner är ämnen som får cellerna i hjärnan att aktiveras så till den grad att de dör. Man kan säga att hjärncellerna blir så "upphetsade" att de blir utmattade och dör. Excitotoxitet är själva namnet på denna process. Patienter med alzeimers och parkinsons går igenom denna process genom sina sjukdomar. Men det finns även ämnen vår omgivning som kan ge oss samma negativa process. Faktum är att du hittar flest excitotoxiska ämnen i: MAT!

Varför tillsätter man excitotoxiner i maten om de är så farliga?
Maten som vi handlar på kvartersbutiken eller restaurangen och åker hem och äter innehåller ofta ämnen som gör att våra hjärnceller blir så "upphetsade" att de blir utmattade och dör. Våra hjärnor tar helt enkelt "en tripp". Inte nog med det, vi blir också hungringare och vill äta mer. Det är också hela anledningen till att matproducenterna och restaurangägarna väljer att tillsätta dessa ämnen. Maten smakar bättre och vi blir hungrigare och vill äta mer.

Vilken mat har du extremt sug efter?
Funderar du ibland över varför du inte kan hålla fingrarna borta från viss mat eller godis/snacks? Kanske kämpar du med vikten och bara inte kan sluta äta. Du förlorar kontrollen och kan inte riktigt förstå varför. Du känner dig deprimerad över att du misslyckas hela tiden och ställer dig själv frågor som "Är det fel på min motivation? Vad gör jag fel?". Det är inget fel på din motivation, du råkar bara ha hamnat i klorna på matproducenterna utan att veta om det! Excitotoxiner skapar en kemisk reaktion som gör det svårare att hålla sig ifrån vissa livsmedel.

Historien om MSG - Mono Sodium Glutamate
MSG är ett samlingsnamn för Excitotoxiska ämnen som matproducenterna och restaurangägare väljer att använda i maten så att du och jag ska återvända för mer och mer och mer. Urpsprungligen kommer MSG från Japan som under hundratals år använde en sorts "naturligt MSG" från växtriket i maten. Man tillsatte denna naturliga version av MSG i maten och upptäckte att maten smakade mycket bättre


Exitotoxins gör oss hungriga, feta och undernärda på en och samma gång
Men det var inte förrän 1908 som en Japansk forskare studerade ämnet och upptäckte glutamat, eller "smakförstärkare" som du kanske har hört talas om. Denna forskare förstod att han hade upptäckt ett enormt kraftfullt affärspotential och kom så småningom att starta ett bolag tillsammans med ett stort Japanskt kryddbolag. Tillsammans skapade man ämnet Mono Sodium Glutamate som är många gånger starkare än den naturliga varianten som man tidigare forskat på.

Efter andra världskriget blev flera stora matproducenter i Amerika varse om MSG och började använda det i maten och detta med goda affärsmässiga resultat. Så småningom kom alla matproducenter i väst att använda sig av MSG. I samma veva började viktkurvan för befolkningen i väst att peka uppåt. Kan detta ha ett samband tro?

Så undviker du Excitotoxiner:

  • Ät inte hel- eller halvfabrikat
    Dvs ät inga färdiga maträtter eller halvfabrikat

  • Ät ekologiska och biodynamiskt odlade råvaror

  • Laga maten själv om du kan

  • Kolla ingredienserna på förpackningen.
    Ett livsmedel som innehåller E-ämnen eller ämnen med namn man inte förstår innehåller förmodligen massor med skit du inte vill ha i systemet.

Ta dig gärna tid att kika på nedanstående videos.

Why we over eat - Part 1
Why we over eat Part 2
Why we over eat Part 3
Why we over eat Part 4


2 kommentarer:

messan sa...

Önskar dig en skön advent och en bra vecka!
Kramar messan

Anonym sa...

Hallå! Du det är är så intressant! Vårt meckande hit o dit med maten. Jag är socker beroende, kan lova att jag känner av biokemin. Det diskuteras ju ständigt om andra beroenden än alkohol och narkotika, men att det verkligen förhåller sig så, och att kroppen flippar ut av olika ämnen som vi kallar livsmedel, det är verligen inte helt inne i människors medvetande.
Och natriumglutamat är ju också en historia för sej. På 80-talet fick jag alltid en mycket märklig huvudvärk efter att ha ätit på Kinarestauranger, alla tyckte jag var helknäpp, tills vi fick se ett program från 60-minutes = "China-restaurang sydrome"...
Stackars våra kroppar! Men också häftigt att vi inte är robotar, det är ju bara att känna efter!
Kram och tack för idag!! Botanosofi/Maria

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online