Från utbrändhet till livslust: Att finna inre harmoni: vikten av att acceptera sina känslor

söndag 7 mars 2010

Att finna inre harmoni: vikten av att acceptera sina känslor


När negativa känslor poppar upp är det lätthänt att man städar undan dem, eller döljer dem i ren skam. Ingen vill skylta med sin ångest, oro eller svartsjuka. Negativa känslor är inte direkt tecken på framgång i vår värld. Det är knappt så vi vill kännas vid att vi har dem. För om man är en lycklig person innebär det väl att man inte har några negativa känslor? Eller?

Att springa ifrån sina känslor är att springa ifrån en del av sig själv
Negativa känslor kan dyka upp precis när som helst. I de mest märkliga situationer. De kan till och med dyka upp i situationer där glädje och lycka borde regera. Att negativa känslor kan poppa upp har vi inte kontroll över. Helt plötsligt är de bara där. Jumer vi försöker springa ifrån och blundar för dem, desto mer kontroll över oss kan de få.

Konsten att älska sina värsta känslor
Häromkvällen satt jag i bilen och lyssnade på P1's "Tendens". Veckans tema är "Lycka" och den här gången intervjuade man författaren Inger Edelfeldt. Hon har skrivit en bok som heter "Hur jag lärde mig älska mina värsta känslor".

"Negativa känslor kan ses som en gåva"
Hon menar att genom att springa ifrån sina känslor springer man ifrån en del av sig själv. Man rycker bort en del av sig själv helt enkelt och kvar blir ett "hål". Egentligen är negativa känslor något som kan ses som en gåva som kan ge oss mer livsenergi, energi och glädje.

Acceptans ger tillgång till förståelse
Genom att acceptera en negativ känsla kan vi få tillgång till en förståelse för varför den finns och samtidigt också sluta vara slav under det negativa. Om vi accepterar att vi har den där känslan, hur illa det än känns, så kommer den att förlora sin styrka. Men om vi blundar för vad som försigår inuti oss själva låter vi de negativa känslorna, och så styra förlorar vi kontakten med vårt inre.

Att acceptera en negativ känsla är inte nödvändigtvis detsamma som att gilla den. Men om vi låtsas att vi inte har dem kommer vi inte att kunna hantera dem.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online