Från utbrändhet till livslust: Lagen om attraktion: att förändra sitt liv med tankens kraft

söndag 28 februari 2010

Lagen om attraktion: att förändra sitt liv med tankens kraft

Bredvid mig virvlar små slöjor av ånga upp från en kopp te. Brasan knastrar i öppna spisen och från mitt fönster verkar världen ligga så lugn, ljus och harmonisk. Det finns miljontals sätt att se den...världen...livet. Vissa dagar tycks allt verka så mörkt. Så tungt. Så omotiverande. Andra dagar är allt fantastiskt. Jag funderar över hur stor egentligen vår makt är att förändra vår uppfattning om allt som finns i livet?

När allt är mörkt, hopplöst och tungt
Hur filtrerar vi de där svarta penseldragen och byter ut dem mot ljusa? Det är förstås inte det enklaste att se det ljusa när allt verkar så mörkt och tungt. När man sitter där mitt i skiten, fastkedjad i en situation man själv inte valt. När livet kanske drabbat en på det värsta tänkbara sättet.

Det finns tillräckligt med lycka så att det räcker till alla!
När allt känns tungt finns det en tanke som ger mig ljus; "det finns tillräckligt med lycka så att det räcker till alla". Lycka finns det inte begränsade mängder av. Lycka är inte en sorts livets lottospel där vissa vinner medans andra drar nitlotterna gång på gång. Men att leva i tron att lycka är något som bara vissa har turen att fånga är kanske den största anledningen till att många upplever sig vara olyckliga.


Lycka är MIN upplevelse
Jag tror att lycka är en upplevelse. Något JAG upplever. Dessutom är lycka inte en övergripande, total, upplevelse.

Jag tror att lycka är att lägga märke till de små ögonblicken och medvetet (att själv välja) känna en uppskattning, trots att andra saker i livet kanske inte är så bra.


Att börja tänka nya, bättre tankar är att förändra sitt liv i positiv riktning
Tanken på att lycka bara vore till för några få...och att jag inte hade någon makt alls att påverka mitt liv i en positiv riktning är minst sagt deprimerande och direkt felaktig. Nej, jag tror att vi alla har makten att bli lyckligare. Vi befinner oss i helt olika situationer och startar från helt olika platser i livet...men gradvis har vi alla makten att sätta våra liv i rörelse mot en positivare riktning. Att börja tänka nya tankar. Tankar som skiljer sig från de jag tänkte igår.

"There are two ways to live your life. One is as though nothing is a miracle. The other is though everything is a miracle" Albert Einstein

För att genomföra en förändring måste jag:

1. Acceptera läget jag befinner mig idag
2. Bli medveten om mina tankar och känslor
3. Våga identifiera vart jag vill gå, vem jag vill bli/vara, vad jag vill lyckas med.
4. Skapa nya tankemönster. Förändra gamla tankevanor.

Våra tankar är extremt kraftfulla i både positiv och negativ riktning. Ta dig 5 minuter och se nedanstående video. En helt fantastiskt bra förklaring till hur tankens kraft fungerar.

Path of least resistance:Relaterade artiklar

3 kommentarer:

botanosofi/Maria sa...

Gomorron!
Du skriver om att det är viktigt att ha positiva tankar - att ändra sina tankemönster. Det är ju ett vanligt sätt att se på saken, och det är klart att det måste var bra at bryta falsk negativ stämmning i hjärnan. Men jag undrar också hur verksamt det blir i längden. Jag hade en gruppledare en gång som talade om våra svåra upplevelser som skalen på en lök. Och vårt sanna jag som en diamant, långt där inne i löken... Han menade att man sakta och medvetet måste skala bort "lökskalen", jag tänker att om man liksom bara"tänker positivt" och inte verkligen inte ser "diamanten" för sej själv utan bara föreställer sig den, då blir det ogrundat.
Begreppet att "tänka positivt" blir lätt en yta. Osho (gud vad jag tjatar om honom!) har visst sagt nån gång att vi ska akta oss för "moodmaking". När jag hörde det första gången tänkte jag att 2det var ju konstigt, bara man mår bra så!" men nu börjar jag förstå vad han menade. Det är ju inte helt lätt va?!
Kram!

Jenny sa...

Hej Maria!
Tack för ett intressant inlägg. Jag förstår vad du menar. Det räcker inte med att bara fokusera på sina egna tankar. Min uppfattning är precis som din i så fall.

Det jag menar är att jag tror att det blir svårt att göra en positiv förändring om man inte känner till hur ens inre dialog ser ut. Om jag är totalt omedveten om hur mina tankar ter sig (och hur de påverkar mina känslor) blir det nog väldigt svårt att förstå var jag befinner mig och åt vilket håll jag ska gå.

Jag tänker att tankar och känslor hänger ihop. Att göra en positiv förändring handlar mycket om att förstå var man befinner sig. Att skapa en medvetenhet i hur ens inre ter sig tror jag är grundfundamentet i att förstå både sig själv och hur en förändring kan ske.

Jag är nyfiken på vad din gruppledare menade med "diamanten i löken". Berätta gärna mer! Vad innebär "vårt sanna jag"? Har inte tankarna någon form av koppling till "vårt sanna jag"? Hur når jag mitt sanna jag utan tanken?

Tack för en intressant och utvecklande diskussion!

Kram på dig

botanosofi/Maria sa...

Hej!
Oj nu måste jag reda ut vad jag pladdrat om...
"Diamanten i löken", ja det är väl detsamma som vårt "sanna jag" då. Där menade han, vad jag kan förstå, att vi föds med och i trygghet och en kärlek och tillit till livet - vårt naturliga tillstånd. Under årens lopp läggs traumatiska och förtryckande upplevelser som lökskal runt diamanten och tillslut ser vi den inte längre utan bara lökbladen, och förväxlar detta med den sanna diamanten.
Jag håller med dej om att av alla drilliarder tankar vi har så måste ju några rimligtvis komma från vårt innersta. Jag tänker också att ett begrepp som "nirvana" speglar ett tillstånd utan tankar.
Alldeles särskilt håller jag med dej angående det fundamentala i att se sig själv och förstå var att ankarna kommer ifrån och grundar sig i, men allra viktigast, för mej, i det fallet, är att upptäcka vad som händer med mig och mitt liv när jag mediterar - utan tankar. Känslorna som uppkommer utan stimuli(hur lätt nu DET är...!) berättar hur det verkligen står till. Stark ångest och rädsla kan ju tillexempel vara nått som får folk att sluta meditera för att de tror att de utsätter sig för någor farlit, när det i själva verket bara är en massa "lökskal" som släpper och visar sitt rätta ansikte. Oj, oj nu blir det snart lite knasigt, men jag tror vi förstår varann! Tack för att du skriver och får mej att tänka på det som är viktigt!
Kram!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online