Från utbrändhet till livslust: Oro i kropp och sinne - ett onödigt lidande!

måndag 26 mars 2012

Oro i kropp och sinne - ett onödigt lidande!

Många som hittar hit till bloggen har problem med oro i kroppen. Det kan handla om en krypande känsla som gör att man inte kan slappna av. Eller en molande oro över att något ska inträffa...eller inte inträffa. Om oron får löpa amok kan den konsumera både tankeverksamhet, glädje och energi. Så, vad kan man göra för att finna lugn?

Oro kopplad till kontroll och inre osäkerhet
Oro är att inte veta hur något ska bli. Något utanför min kontroll, utanför mig. Men oro kan också vara att inte veta om man är tillräcklig. Kommer jag att klara av det här? Är jag tillräckligt bra? Det handlar om en oro som är kopplad till en inre osäkerhet.

"Worry is a thin stream of fear trickling through the mind. If encouraged, it cuts a channel into which all other thoughts are drained." Arthur S. Roche

Oro är ett lidande som jag utsätter mig själv för
Oro som får löpa amok blir till ett onödigt lidande som i värsta fall påverkar både beteende och beslut i livet. Alla som någon gång har låtit oron ta över (genom att släppa loss förfasande över hur hemskt saker och ting kan bli) vet vad lidande är. För oro är ett lidande som jag utsätter mig själv för.

Kommer jag att bli bättre om jag oroar mig för om jag är tillräckligt bra?

Att bemöta sin oro för att finna tröst och lugn
Oro är en känsla som vi alla har förmågan att känna och därav har i vårt "känsloregister". Precis som alla andra känslor är det lönlöst att försöka fly från den. Negativa känslor har vi alla inom oss, varesig vi vill eller inte.

Min oro har något att säga mig. Något att berätta, något att lära mig.

Betrakta medvetet oroskänslan snarare än orosmomentet
Idag vill jag påminna mig själv om att jag hanterar oro bäst genom att bemöta den. Betrakta den liksom från håll, utan att fördöma, utan att agera. Bara betrakta den, beskriva den men utan att agera på den. När jag börjar fokusera på oron i sig, själva oroskänslan, snarare än orosmomentet, då tappar den fart och klingar så småningom av.

Kommer jag att vara hjälpt av att oroa mig innan något inträffar?

Medvetenhet motverkar oro och stress
Medvetenhet är att förstå vad jag upplever, tänker och känner här och nu. I exakt samma ögonblick som jag upplever. Det handlar om att bli medveten om om vad som försigår inuti och utanför mig och hur jag bemöter och agerar på detta.

Om jag är medveten om vad jag tänker, känner och upplever och bemöter den mest intensiva känsla med medvetenhet är det mindre risk att jag förlorar mig själv genom att agera på en sårad känsla.
Fler artiklar om oro:

2 kommentarer:

Anonym sa...

Oro är en känsla jag utsätter mig själv för.. Mycket tankar väcker dina ord. Idag ska jag försöka leva i nuet. Tack för att du skriver detta. Hoppas din dag blir underbar! ~ Helene

annelie sa...

Återigen har jag vandrat runt på din blogg! and I love it! Önskar att även jag orkar ta tag i en riktig detox för kropp och själ. En dag ska jag göra det! Gillar precis allt i din blogg! Bara så du vet! Kram Annelie

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online