Från utbrändhet till livslust: Spelar miljön vi vistas i någon roll?

onsdag 10 juli 2013

Spelar miljön vi vistas i någon roll?


"Look deep into nature, and then you will
understand everything better
."
Albert Einstein

Du som följer bloggen vet att jag tillbringar 3 månader i sommar långt från storstadsstressen. Jag bloggar från en skärgårdsö i Norrbotten. Med skogen och en liten havsvik utanför mitt fönster kan jag inte låta bli att reflektera över hur, eller om, miljön påverkar vår stressnivå?

Har miljön en läkande effekt på stress?
Miljön vi vistas i kan onekligen ha en läkande effekt på oss. Att vistas och uppleva naturen man befinner sig i kan ha en enormt läkande effekt. Ofta är syrenivån högre i skog och mark vilket i sig påverkar oss fysiskt. Men det sägs att ett enda foto av en lugn naturvy kan få blodtrycket och stressnivåerna av kortisol och adrenalin att minska hos en människa.

Men miljön i sig betyder inte nödvändigtvis att man automatiskt påverkas positivt. Du kan befinna dig på den vackraste av platser och ändå inte vara där, annat än fysiskt. Att vara bitter och sur på en paradisö kommer inte att läka någon stress. Det handlar om att jobba med förmågan att ta till sig den upplevelse man kan ha här och nu.Vår förmåga att ta till oss det vi har
framför och inom oss är viktig
för vår läkning av stress.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online