Från utbrändhet till livslust: Dålig självkänsla och bra självförtroende = risk för utbrändhet?

tisdag 1 december 2015

Dålig självkänsla och bra självförtroende = risk för utbrändhet?

Ser du dig själv genom andras ögon?
Många som gått in i väggen tampas med prestationsångest. Att vara tillräcklig. Göra tillräckligt. Kombinationen dålig självkänsla och bra självförtroende kan resultera i att man lever ut sitt presterande så att det går ut över, inte bara hälsan utan livet självt. Man tror på sin förmåga men förstår inte sitt eget värde. Inte sällan innebär det att man gör lite extra bara för att vara säker på att man gjort tillräckligt. 

Varför blir ett prestationsbeteende destruktivt?
Att prestera är i sig inte negativt. Det är när presterandet går ut över den egna personen som det blir destruktivt. När det bränsle man får i tillvaron kommer från något utanför en själv. När man vänder sig till andra för att bli bekräftad som godkänd. När man ser sig själv genom andras ögon. Man fokuserar mer på vad andra eventuellt tycker än sitt innersta jag.

Om ens lycka ligger i hur andra ser ens prestationer är lyckan helt utanför ens makt. Man blir flipperspelskulan som skjuts fram och tillbaka, upp och ner.

Prestationer som frigör en människa
Det är viktigt att poängtera att presterande i sig inte är negativt. Att prestera, att skapa, kan i sig frigöra en människa. Det är den intention som ligger bakom presterandet som leder in en människa på en destruktiv eller konstruktiv väg. Om det bara är andra som kan bekräfta mitt värde lever jag farligt. 

Att möta sig själv är ett första steg
En utbrändhet är inte bara av ondo, även om det känns så där och då. För mig krävdes det att gå in i väggen för att vakna (vad hade hänt om jag inte gått in i väggen?). Det tvingade mig att möta mig själv, på flera plan. För varje individ är det en unik resa att göra. Men det kan bli den frigörelse från de beteenden och händelser (både de som man själv kunnat kontrollera och de som man inte kunnat kontrollera) som fört en till den här punkten. 

Vem är jag med stärkt självkänsla? Vad kan det innebära i mitt liv? Om jag lever ärligt mitt inre jag - hur ser mitt liv ut då? 9 kommentarer:

Piedra sa...

Ja, man tvingas verkligen att möta sig själv, och på många sätt får det positiva följder, för jag kan känna att jag håller på att bli en riktigare människa. Mer autentisk. Men jag önskar att jag inte hade behövt springa in i den berömda väggen för att förvandlingen skulle börja ske. Kram!

Jenny sa...

Tack Piedra för ditt kloka inlägg!
Jag känner som du.
Ha den fint! Kram

Anonym sa...

Instämmer med Piedra, även fast jag själv fortsatt är i början av resan. Man får verkligen bearbeta sitt hela jag, för att komma tillbaka som en bättre person. Och den resan är verkligen upp och ner. Kram❤️

Jenny sa...

Tack för att du tog dig tid och lämnade en kommentar Utbrändvägentillbaka!
Det uppskattas enormt mycket.
Håller tummar och tår för dig och din läkning/förändringsprocess.
Kram!

Anonym sa...

Hej
Är det möjligt att efter 3-4 år fortfarande inte kunna känna glädje och njutning av alla saker och ting i livet på samma sätt som förut, om man blivit utbränd? Vänliga hälsningar!

Anonym sa...

Så sant skrivet, är sakta på väg tillbaka... helt sjukskriven än. Börja arbetsträna så smått i mitten på februari. Vissa dagar glad o energisk sedan trött o olustig igen. Man lär sig mycket om vad som är viktigt o oviktigt i livet. Ibland känns det omöjligt att se sig full av energi igen. Men hoppas så att den kommer åter o att nån känner glädje igen. Kram o tack för en stödjande blogg!!

Anonym sa...

Hej! Också fullt sjukskriven. Har bra dagar och nu några sämre. Det gäller att lyssna på kroppen men acceptansen är svår. Jag vill vara pigg och energisk men det vill sig inte. Du har kloka inlägg som får mig att tänka efter och fasen att arbeta med mig själv tar tid. / Mh1

Anonym sa...

Jag hittade precis din fina blogg. Ska läsa den i veckan för jag har ingenting alls inplanerat i almanackan. Jag är sjukskriven sedan september... Deprimerad säger läkaren, men jag själv och en företagsläkare är övertygad om att det är utmattningssyndrom. Har haft värk i kroppen sen tonåren (fibromyalgi) och har hanterat det genom att bita ihop och kämpa på. Har letat alternativ för att kunna leva så normalt som möjligt trots värken men nu har jag slut på ideer, värken är värre än nånsin och hjärnan strejkar allt oftare. För att inte tala om tröttheten.... Tack för att du delar med mig, det är lärorikt att läsa om andras erfarenheter.

עדי חיון sa...

För några månader sedan gick jag igenom samma förhållande / missförstånd med min man, vi har varit gifta i över 6 år, det var verkligen sött och ibland sent i fjol var det så hemskt eftersom min man började fuska på mig och letade efter en sätt att skilja mig, vi bröt upp innan 3 månader efter och vi kom tillbaka igen första kvartalet i år, bara förra månaden lämnade han mig helt och hållet med våra två barn bakom sig utan att säga ett ord. Jag var så förvirrad att undra vad som kunde ha gått fel. Tidigare deltog vi båda i äktenskapsrådgivning / seminarier och slutligen bestämde jag mig för en terapeut men till nytta jag älskar den här mannen och jag vill ha honom tillbaka så desperat om inte på grund av mig själv men för barnens skull kommer de att sakna honom och jag vet inte hur jag kunde förklara saker för deras förståelse. Jag läste en inläggs kommentar online hur en valentinbaserad journalist hitta sann kärlek efter 9 år av relationen hjärtbråk och hon blev gift omedelbart några veckor efter att Drigbinovia lunchade en stava för henne att hitta sann kärlek och gifta sig. Jag hade turen att få tillgång till Den personliga e-postadressen doctorigbinovia93@gmail.com av den andliga healen och en kärleksspellare.
Jag älskar min man så mycket. Jag kunde inte ha gjort något för att skada honom eller få honom att känna sig dålig längre. Jag ville bara ha honom tillbaka till att älska mig för alltid. så jag skickar ett meddelande till Drigbinovia-e-postadressen jag kopierade på blogginläggets kommentar. Jag förklarar min förhållningssituation till Drigbinovia och han lovade att hjälpa mig att få min man tillbaka hem. Jag gav det ett försök eftersom det inte finns något annat jag kunde ha gjort för att få hem hemma omedelbart på kort tid. så förvånansvärt fick jag ett telefonsamtal från min man efter två månader lämnade han hem utan ett ord eller meddelande, jag var så glad och jag hämtade snabbt han telefonsamtal och han försäkrade mig om att han kommer att komma över nästa dag och se Han kom hem hemma i går och ber om ursäkt, men framför allt är jag glad idag är han hemma till mig och våra underbara barn, det här är min största glädje av året. Jag bryr mig inte riktigt vad det betyder att det blir gjort men jag tror att jag inte ens spenderade mycket pengar som folk kanske tror. Jag följer bara Drigbinovia instruktioner och jag gjorde vad offer eller stavning process som krävs var allt gjort för min räkning. nu när jag pratar med dig nu lever jag och min man båda lyckligt tillsammans för alltid. Jag älskar honom så mycket. Min poäng är att han var min första kärlek åtminstone det är vad det känns och jag gjorde allt mänskligt möjligt för att få honom hem hemma genom hjälp och hjälp från Drigbinova, den inhemska andliga healaren.
Jag är tacksam och tacksam för Drigbinovia stor man. Jag var först med rädsla för tvivel, men jag ger det ett försök och det fungerar för mitt gott. Jag är säker på att det här kommer att fungera för dig också, 100% säker.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online