Från utbrändhet till livslust: Geniet i dig kommer fram när du är avslappnad

torsdag 17 december 2015

Geniet i dig kommer fram när du är avslappnad

Vi har så fullt upp att använda hjärnan att vi
inte lyssnar på det klokare jaget
som redan finns där
- i lugn och avslappning!

"To do nothing is also good remedy" sa Hippokrates för nästan 2500 år sedan. Ändå är det kanske mer aktuellt än någonsin och något många av oss måste påminna oss om, särskilt så här i juletid. I vår värld går produktivitet hand i hand med stress. Vi verkar tro att ju högre tempo vi har, desto mer får vi gjort. Men egentligen är det precis tvärtom - vi blir klokare och mer kreativa när hjärnans vågor går ner i frekvens. Jag ska förklara varför...

Reflektion och avslappning skapar ett klokare jag
Många av oss lever våra liv uppe i våra huvuden. Vi tänker oss igenom vår dag. Vi analyserar men sällan reflekterar vi. För reflektion kräver nämligen en öppenhet som inte hjärnan ensam klarar av. Reflektion är ett samarbete mellan vår hjärna och vår mer intuitiva förmåga. För att få tillgång till denna förmåga krävs det att vi medvetet går ner i varv. Att reflektera är att känna lika mycket som att tänka. Hjärnan kan kläcka en intelligent och logisk lösning men den kan inte leverera visdom. 

I vår värld har vi blivit så smarta att vi inte har förmågan att koppla på visdomen i oss. 

De klokaste idéerna kommer i avslappnade hjärnvågor
Böcker som handlar om att lyckas fokuserar väldigt mycket på hårt arbete. Man ska kliva upp tidigt och se till att vara aktiv från morgon till kväll. Visst krävs det ofta hårt arbete för att man ska nå sina mål. Men man missar en vital sak och det är att de mest kloka sidorna av oss finns när vi är mer avslappnade. Vår kreativa förmåga kan inte komma fram när vi är alltför stressade. Du kanske har hört någon säga att de kom på en lösning på ett problem när de duschade eller tog en promenad? Det är inte en slump att det är så. Det är när vi går ner i varv som också våra hjärnvågor går ner. 

Visste du att serotoninproduktionen går upp när hjärnans frekvens går ner (alpha-vågor)?


Meditation och aktiv avslappning ger oss tillgång till geniet i oss
De flesta av oss är mest aktiva i de sk Beta-vågorna. Dvs de hjärnvågor som aktiveras när vi arbetar och koncentrerar oss på något på jobbet tex. Det sägs också att det är i Beta-vågornas högre frekvens vi ligger när vi upplever stress, oro och ångest. För att komma i kontakt med vår kreativa förmåga måste vi gå ner till Alpha-läge. Det innebär att vi är avslappnade. Det är i detta läge vi reflekterar. Det är också här vi är som mest mottagliga för inlärning och beteendeförändring. Vi känner oss trygga och lugna och är mer öppna. Vid ökad nivå av stress måste hjärnan fokusera på det sk fight-flight-beteendet. Det gör att vi ökar frekvensen i hjärnan.

Hjärnvågorna - från Gamma till DeltaPrecis som med kroppen är det så att hjärnan mår som bäst när den får aktiveras på olika sätt. Aktivitet och vila. Problemet är att många har svårt att gå ner i varv. Smartphones eller TV-tittande i sängen precis innan lampan släcks för natten gör att den avslappning som skulle vara så välgörande uteblir. Men, med lite medvetenhet går det att ändra på det.
Hjärnans aktivitet i vågor
Det är i de djupare hjärnvågorna som vi kan komma i kontakt
med de mer kreativa sidorna i oss. Meditation och aktiv avslappning
hjälper hjärnan att gå ner i varv. Det i sin tur öppnar upp möjligheter!
KLICKA PÅ BILDEN

Avslappning kan vidga vår förmåga 
Vi vidgar vår förmåga på flera olika nivåer när vi låter kroppen (och hjärnan) gå ner i varv. När vi går ner i djup meditation kommer vi i kontakt med Theta-vågorna. Man kan säga att vi ligger i gränslandet för sömn och vakenhet i så djup meditation. Det är i detta gränsland som hjärnan ger oss tillgång till det undermedvetna. 

Jag önskar dig en fin jul och hoppas att du får möjlighet att njuta av att vara avslappnad!
4 kommentarer:

CeciliaLundin sa...

Tack, vad fint skrivet!!!

Piedra sa...

Ja, visst är det så! Många bra idéer kommer i tillståndet mellan sömn och vakenhet.
Kram!

Anonym sa...

God Jul! Tack för din fina blogg.
/Johanna

Unknown sa...

När man inte längre har ett val är det ganska lätt att välja sanning mot sig själv och ett stressfritt levende

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online