Från utbrändhet till livslust: Att vända sårbarhet till styrka

tisdag 23 februari 2016

Att vända sårbarhet till styrka

Att erkänna sin sårbarhet är inte detsamma som att vara svag. När man mår dåligt finns det tvärtom en enorm kraft i att erkänna sin sårbarhet. Min sårbarhet kan bli min styrka.

Skammen och rädslan hindrar läkning och skapar lidande
Idag är den största anledningen till sjukskrivning i Sverige psykisk ohälsa. Ändå talar vi om psykisk ohälsa som om det vore något ovanligt. Rädslan och skammen gör att många som mår dåligt inte vågar berätta. Än mindre söka hjälp. Jag är inget undantag. Det tog mig lång tid innan jag berättade för andra än de absolut närmaste om min utbrändhet. Men faktum är att hemlighållandet ställer till problem. Man tror att man skyddar sig själv men gör precis tvärtom. Att bära sin börda helt själv innebär en tyngd som troligen förlänger lidandet och något som står i vägen för läkningsprocessen. 

Om jag inte kan erkänna min sårbarhet kan jag inte acceptera läget. Om jag inte kan acceptera läget kan jag inte gå vidare. Förändring börjar i samma stund som jag kan bemöta hela mig själv, både mina starka och sårbara sidor. 

När jag vågar vara sårbar blir jag starkare
Det kan vara svårt att prata om det som är närmast oss själva. Det som är vår allra mest sårbara plats. Det kräver mod och kanske är det svåraste vi gjort. Men när vi gör det öppnar vi dörren till något nytt. Vi låter vår person ta plats (när gjorde du det senast?) och vi öppnar dörren till förändring. 

"Vulnerability is not weakness. And that myth is profoundly dangerous. Vulnerability is the birthplace of innovation, creativity and change" Brene Brown

Ta dig tid att se den här videon, som råkar vara en av de bästa TED-talksen någonsin.

The power of vulnerability

6 kommentarer:

Anonym sa...

Om du visste vilken träffsäkerhet dina valda ord har! Är där för andra gången i livet, trodde jag visste, trodde att jag förändrat, trodde att jag på något sätt med min erfarenhet hade en slags "vaccination" mot att åter hamna där...

Önskar att det fanns ett nummer, precis som 112 men där det finns en samlad kompetens med att bemöta människor i olika sorters psykisk ohälsa. Jag visste tidigt att jag var på väg men hoppades så att mina "rop" på hjälp skulle räcka och förhindra en ev sjukskrivning. Tänker på alla som mår dåligt och kanske inte riktigt tar det på allvar samtidigt som de går alldeles för länge med sin ohälsa. Det är så lätt att lägga all skuld på sig själv fast det många gånger handlar om en ohälsosam arbetsmiljö. Den känslomässiga berg- och dalbanan man kan gå igenom precis efter sjukskrivning som är fylld av skam, ilska och sorg, det som sker i tystnad hos individer kan vara det mest smärtsamma... Jag tror att fler berättelser om hur det kan vara, se ut, kännas skulle vara till hjälp för många i läkandet.

Jenny sa...

Tack du underbara människa för din kommentar! Du summerar det så bra med dina kloka tankar. Jag håller tummarna för dig och din läkning!
Allt gott till dig! ❤️

Ulrika sa...

Tack för dina inlägg, Jenny! De är mycket betydelsefulla för mig, även om jag sällan kommenterar. Håller helt med föregående skrivare, jag har "varit där" en gång och tänker nog på samma sätt, att man lärt sig...dags att stanna upp och ta ett eller flera steg tillbaka och reflektera lite om var jag är just nu, det är så lätt att köra ner i samma hjulspår och tankemönster. Kram till dig!

Anonym sa...

Mkt tänkvärd talk, tack för alla dina kloka ord! Önskar di en fin dag, karin

Cecilia sa...

Blir arg och frustrerad med mig själv att jag inte lär mig, för att jag tror mer på vad andra säger än på mig själv. Älskar Brene Brown och det hon sätter ord på. Tacksam för att du delar med dig så att jag får känna att jag inte är ensam./Cecilia

Anonym sa...

Som sänt från ovan, tar du upp ett ämne som jag processerar i det djupaste just nu. Alla vinklingar i ämnet tillför nya tankebanor.
<3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online