Från utbrändhet till livslust: Att vakna upp efter vintern

söndag 26 april 2009

Att vakna upp efter vintern

Söndagskväll i soffan. Pustar ut efter en underbar helg med massor av sol och roligheter. Har varit på konstutställning, middagar, uteserveringar och haft balkongtid. LIvet känns så mycket lättare att leva när våren kommer. Varför är det så egentligen?

Solen gör livet roligare...eller är det så att vi tillåter oss själva att bli mer öppna och observanta när våren kommer? Hjälper solen oss att leva mer i nuet? Tänk om vi kunde spara den här känslan och förvara den året runt, genom hösten och vintern. Det är nog inte så omöjligt ändå?

"Vårkänslan", en beteendeförändring att lära av
Kanske är vårglädjen inte bara något som handlar om sol och värme. Kanske ligger förklaringen i "vårkänslan" i hur vi förändrar vårt beteende och medvetenhet? Jag upplever det vara lättare att lyssna på nuet när våren kommer. Kanske är det så att vi förändrar vårt sätt att se vår omgivning? Det är som om vi alla bär på en större öppenhet. En större öppenhet och tacksamhet. Ett beteende vi alla borde bära med oss...året om.

5 kommentarer:

Ulrika Forsell sa...

Instämmer! Våren gör allt enklare. För mig handlar det mycket om ljuset att dagarna är längre. Men framförallt om värmen - att slippa frysa. När jag fryser blir jag passiv. Vi döljer oss i tjocka kläder och blir mer inåtriktade. Kanske är det kontraserna som gör att känslan av vår blir extra skön. Yin och Yang!
Önskar dig en trevlig valborg!
Ulrika

botanosofi/maria sa...

Hej!
Tänker mycket på det där, varför vi har svårt att känna den djupa livsglädjen under den mörka årstiden.
Jag är inte särskilt kristen av mej, men strofen "att vi den nåd besinna som räcker året om" ur "Det blomstertid nu kommer", i den strofen finns det en tanke som är värd att just besinna....
Men vi är ju människor, och vår själ har en materiell boning så det är väl inte konstigt att vi behöver lite bekräftelse på livet i form av gröna blad, värme och ljus!
Nu springer min man runt och skramlar och nynnar på internationalen.... så nu får det vara slut med de filosofiska tankarna!
PS "Kreativitet" är en liten bra bok av Osho.
Allt gott i solen Maria

Maria sa...

Ja, hur gör man för att känna samma livsglädje året om? Det har jag också gått o funderat på senaste tiden. När våren och solen kommer känner man sig så sprudlande glad. Jag känner mig fri. Att slippa tunga vinterkläder o bara kunna säga att "vi ses i parken". När solen lyser, lyser mitt ansikte i kapp. Ibland tänker jag att man lever ett halvt liv om man inte trivs i mörkret o kylan. Om man nu ändå bor här så får man nog se till att leva efter årstiderna. På vintern behöver vi värme o ljus, så införskaffa en ljuslampa, wakeup-light, basta mer, olje-massage, varma goa vinterkläder, värmande mat, en stunds promenad varje dag o om ekonomin tillåter, en vecka eller två på varmare breddgrader. Små saker kan göra stor skillnad. Vi nordbor är nog lite tuffare som varje år tar oss igenom detta...
Tack för tänkvärda ord!

botanosofi/maria sa...

Glömde: "holy namne" var en av fler tekniker jag lärde mej för sisådär 25 år sedan. Hela diciplinen kallades då "Kunskapen"(lite fånigt....) jag kommer inte ihåg vad gurun heter; Prem Rawat?? Jag fastnade aldrig för hela men just delen "holy name" har liksom följt med, just för att den är så genialt enkel!

Jenny sa...

Ulrika!
Jag växte upp i Norrbotten men bor sedan många år i Stockholm. Även om jag känner stor skillnad på ljuset här jämfört med i norr (där solen knappt går över horisonten när detär som värst) så upplever jag varje år samma befrielse när solen kommer. Det är en helt otrolig kick. Det är som om man glömmer känslan varje år och blir påmind om igen.
Jag tror som du att vi döljer oss i de där tjocka kläderna (som ofta är väldigt mörka?). Vi blir mindre aktiva och tillbringar mer tid framför tv:n om kvällarna. Det är som lusten till liv vaknar med solen och våren. Antar att det är som du säger kontrasterna som gör det...yin och yang.


Botanosofi-Maria!
"att vi den nåd besinna som räcker året om". Har aldrig tänkt på den förrän du sa det. Klokt!
Jag är inte heller kristen av mig men är väldigt intresserad av texter från alla religioner. Det finns massor av kloka och vettiga ord att ta till sig.

Allt i livet tycks existera med en motkontrast. Ljus - mörker, kallt - varmt, tungt - lätt, upp - ner osv. Att uppleva ljuset blir så mycket starkare om man har upplevt mörkret. När hösten kommer upplever jag ofta en lättnad i det med...konstigt nog.

Tack för tipset om Osho-boken. Det blir något att läsa i hängmattan i sommar! :-)


Maria!
Nu när sommaren snart är här känns vintern så avlägsen. Hur kan vi leva ett "helt liv" i alla årstider? Bra fråga. Tänk om man alltid kunde vara lika pigg och energisk som på våren året om?

Det finns små trix man kan ta till för att må bättre genom vintern. För mig fungerar Ayurveda väldigt bra. Ex. att inte äta eller dricka kallt när det är kallt ute känns väldigt logiskt, ändå gör vi det!?

Ofta undrar jag hur jag klarade av att leva i Norrbotten när vintern var som mörkast. På något sätt tror jag att svaret ligger i att vi levde så mycket närmre naturen där än man gör i Stockholm. Man är bättre på att ta sig ut i naturen (som ofta finns runt knuten), om så bara för en timme.

Men snart står solen på himlen dygnet runt. Ser fram emot att åka norrut och lapa ljus! :-)


Tack för era inlägg! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online