Från utbrändhet till livslust: Konsten att ha semester

torsdag 24 juni 2010

Konsten att ha semester

Ibland känns det som om det nya året inte börjar i januari utan i juli...och semestertiden. Ett arbetsår ligger bakom oss. Kanske har inte du heller varit långledig på ett år? Kanske är du precis som jag utarbetad och i stor längtan efter att få koppla sig fri från alla måsten och bara vara. Men du funderar samtidigt på hur du ska förvalta din semester på allra bästa sätt. Du vill både varva ner, läka ihop och uppleva så mycket som möjligt. Men hur gör man för att må bra, vila och uppleva samtidigt? Är det möjligt?

Kroppen är din bästa vän, trots att det känns tvärtom ibland!?
Din kropp kanske ger dig signaler såsom dåligt tålamod, tunga morgnar och koncentrationssvårigheter. Kanske kryddar du det hela med en smula rastlöshet (märkligt nog är du både trött och rastlös, hur konstigt det än verkar...blippar dig genom tv-kanaler, radiokanaler, slösurfar, facebookar, sms:ar eller bläddrar dig genom tidningen utan att orka läsa vad som egentligen står. En känsla av otillfredsställelse har tagit över. Du känner dig tom). Det du upplever är signaler från din kropp.

Bli inte rädd för kroppens signaler, lyssna!
Inte alla är lyckliga när semestern drar igång. Många kan till och med uppleva en tomhet innan semestern (och även första tiden inpå semestern) drar igång. Det är inte ovanligt att man tvärtemot vad man tänkt sig till och med kan bli lite låg och ledsen. Tills för några år sedan var jag fullständigt utmattad när min semester väl drog igång. Jag har minnen av att jag till och med grät mig igenom mina två första semesterdagar. Det var inte den roligaste starten på en semester precis.

Ett glapp mellan och kropp och själ ger en känsla av tomhet
Jag hade tillbringat lång tid med att jaga runt som en galning och bara lyssna på det som fanns utanför mig. Vad jag hade glömt (och fortfarande ofta glömmer) var att när man slutar lyssna inåt förlorar man kontakten med sitt inre. Sin själ, sitt jag, sin person, sin ande eller vad man väljer att kalla det.


Ibland är tårar enda sättet att återfå kontakten med sitt inre
När man förlorar kontakten med sitt inre uppstår en separation mellan kropp och själ. Det känns lite som om man vore förvirrad eller vilse. En känsla av tomhet och otillfredsställelse.
Det enda sättet för mig att få kontakt med mitt inre/mig själv var förmodligen att fullständigt krackelera i ett par dagar. Att helt enkelt tvingas att förenas med mitt inre.


Stanna upp, lyssna och förenas med ditt inre!
För att undvika att hamna i det energikrävande "deppiga/tomkänsloläget" igen väljer jag att stanna upp. Att skriva här på bloggen är ett sätt, att meditera är ett annat. Också mindfulness, avslappning och på andra sätt stanna upp i nuet är också bra. Eller bara sätta sig ner, trycka undan tankarna och bara lyssna inåt.

Det viktiga förstå är att vi behöver "aktivt välja" vila. Precis som man går till gymet och tränar väljer jag att prioritera en stund "jag-tid" där jag stannar upp. För mig är min skrivbok/dagbok ett fantastiskt verktyg. Men du har säkert dina egna sätt att komma i kontakt med dig själv? Fundera ut vad som gör dig lugn, trygg och nedvarvad.
Your soul is all the you possess. Take it in hand and make something of it! - Martin H. Fischer

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online