Från utbrändhet till livslust: Att balansera upp en kropp med låg energi

tisdag 3 augusti 2010

Att balansera upp en kropp med låg energi

Att börja jobba igen efter semestern kan kännas som en riktig uppförsbacke. För egen del känns det tyngre i år än det normalt sett brukar göra. Jag brukar känna mig nöjd och färdig med semestern. Men i år upplever jag uppstarten som mer trög än vanligt. Jag har dragits med ett förkylningsvirus i flera veckors tid och känner mig allmänt trött. All "semestermat" på röriga tider har gjort att min matsmältning inte funkar riktigt som den ska och jag känner mig lätt omotiverad och hängig.


Att lyssna på de signaler som kroppen ger en
Häromdagen bestämde jag mig för att lyssna på vad kroppen säger mig. För det är trots allt så att ovanstående symtom är signaler. Det är signaler som kroppen sänder mig och jag måste lyssna för att få ordning på systemet.Symptom såsom matsmältningsproblem är konsekvenser av ett levnadsmönster
Först av allt måste jag acceptera läget. Det lönar sig inte att jaga vidare och tro att det blir bättre av att blunda. Men det är inte heller mer dramatiskt än att de obalanser som jag uppenbarligen bär på är konsekvenserna av ett levnadsmönster som inte funkade så bra för just mig.

När jag har accepterat läget är det dags att lokalisera vad det är som gör att jag inte mår riktigt bra. Jag brukar göra mig en översiktsbild av min mentala och fysiska status. Jag går tillbaka minst ett halvår i tiden eftersom jag tror att inte bara den allra senaste perioden har betydelse för mitt allmäntillstånd.Att kommunicera med sitt inre för att få en objektiv bild av läget:
Det är så lätt att glömma bort allt man varit med om, bra eller dåliga saker. Att göra en inventering kan ibland ge en lite mer objektiv bild av orsakerna till varför man mår dåligt. Dessutom finns det knappast någon bättre person för att få ordning på dina obalanser än du själv.

Ta fram papper och penna och börja kommunicera med dig själv. Försök att ha en ärlig och icke-dömande attityd mot dig själv.


 • Hur har min stressnivå sett ut senaste halvåret?
  Har jag varit med om något utöver det vanliga? Tänk efter.
  Ex: Sjukdomar, dramatiska händelser i min närhet eller andra mer påfrestande situationer som kan bidra till att min energinivå är låg nu.

  Alla är med om skit i livet. Tyvärr ses ofta dåliga upplevelser eller stressiga perioder som misslyckanden. Men så är det naturligtvis inte. Det enda man kan se som ett misslyckande är att låta rädslan styra ens liv. Att våga se sig själv, sitt liv och sina upplevelser ut ett ärligt och icke-dömande perspektiv är det som får en att växa.


 • Vad är jag minst motiverad till just nu?
  Ex: Fysisk aktivitet, umgås med folk, specifika arbetsuppgifter på jobbet, hålla rent hemma etc.

  Det kan kännas jobbigt och nästan lite destruktivt att beskriva för sig själv vad det är som man minst av allt orkar med/har lust med just nu. Men jag har upptäckt att det ibland kan ligga helt andra orsaker bakom ens låga energi än man tidigare trott.

  Beskriv för dig själv:

  1. Specificera vad du är minst motiverad till
  2. Brukar den här aktiviteten normalt sett ge mig energi/få mig att må bra efteråt eller känner jag att detta är något som dränerar mig på energi?


 • Fokusera på vad som ger dig energi...
  Om du har gått igenom stegen ovan känner du nu till hur ditt senaste halvår har sett ut rent stress-/känslomässigt. Du har också specificerat vad det är som du har allra minst lust/ork att göra just nu. Du har också fått koll på om aktiviteterna du känner olust till är något som ger dig energi eller inte.

  För att balansera en låg energinivå måste man, inte helt ologiskt, tillsätta energi. Så, beskriv vad det är som brukar få dig att må riktigt bra. Vad ger dig energi? Punkta upp vilka aktiviteter som motiverar dig/gör dig glad. Framgångsanalysera vad det är som gör att du mår bra.

  Ex:
  Mat, sociala aktiviteter, fysiska aktiviteter, aktiviteter som stimulerar intellektet, andliga (eller avslappnande övningar om man hellre vill kalla det så), inspirerande personer, vad som får mig att skratta etc.


 • Summering:
  Vad kan jag konkret göra med start just nu för att balansera min låga energi och skapa mer livslust?

  Livet startar i varje ögonblick
  Faktum är att livet startar i varje ögonblick. Allt du har varit med om har en betydelse, men det är vad du gör här och nu som avgör åt vilket håll du färdas. Så, vad kan du göra här och nu, med start från detta ögonblick, för att må bättre?

  Det måste inte vara mer komplicerat än att öppna fönstret och låta frisk luft komma in i rummet...eller kanske bara sitta ner, lugnt och stilla och uppmärksamma alla de ting som du är tacksam för. Det handlar om att bryta en negativ spiral och skapa positiv energi.
  När vi skapar positiv energi sätts hjulen i rullning. Vi skapar ett momentum som sedan hjälper oss vidare framåt...

3 kommentarer:

johanna sa...

tack för ett bra inlägg! många tänkvärda konkreta tips att ta till mig och själv utgå ifrån!

Jenny sa...

Tack snälla Johanna för ditt vänliga och uppmuntrande inlägg. Det gjorde mig väldigt glad! :)

Anonym sa...

Tack för intressant läsning nu ska jag försöka balansera upp mitt liv igen, människor i min omgivning undviker mig för min låga energi.
Då är det illa. Tack igen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online