Från utbrändhet till livslust: Fokusera på vad du vill ha i ditt liv - inte vad du INTE vill ha

fredag 6 augusti 2010

Fokusera på vad du vill ha i ditt liv - inte vad du INTE vill ha

När jag hade gått in i väggen hade jag under lång tid levt med ett negativt tankemönster. Naturligtvis inte hela tiden, men det fanns en stor omedvetenhet om hur kraftfulla mina tankar och upplevelser egentligen var.

Jag hade ingen aning om hur jag såg ut inuti. Vad jag tänkte, kände och upplevde hade jag liksom aldrig reflekterat över. Det var mina känslor som bestämde hur jag mådde. Resultatet blev att jag var en slav för mina egna känslor. Om jag vaknade upp och kände mig nere en dag eller om jag råkade få tandkräm på tröjan satte det stämningen för hur hela dagen skulle bli. Blev jag sårad var det de sårade känslorna som fick föra talan (rekommenderas ej).

Jag levde likt en flipperspelskula där slumpen fick avgöra hur jag skulle må. Kanske för att jag själv skulle slippa ta ansvar för hur jag mådde.

Att oroa sig "i förväg" för att inte det dåliga ska inträffa
Oro är en rädsla och en typ av stress. Oro är också ett symptom på att något inte står rätt till. Jag var oroligt lagd och det var något som jag trodde kopplades till empati.
Jag oroade mig för det mesta. Såhär i efterhand kan jag se att jag oroade mig för att saker och ting INTE skulle slå in. Om jag skulle ut och resa kunde jag börja med att oroa mig över att jag skulle bli sjuk innan, följt av flygresan som skulle sluta i en krasch eller att jag sedan skulle bli rånad på plats.

Om du fokuserar på det negativa kommer din upplevelse att bli negativ
Att fokusera på det dåliga och hoppas att jag kommer att uppleva något bra. En ologisk kombination som det tog mig flera år att bli medveten om. Jag tror att vi alla ständigt måste arbeta med att välja bort det negativa i våra liv. Det är inget man lär sig en enda gång. Det är precis som kondition, vi måste träna mer än en gång för att få bra kondis. Det är något vi måste jobba på kontinuerligt.

Ett litet logiskt exempel:
Om jag ska gå över en isig väg. I vilket av fallen nedan är risken störst att jag kommer att halka?

Jag tänker följande tankar:

1) Nu faller jag, ånej vad dålig balans jag har, nu faller jag och jag kommer att bryta ett ben.
2) Jag har balans kommer att gå och stå stadigt.


Det jag upplever här och nu har betydelse
Det vi tänker, känner och upplever har betydelse. Våra tankar är kraftfulla verktyg i vår tjänst. Visst kan det vara läskigt när man tänker på alla negativa tankar och känslor man har. Men det jag brukar påminna mig själv om är att så länge jag kopplar på min medvetenhet om vad som försigår därinne har jag kontroll att förändra inte bara hur jag bemöter livet utan också livet självt.

Gregg Braden om att fokusera på det jag vill ha och inte tvärtom:


1 kommentar:

Amanda sa...

Wow jag känner så väl igen mig i det du skriver. Jag har fått vetskap om detta nu efter många år av omedvetenhet. Jag skapar själv mitt liv.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online