Från utbrändhet till livslust: Att mota bort den inre tyrannen som står ivägen för glädjen i livet!

onsdag 11 augusti 2010

Att mota bort den inre tyrannen som står ivägen för glädjen i livet!

Detox 2010 (höst): Dag 11

Dag 11 på min detox. Blodsockret är stabiliserat och energinivån har stigit. Tog mig ut på en första joggingtur på länge. Det var en tung och stel upplevelse vill jag lova. Jag har inte tränat på nästan 6 veckor så det är inte så konstigt. Jag tar en dag i taget och fokuserar på att bygga upp styrkan även i musklerna, inte bara inuti mig själv.

Slå inte på dig själv när det inte går som du tänkt dig!
För några år sedan hade jag förmodligen känt mig värdelös efter en joggingtur som uppenbarligen inte speglar den kondition jag "borde ha". Jag hade förmodligen pushat mig själv till gränsen för att jag "borde" vara starkare än jag är just nu.


Har du en inre tyrann i dig?
Ja, jag hade pushat mig själv. Men bara sådär lagom så att jag knappt märkt att jag hade en "inre tyrann" inuti mig. Duvet, en sån där som snarare säger "kom igen! om du inte fixar backen här är du verkligen i kass form, se vad du låtit dig själv förfalla!" snarare än "det spelar ingen roll om du inte tar backen idag, du tog dig ialla fall ut på en joggingtur trots att det var motigt i början, bra jobbat!".


Alla vet ju hur bra det går att försöka få någon att prestera optimalt genom att trycka ner dem. Varför gör vi så mot oss själva?

Skillnaden mellan inre driv och den inre tyrannen
Att ha ett inre driv, en vilja är inte detsamma som att ha en tyrann inuti sig. Ett inre driv återspeglar en lust och en glädje. Det är därifrån inspiration och motivation kommer. En inre tyrann drivs inte av glädje, den drivs av osäkerhet och rädsla.
Den pushar dig på ett sätt som inte är konstruktivt eller sunt. Den gör att du inte ser den blå färgen på himlen, känner doften av nyklippt gräs. Den där bubblande glädjen du hade inom dig har försvunnit. Den inre tyrannen är prestation rakt igenom...och den visar sig inte bara i joggingspåret utan i hela ditt liv.
Den inre tyrannen är en orsak till att vi driver oss själva mot utbrändhet och utmattning.

Hur man motar bort den inre tyrannen
Jag tror att det bästa sättet att bli av med den där inre tyrannen är att koppla på medvetenheten. Att helt enkelt bli medveten om hur ens inre dialog ser ut. Hur "talar" jag till mig själv egentligen? Vi för ju faktiskt ständigt en inre dialog med oss själva, hela tiden. Men har vi någonsin lagt märke till hur den ser ut?

En annan sak som garanterat motar bort den inre tyrannen och istället låter vår själ kliva fram är att ha kul. Om du är ute och springer, bakar en kaka eller vad du än gör: njut, upplev och ha kul! Se till att promenaden eller joggingturen blir en "mindful upplevelse" (läs mer om mindfulness här , läs även alla inlägg om mindfulness här). Ta in dofter, färger och intryck.
Lev! ...och förstå att du är bra.

2 kommentarer:

Nattfjäril sa...

"(läs mer om mindfulness här)" står det, och jag gissar att du tänkte länka till något, men det verkar som att länken inte fastnade ;) (eller så är det jag som missade något)

Åh, jag skrev om något liknande i början av sommaren. Men du beskriver det så lättbegripligt. Jag har verkligen bråkat ganska flitigt med min "inre tyrann" vad det gäller träning (och jo övriga livet också) i många år, och jag är så glad att jag idag inte slaviskt "piskar" mig när jag tränar utan faktiskt har hittat något jag gillar och tränar - för att det är fantastiskt roligt! Det är ju så det ska vara.

Mindfulness. Jag tror verkligen jag måste lära mig mer om det. Det låter ju som att det är en fantastiskt bra hanteringstrategi att använda sig av i de flesta situationer i livet. :)

Sov gott, och ha en toppendag imorgon!

Jenny sa...

Nattfjäril!
Tack snälla. Jag hade missat att lägga in länken :) Men nu är den där!

Mindfulness är ett fantastiskt verktyg...och egentligen ett sätt att leva. Att uppleva nuet. Det är något jag ofta jobbar på och måste påminna mig själv om att jobba på. Vad är livet om inte just här och nu?

Jag tror som du att jobba på att hitta glädjen i träningen/motionen. Jag tror att vi blir starkare och tar emot träningen bättre om vi har kul samtidigt!

Önskar dig en ljuvlig helg!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online