Från utbrändhet till livslust: Blodsockernivå, välbefinnande och detox

fredag 6 augusti 2010

Blodsockernivå, välbefinnande och detox

Detox 2010 (höst): dag 6

Idag känner jag att min energinivå har höjts något. Jag känner att en gnista har tänts där inuti min energilösa och omotiverade kropp. Den där pirrande känslan av glädje har börjat bubbla i maggropen. Har haft ett par dagar med "kolhydratskoma", dvs varit trött och darrig av socker-abstinens.


Att motstå kortsiktig tillfredsställelse till förmån för långsiktig hälsa och energi
Igår kväll åt min sambo en TipTop glasstrut vilket resulterade i en hel del sötsug för min del. Jag blev informerad om att det fanns en glass i frysen om jag ville ha. Aj aj, det gjorde ont i slisktarmen vill jag lova! Men jag lyckades värja mig genom att göra en nötblandning på cashewnötter, solrosfrön, pumpafrön och torkade tranbär. Det var inte som att äta glass, men det funkade för att dämpa värsta sötsuget.


Det som gör mig kortsiktigt tillfresställd är negativt långsiktigt
Jag vet att jag förmodligen kommer känna av socker- och kolhydratssuget i några dagar till. Men för min del har det inte varit farligare än att jag haft känslan av lågt blodsocker så det har varit fullt möjligt att ta sig igenom.
I stunden då sockersuget slår till försöker jag påminna mig själv om att det som gör mig kortsiktigt tillfredsställd ofta är det som gör att jag mår dåligt långsiktigt.

Kan balansering av blodsockret öka vårt välbefinnande?
Visst ska man kunna avnjuta godsaker men det är när man inser att man inte njöt av den där kanelbullen utan istället kastar sig på nästa, det är då jag brukar se det som tid att ta "kolhydrats time-out". För då brukar jag vara inne i kolhydratskarusellen, duvet den där som innebär att jag äter för att stilla min kropps abstinens snarare än att verkligen njuta av den där godsaken. Jag äter för att jag är omedveten om att det är min kropp som styr mig, inte tvärtom. Det blir kvantitet istället för ett ögonblick av kvalitet.

Att balansera en uppblåst mage, rensa ut slaggprodukter - kan det göra en till en gladare människa?
För mig resulterar "kolhydratskarusellen" alltid i en mage som inte fungerar som den ska (uppblåst och trög). Matsmältningsapparaten funkar sämre vilket gör att jag samlar på mig slaggprodukter som i sin tur gör att tarmarna inte kan ta upp den näring de behöver. Det i sin tur gör att kroppen får allt mindre näringsämnen att arbeta med och vips är man trött, hängig och känner sig allmänt nere. Så funkar det för mig ialla fall.

I Ayurvedan (indisk medicin) är matsmältningen av hög vikt för vårt allmäntillstånd och vårt välbefinnande.

Det finns de (såg ett brittiskt program på tv, kan dock inte komma ihåg vad det hette) som hävdar att en kost som består av höga doser kolhydrater (och i synnerhet snabba kolhydrater) påverkar känslan av välbefinnande i en negativ riktning eftersom blodsockret hoppar upp och ner. Man riskerar att bli trött, lättirriterad eller till och med aggressiv av att äta för mycket snabba kolhydrater. Om detta stämmer låter jag vara osagt, men det jag märker är att mitt tålamod och mitt blodsocker har en koppling. :-)


Det viktigaste när man detoxar tycker jag är att komma i kontakt med sitt inre.
Om du inte har kontakt med ditt inre lever du i omedvetenhet om hur din kropp och hela ditt jag fungerar. Att koppla på sitt medvetande gör att du får kraft att välja den långsiktiga och hållbara vägen mot ett jag med mer kraft, hälsa och glädje.

Skickar över en stor famn med ljus och energi till dig som läst detta inlägg!

4 kommentarer:

Pernilla sa...

Hej! Vill bara tacka för att din blogg finns. Är själv på väg tillbaka efter en utmattningsdepression och brukar ibland titta in här. Det är underbart att få läsa konkreta tips hur man kan må bättre! TACK! kram Pernilla

Jenny sa...

Åh tack! Jag blir verkligen glad av din kommentar.
Håller tummarna för dig och din läkning efter utmattningsdepressionen. Är du sjukskriven? Om du har lust någon gång är du mycket välkommen att dela med dig av din resa.
Önskar dig en skön och vilsam helg!

Stor kram!

/me sa...

Tack för kramen, den returneras *10!
Hittade din blogg för en liten tid sen, och har läst lite här o där. Själv mår jag otroligt mycket bättre, efter att ha lämnat kolhydraternas rike. Äter i princip LCHF, o tex en kaffe med dopp får mej i dag att bli som en speedad ekorre. Efter den upptäckten är det lätt att lämna godis osv. Önskar jag för 10 år sen känt till hur mycket kolhydrater o mat överhuvudtaget verkligen inverkar direkt på psyket o måendet

Jenny sa...

Tack! :)
Jag känner igen mig i din beskrivning av en speedad ekorre. Jag upplever det också som att jag kommer i obalans av för mycket kolhydrater (snabba kolhydrater)...speciellt i kombination med koffein eller fett.

För mig tog det måååånga år att inse att det jag äter påverkar hur jag mår. Såhär i efterhand känns det ju väldigt logiskt att vår kost påverkar oss, men det fanns inte i min värld då.
Jag trodde allt handlade om hur mycket jag vägde (om jag bara hade normal vikt skulle jag må bra).

Nuförtiden ser jag det som att mat + kropp = kemisk reaktion. Vilken typ av kemisk reaktion jag vill ha beror på vad jag stoppar i mig. Adderar man motion, meditation (eller avslappning vill kalla det så) och medvetenhet får man en extremt mycket mer kraftfull produkt.

...det försöker jag påminna mig själv om. Ibland misslyckas jag totalt och kommer ur balans. Då måste jag, som nu, stanna upp och koppla på medvetenheten igen.

Spännande med LCHF, märker du någon skillnad i ditt allmäntillstånd sedan du började med LCHF? Hur funkar LCHF med motion etc?

Kul att "träffa dig" Pernilla!

Önskar dig en härlig eftermiddag och kväll. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online