Från utbrändhet till livslust: TV4, Efter tio - Kokbok för hjärnan

torsdag 20 september 2012

TV4, Efter tio - Kokbok för hjärnan

Att det vi äter påverkar vår hälsa känner de flesta till. Men hur påverkar kosten hjärnan? Vad ska jag äta för att förebygga degenerativa sjukdomar som Alzheimers  och demens? Charlotte Erlandson-Albertsson gästade Malous Efter tio.

Efter tio - Få bättre minne av rätt kost
F%C3%A5%20du%20b%C3%A4ttre%20minne%20av%20r%C3%A4tt%20kost

Faktorer som påverkar hjärnan:
  • Kosten
  • Fysisk aktivitet
  • Stimulans

Kost som håller hjärnan ung och frisk
Felaktig kost påskyndar åldrandet av hjärnan enligt Charlotte Erlandson-Albertsson. Det vi äter påverkar hela vår kropp, hjärnan är inget undantag. Tillför vi ett högt näringsinnehåll kan kroppens system fungera bättre och till och med läka.

Problemet i vårt västerländska samhälle är att livsmedel är pengar och att bibehålla näring kostar pengar för livsmedelsindustrin. Därför ska man inte äta processad mat!

Kan kosten läka en stressad och deprimerad hjärna?
Att kost kan hålla hjärnan frisk och aktiv är intressant även ur ett stress- och utbrändhetsperspektiv. Hur påverkar vår kost hjärnan till exempel vid en depression? Kan vi till och med läka depression och balansera signalsubstanserna vid utmattningsdepression?
Varför vänta på forskningsresultat innan vi agerar?
Det är förvisso trevligt och välkommet med forskning som backar upp annat än medicin i pillerform. Men vi har nog alla mycket att vinna på att prova oss fram till det vi känner fungerar för oss personligen. Behöver vi verkligen vänta på att forskningen backar upp att vi faktiskt mår bättre av att äta mer hälsosam mat (färska grönsaker, örter, bra fetter/oljor och frukt)? 

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online