Från utbrändhet till livslust: Stunder att bygga energi och motverka utbrändhet och utmattning

måndag 22 april 2013

Stunder att bygga energi och motverka utbrändhet och utmattningMorgonyogan innan jobbet häromdagen kanske inte
bjöd på den ultimata lugn-och-ro-miljön. Men den var
givande ändå.
 
Att ge sig själv utrymme för att läka stress
Det är inte stressen i sig som är farlig, det är avsaknaden av återhämtning. Att ge sig själv utrymme för återhämtning är en förutsättning för att läka stress. Men det är inte alltid situationen bjuder på de mest perfekta förutsättningarna för avslappning och nedvarvning. Men tänk om vi kan träna upp vår förmåga att återhämta oss i situationer som inte innebär totalt lugn? Tänk om den bästa träningen för att finna lugn är i en situation som är allt annat än lugn?

Den som övar upp sin förmåga att finna lugn i situationer
som normalt sett inte är lugna har allt att vinna. 


När uppstår avkoppling och lugn?
Visst är den bästa förutsättningen för att varva ner att befinna sig i en lugn miljö. En tyst plats där man får vara helt ifred. Men för många av oss kan det vara svårt att hitta den där platsen i vår vardag. Kanske väljer vi att prioritera annat före eller så har vi alltför få stunder som verkligen ger oss möjligheten till lugn och ro. 

Att lära sig finna lugn i en stressad situation
I de mest hektiska situationer existerar lugn. Jag tänker att till och med när vi är stressade finns ett lugn att hämta i varje stund. Vi är bara inte medvetna om det, vi har ju fullt upp med att vara stressade. 

Att bygga lugn handlar inte bara om att yoga, meditera eller göra andra avkopplande aktiviteter. 

Den kanske mest kraftfulla möjligheten för att skapa mer lugn i sitt liv tycker jag är att öva här och nu. Gärna i en situation där jag upplever stress. Den som övar på att finna lugnet här och nu, även i stunder som normalt sett inte är lugna, har mycket att vinna. Det är när jag lär mig att bli medveten och inte agera på en stressande tanke/känsla som jag verkligen kan förbättra mina stressnivåer. Till syvende och sist handlar det om att lägga energin i rätt situationer i livet. Och att vara närvarande. I livet.9 kommentarer:

Ulrika sa...

Precis vad jag behövde "höra" idag. Se de jobbiga stunderna som träningstillfällen.... Tack för en jättebra blogg!

Anonym sa...

Tack för en mycket bra blogg!!!

Anonym sa...

Ja precis att yoga och hämta lugn är ju väldigt bra och välgörande men spelar det någon roll om vi bara stressar igenom vardagen. Det är det som är nyckeln ibland att vara lugn i vardagen men svårt att få till, övning ger färdighet var det inte så det heter?!

Fin blogg //Lina

Edit K sa...

Tack för påminnelsen! Och tack för bloggen, jag har den under Favoriter och tittar in titt som tätt för att få några lugnande ord till livs. /Edit

Anonym sa...

Du är klok som en bok! Tack för otroligt värdefulla påminnelser... Vill INTE hamna i det där orkeslösa, svaga igen....

Anna sa...

Tack för allt att du delar med dig på den här bloggen. Jag hämtar in många kloka tankar härifrån. Ska verkligen försöka träna på att hitta lugn i stressituationerna. Jättebra tips. Tack!
Kram Anna

Jenny sa...

Tack alla underbara människor för era kommentarer! Uppskattas enormt mycket.

Önskar er alla allt gott!

Millan sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Millan sa...

Jag vill också tacka för en jättebra blogg. Dina inlägg är bra och tänkvärda och sätter igång tankarna. Det märks att du vet vad du pratar om, det känns gott (fast lite sorgset) att veta att jag inte är ensam om att känna så här. Samtidigt hoppfullt att man kan göra något åt det. Tack!
/Camilla

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online