Från utbrändhet till livslust: Resultat av en månads detox (2014)

lördag 1 februari 2014

Resultat av en månads detox (2014)


Detox 2014, dag 31 (av 31).

En månad har gått av årets detox. En månad utan socker, gluten (mjöl, bröd, pasta etc), mjölk, kött, alkohol, koffein, tillsatser, aluminium-deo, fluor-tandkräm, paraben-schampo och tillsatsproppade-hudlotioner. Hur känns det då? Gör det någon skillnad? Eller är det bara trams att hålla på med detox?

Hur det känns efter en månads detox 
Du som följer bloggen vet ju att jag egentligen detoxat längre än en månad då jag jobbat med att läka Hashimoto's (sköldkörtelproblem). Något som för övrigt gått väldigt bra. Jag började detoxa i september och har i princip kört hela tiden fram tills nu, med undantag för julen då jag inte var lika sträng. Därför är årets detox lite annorlunda.
Men den här detoxmånaden har ändå haft stor betydelse. Efter att ha gett kroppen ännu en månad av förutsättningar för att kunna avgifta, avbelasta och fylla på med näring känner jag ytterligare skillnad i kroppen. 
Att bygga upp energin i en trött kropp
Grundprincipen för en detox är att eliminera intaget av gifter så att kroppen kan göra sig av med det som finns lagrat i vävnader, tarmar, lever, njurar m.m. När avgiftningen kommit igång blir näringsupptaget bättre. Samtidigt fyller man på med mat som är näringstät, är mineraliserande, fyller på med antioxidanter och verkar syresättande. Man kan se det som att näringen man ger kroppen blir de verktyg (och byggstenar) som den behöver (och som den kanske inte fått) för att hormonsystem, enzymer, uppbyggnad och eliminering ska fungera. Det är först när man når ut med näringen till cellerna som de små kärnkraftverken, mitokondrierna, kan generera den energi som man kan känna att man har brist på. När energin kommer igång, ja det är då man märker skillnad. Det är då magin sker.


Klarare tankar och ett lugn inuti
För mig är det inte bara energinivån jag känner skillnad på. Jag känner mig klarare i huvudet. "Hjärndimman" (ett vanligt symptom vid hypotyreos, dvs underaktiv sköldkörtel) som jag hade i höstas har skingrats. En annan sak som jag känner skillnad i är känslan av en sorts lugn inombords. Jag känner mig på något sätt mer harmonisk inuti. Hur det kan komma sig kan jag inte förklara. Jag mådde inte psykiskt dåligt innan jag började detoxa. Men jag känner ändå skillnad inuti. En förklaring skulle kunna vara att gluten (som jag helt avstått från i 4 månader) kan påverka den mentala funktionen (läs gärna om studier som gjorts på kopplingen gluten och mentala funktioner).

Gluten kan bidra till försämrade
mentala funktioner. Studier
visar att depression, oro och ångest
kan ha koppling till glutenintolerans.

Går man ner i vikt?
En vanlig fråga brukar vara om man går ner i vikt när man detoxar. Jag vill understryka att vikten inte för mig är prio ett. Att man är smal betyder inte att man är frisk, sund eller att kroppen mår bra. Men visst är det så att fettvävnader kan belasta kroppen på många olika sätt och på så sätt göra att man mår sämre. Flera gifter kan lagras i fettvävnader vilket i sig belastar kroppen. Att gå ner i vikt kan innebära att man frigör dessa gifter och eliminerar dem via levern genom tarmarna (se till att din mage funkar som den ska när du detoxar, annars cirkulerar slagg omkring i kroppen).


Totalt har jag gått ner 11 kilo på 4 månader. Jag gick ner 4 kilo första 2 veckorna. Troligen i vätska (personer med hypotyreos samlar lätt på sig vätska). Om man lätt samlar på sig vätska har man troligen problem med näringsupptaget. Det första kroppen gör sig av med är just vätska. Något som är väldigt positivt då det påverkar kroppen på cellnivå. 
Under den senaste månaden har jag troligen bara gått ner ungefär ett kilo.


Får du i dig tillräckligt med mineraler,
vitaminer och antioxidanter?

Övervikt och undernäring
Min absoluta övertygelse är att många (dock inte alla) som kämpar med vikten lider av ett igenkloggat system där hormoner, enzymer, matsmältning och eliminering är i obalans. När man väl rensar systemet och tillsätter näring kan det vara så att kroppen automatiskt att göra sig av med övervikt. Ett vanligt problem är att många både är undernärda och överviktiga på en och samma gång. Övervikt kan vara en fråga om hunger. Dvs när kosten inte innehåller den näring som kroppen behöver svarar den med cravings. Kroppen känner att det inte får det den behöver och då infinner sig en känsla av att man behöver något mer. Tips till den som inte vill detoxa men ändå hjälpa kroppens avgiftning
För den som inte vill detoxa men ändå försöka balansera kroppen, och eventuellt gå ner i vikt, är färskpressad grönsaksjuice ett alternativ. Grönsaksjuice tar genvägen direkt ut i cellerna vilket ger näring på ett lättupptagligt sätt. Något som successivt kan minska cravings och även öka energinivån. Jag rekommenderar även att ta ett multimineral- och multivitamintillskott varje dag (förut var jag emot tillskott men jag har ändrat mig på den punkten, se föreläsningen). Se även till att ha en fungerande mage (ta gärna psylliumfröskal, linfrön eller physillumfrön i lite vatten). Resten är en god cirkel.


Vad händer nu då? Kommer jag vräka i mig godis nu?
Nej, du kan vara lugn. Jag kommer att fortsätta äta ungefär som jag gör när jag detoxar. Du kommer att kunna följa mig vidare här på bloggen. 3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej

Jag kan tipsa att göra en hårmineralanalys. Då får veta exakt hur din egna status ser ut. Mineraler och vitaminer är ju antagonister eller synergister och det är komplicerat att veta hur exakt man ska rätta till sina obalanser. Du får även veta om du är belastad med vissa tungmetaller. Jag gör det varje år och har lyckats avgifta mig med hjälp av chlorella, så finns det ingen kvicksilver och aluminium kvar i mina vävnader. Även det har jag fått bevis på i mina analyser.. Genom att googla på nutri tech så får man fram var analyserna kan göras.

Tack för en fantastisk blogg!

Anna Hansson sa...

Jätteintressant inlägg!

Christina sa...

Jag gjorde en viktkur i vilken det ingick detox och redan efter första dagen hände det grejer, mina klimakteriebesvär försvann! Sen dess ahr jag lärt mig att rensa kroppen på gifter och slagg har stor betydelse för att få kroppen i balans och fungera på rätt sätt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online