Från utbrändhet till livslust: Varför äta extra D-vitamin under vintern?

onsdag 12 februari 2014

Varför äta extra D-vitamin under vintern?


De flesta av oss har fått på tok för lite solljus under många månader. För egen del börjar det kännas att vårsolen kommer att vara enormt välkommen. För den som är trött, har värk av olika slag (muskelvärk, migrän, huvudvärk etc), lågt immunförsvar och lider av autoimmuna sjukdom är solljuset extra viktigt.

Ben, hjärta, inflammation och D-vitaminbrist
Vitamin D kallas för vitamin men är egentligen ett hormon. Flera funktioner i kroppen påverkas av hur våra nivåer av D-vitamin ser ut i kroppen. Vår hjärthälsa är ett exempel men även våra ben påverkas. Nivåerna av D-vitamin måste vara bra för att kroppen ska kunna förebygga och kontrollera inflammation. 


Färska örter, grönsaker och
frukter = solljus till kroppen
D-vitamin för att läka mage och autoimmuna tillstånd
Vitamin D har även koppling till det tillstånd man kallar för "leaky gut", eller läckande tarm (inne i tarmen, där små partiklar går rakt ut i blodet och skapar oreda för immunförsvaret). För den som har minsta lilla glutenkänslighet kan förståelsen för sk "läckande tarm" vara enormt viktig. Vitamin D har en viktig funktion vad gäller läkningen av de små hål i tarmen som ställer till det. Även probiotiska bakterier har kraftfulla egenskaper för läkning av mage och tarmkanal, något som boostar immunförsvaret.

Det har gjorts mängder med studier på D-vitamin som visar att tillskott kan förebygga flera svåra sjukdomar som MS och tjocktarmscancer.

Jag äter extra D-vitamin under vintern.  Egentligen tror jag inte det är superviktigt vilken sort. Huvudsaken tabletterna inte är för fesiga. Jag äter Vitamin D3 med styrkan 2000 IU (50 μg). 


Video: Vitamin D deficiency causes leaky gut

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online