Från utbrändhet till livslust: Spikmatta

tisdag 31 mars 2009

Spikmatta

Nu sitter jag här i köket, med laptopen framför mig. En kopp "utrensningste" står bredvid mig. Det är mörkt ute och tyst i huset.
Sedan jag skrev sist har jag varit ute och rest, jobbat, tränat och haft diverse saker för mig. Bloggen hamnade på efterkälken. Det är märkligt, men det är nog inte förrän nu efter att inte ha skrivit på ett tag som jag insett hur mycket den här bloggen betyder för mig. Att skriva är ett fantastiskt sätt att påminna sig själv om vad som är viktigt. Det är också ett utmärkt sätt att kanalisera livet och det som försigår inuti. Men det är också väldigt lärorikt. Ni som själva bloggar eller skriver dagbok vet vad jag talar om.
Det är som om jag byggt upp ett slags beroende (eller kanske välbefinnande) av skrivandet. Att skriva är att skapa kontakt med sitt inre.


Spikmatta
Jag har haft problem med ryggen i några veckor nu. Tränade lite för hårt och vaknade upp en dag med snett bäcken och ömma muskler. Naturligtvis är det inte bara träningen som gör att man får ryggont. Jag är övertygad om att ryggproblem till stor del även beror på stress. Imorgon ska jag gå till naprapaten igen. Förhoppningsvis får jag snart ordning på kroppen och kan träna igen.

Jag har köpt en spikmatta!
Efter att länge ha funderat över att handla spikmatta fick min rygg mig att åka iväg till hälsokostaffären. Jag har bara provat den en gång så jag får be att få återkomma om det fungerar eller ej. Det jag hittills kan konstatera är att något märkligt händer då man lägger sig på de där piggarna.
Först gjorde det svinont men efter att ha tagit sig igenom några minuters obehag började en enorm blodgenomströmning leta sig mot ryggmuskulaturen. Jag kunde känna pulsen i hela överkroppen. Efter ytterligare några minuter kände jag inget obehag alls och kunde slappna av helt och fullt. Jag låg inte mer än 15 minuter (man ska tydligen vara försiktig i början) men kunde ändå känna en enorm blodgenomströmningseffekt i ryggmuskulaturen. Huden på ryggen var helt röd, precis som om jag hade legat i hett vatten. Så något hände ialla fall.

Spikmattan sägs vara bra mot:

  • All sorts smärta (speciellt muskelvärk/spänningar)
  • Sömnbesvär
  • Stress

Finns det fler som har testat spikmatta? Hur fungerar det för dig?
Berätta!

Namaste!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag brukar spikmatta tio minuter på kvällarna innan jag somnar, och ofta längtar jag efter den på dagarna också.. åh den är så skön! jag "glömmer" den i perioder och gör inget alls på en vecka eller två, sen kör jag intensivt igen... ett bra tips är att gå på den, barfota eller med sockar. döhärligt! eller att rulla ihop den bakom nacken när du ser på tv. eller bara trycka händerna/underarmarna mot efter några timmar framför datorn. En period satte jag min matta på skrivbordsstolen och satt på den när jag var framför datorn också..

Anonym sa...

Grattis till spikmattan!
Det är så roligt att det är så populärt. Fantastiskt! Jag har en fakirmatta som har färre piggar/punkter. http://www.spikmattan.com/omspikmattan.php Den är fantastisk, Jag vill jättegärna ha en sån som du köpt, mäste prova helt enkelt.
Låter spännande det där med pulsen - det har jag aldrig känt. Inbillar mig att det är bra på olika sätt. Den du har har extremt många akupressurpunkter. Ger nog ebn varm känsla över hela ryggen. Den jag har tränger djupare in.
Lycka till!

botanosofi/maria sa...

Jag fick ett klurigt sms igår: Säj nej ibland så att inte munnen överbelastar ryggen".
Jaha då kanske man ska skaffa en såndär spikmatta då kanske, när alla yrar om hur bra det är...

Jenny sa...

Hej alla ni!
Vad kul att höra om spikmatte-erfarenheter. Det verkar som att det har blivit väldigt poppis med spikmattor. Jag känner flera som har köpt sig en.

Såkomsolen!
Tack för superbra tips. Att rulla ihop och ha i nacken eller lägga armar eller ben på den för att öka blodgenomströmning. bra tips! Tackar för det.

Annayoga!
oj, din spikmatta ser ut att ha färre piggar...det måste ju innebära att piggarna trycker hårdare väl? Punkterna borde rimligtvis bli lite mer intensiva, eller? Ser mer avancerad ut.
Jag hade faktiskt lite svårt att ligga på den först. Det tog ju en stund innan det slutade göra ont. Men när väl smärtan släppte ökade blodgenomströmningen.


Maria!
Haha, bra sms. låter onekligen klokt i mina öron (jag som har ryggproblem just nu).
Kan rekommendera att prova spikmattan. En annorlunda upplevelse som faktiskt verkar fungera (säger jag efter bara 3 dagars användning).

Olga sa...

Färre piggar tränger väl djupare in medan fler och kortare ger en intensivare ytliga känsla??

Jag är jättenöjd med min Fakirmatta med nackkudde som jag köpte på http://www.thefakirmat.com

Catarina sa...

jag använder spikmattan dagligen! den har varit kanonbra mot ischias o en envis inflammation i benet.. däremot kan jag inte använda den på kvällarna för fastän att jag blir dåsig o trött så kan jag omöjligt somna efteråt, mysko!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online