Från utbrändhet till livslust: Anti-stress

lördag 14 mars 2009

Anti-stress

Kom precis hem efter en lång löptur i förmiddagsljuset. Idag är det lördag, lugnlördag. Har hela dagen på mig att njuta av lugnet. Snart blir det ett långt bad.
När jag, som nu, befinner mig i en mer hektisk period på jobbet brukar jag spetsa badvattnet med lavendel. För mig är doften av lavendel en direkt genväg till avslappning och lugn.


Hur fungerar aromaterapi?
Jag är ingen psykologexpert men jag ska ändå försöka mig på att förklara varför aromaterapi fungerar. Det har nämligen en långt djupare vetenskaplig förklaring än man kanske kan tro.
Aromaterapi bygger på sk betingade reflexer eller på ren svenska: din kropp förkippar en doft, ett ljud eller en smak med något och triggar igång en upplevelse.
Våra sinnen är kopplade till våra känslor och upplevelser. Du har säkert dofter, musik, smaker etc som får dig att uppleva obehag eller glädje?

Ett av de mest kända experimenten om betingade reflexer är det som Pavlovs utförde på sina hundar.


Hur skapar man en "genväg till avslappning"?
När jag känner doften av lavendel blir jag avslappnad och lugn. Mina sinnen fångar upp doften som sedan min kropp förknippar med lugn. Anledningen till det är att jag under min utbrändhet utövade avslappningsövningar och meditation samtidigt som jag hade lavendel i en aroma-lampa (en lampa med värmeljus, vatten och lavendelolja i) igång. Jag övade omedvetet in en positiv upplevelse av doften lavendel. Nuförtiden plockar jag fram min aroma-lampa när jag känner att stressnivån inom mig är för hög. Det fungerar klockrent för mig. Gärna i kombination med meditation.
Jag kan också uppleva att min sömn blir mer avslappnad och vilsam när jag har igång min lavendellampa innan jag går och lägger mig.


Önskar er alla en underbar och vilsam lördag!
/Din digitala vän

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är lite inne på Osho just nu. Han pratar om tomhethen som kommer efter en kreativ prestation och kallar den tomheten bland annat "natten" tiden för vila. Att man ska ta det lugnt och vila i tråket. Mitt problem iallafalll är ju att jag kräver av mig själv att var aktiv - även när jag vilar. jag förknippar tråkighet/tomhet med något som är fel. När det egentligen är en annan sida av rätt. Om du hajar.Meditation blir en prestation bara genom mantrat. men så kom jag ihåg en del av en längre meditation jag lärde mig för sisådär 25 år den.. Att vila i "holy name". Det funkar bra just nu så jag kör på det!
Kram och tack för inspiration!

Ulrika Forsell sa...

Dofter ja! Det har en stark inverkan på oss och just lavendel är ju väldigt rogivande. Du insprerar med dina inlägg och jag tittar ofta in här hos dig!

Jenny sa...

Maria!
Det jag har läst och lyssnat på av Osho har varit väldigt inspirerande. Tack för att du påminner mig om att "leta upp" honom igen.

Ja, du har onekligen rätt. Vid ett flertal tillfällen har jag upplevt den där berömda "dippen" efter att ett projekt har avslutats. Det är nog ganska vanligt tror jag, fast det är precis som du säger mindre vanligt att man ser den där dippen som något naturligt (vilket det ju är). När en skidåkare glider imål efter en 5-mil förväntar man sig knappast att han/hon direkt hoppar på nästa 5-mil...men ibland förväntar vi det av oss själva.

Vila och aktivitet kan aldrig vara bra utan varandra. :-)

Tack själv för ett inspirerande inlägg!

Kram

Jenny sa...

Ulrika!
Tack för ditt inlägg. Kul att "se" dig här igen :-) Jag blir så glad! Ja lavendel är underbart. Min balkong lär vara proppfylld med lavendel även i år. Men tillsvidare får jag nöja mig med lavendelolja...det är inte så tokigt det heller. Visst hade du en shop? Har du nån länk att dela med dig av?

catarina sa...

när jag bakar kanelbullar o andas in doften av kanel släpper all stress ifrån mig helt spontant har jag märkt.. dofter kan påverka en mer än mantror

Jenny sa...

Catarina!
Tack för att du tog dig tid och lämnade ett inlägg. Jag tror att du har helt rätt. Dofter kan fungera som genvägar till inre lugn. Vad kan vara ett bättre exempel än doften av nybakt? :)
Önskar dig en superskön söndag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online