Från utbrändhet till livslust: Varför detoxa? Det där kan väl kroppen klara själv?

fredag 3 januari 2014

Varför detoxa? Det där kan väl kroppen klara själv?


En vanlig fråga jag får är "sköter inte kroppen sin egen avgiftning, bara man äter bra?".

Ja, det kan man ju tycka. Problemet är att jag inte äter perfekt jämt. Eller snarare, jag kanske inte alltid vill äta perfekt. Jag kanske vill unna mig något som inte är bra för mig emellanåt. En annan anledning är att våra kroppar belastas med ämnen (och ibland stress) som vi faktiskt inte kan göra så mycket åt. Att detoxa är ett sätt att hjälpa kroppen att "komma ikapp".


Jag tror egentligen inte att det är en nyhet för någon att vi omgärdas av gifter som påverkar våra kroppar (och våra sinnen). Man kanske kan tycka att man inte ska prata om sånt här då det ju kan skapa stress och oro i sig. Men jag tror ändå mer på information och medvetenhet än motsatsen. 

Belastningen på våra kroppar ökar...
Idag finns ungefär 100 000 gifter som människan skapat och som vi utsätts för genom kläderna på kroppen, maten vi äter, möblerna vi sitter i och luften vi andas. Det vore inte helt naivt att tro att åtminstone några av dessa ämnen kan lagras och skapa påfrestningar på våra kroppar. Eller till och med störa de hormonella processerna i kroppen. 

Livsmedel med klorofyll ökar syresättningen
samt bidrar till en mer balanserade PH-nivå.

Maten vi äter är inte lika näringstät 
Lägg till att maten vi äter inte längre har samma näringstäthet som den en gång hade. Jordarna där våra grödor växer ger mineralfattiga skördar. Näring som mineraler har en viktig funktion vad gäller avgiftningen. Om vi inte får i oss tillräckligt med exempelvis selen, jod, magnesium och zink påverkas kroppens naturliga avgiftning. Vilket leder till lagring av mer gifter, exempelvis tungmetaller.

Det finns de som hävdar att näringsbrist är en av de stora anledningarna till sjukdom.

Köttindustrin använder metoder för mer (ekonomiskt) effektiv produktion. Antibiotika och foder som ökar tillväxttakten på djuren blir inte ovanligare. Förpackningar som maten vi äter ligger i innehåller många gånger ämnen som är skadliga för oss. För att inte tala om alla tillsatser i form av E-nummer.

Ingefärsshot verkar antiinflammatoriskt,
utrensande och som en boost
på immunförsvaret.

Stress - en anledning att detoxa
Vårt beteende påverkar även det vår naturliga avgiftningsprocess. Stresshormonerna kortisol och adrenalin gör att blodet går ut i musklerna, bort från (för stunden) inte lika viktiga funktioner i mag- och tarmtrakten. Matsmältningen går ner för stunden. Vid långvarig stress är det inte ovanligt att man får problem med magen. 


Det är inte en slump att vitamin- och mineralbrist många gånger har identiska symptom med utbrändhet.

Näringsbrist av stress
Med stress följer näringsbrist. Ett exempel är att vi förbrukar våra depåer av mineraler när vi stressar. Under stress förbrukar vi, och behöver således mer, magnesium än normalt. En följd av stress brukar vara ett ökat intag av kaffe och socker vilket i sin tur leder till insulinnivåer som går upp och ner. När insulinnivåerna går upp och ner börjar kroppen dumpa magnesium i urinen, vilket i sin tur kan leda till magnesiumbrist.

Sötmandel, pumpafrön, hasselnötter,
paranötter, cashewnötter och fröer
innehåller magnesium.

Att avgifta ämnen som påverkar oss negativt
Fluor är ett ämne vi lärt oss tycka om. För det är bra för tänderna. Eller? Ja, enligt tandläkaren är det ju så. Man tillsätter fluor i allt från snus till tandkräm, läskedrycker och kranvatten. Problemet är att fluor är ett nervgift som inte har någon funktion i våra kroppar. Fluor konkurrerar exempelvis ut mineralet jod, som i sin tur har flera funktioner i kroppen. Bland annat ingår jod i sködkörtelhormon. Brist på jod kan ge brist på sköldkörtelhormonerna T3 och T4 (ja, 3:an och 4:an står för just antal jodmolekyler. Sköldkörtelproblem ger symptom som påminner om utbrändhet). Förutom det har fluor visat sig ställa till det på flera sätt. Läs gärna den här artikeln om studier som gjorts vid Harvard. Sverige är ett av få länder i världen som väljer att tillsätta fluor i dricksvattnet.

Visst har vår tillvaro blivit mer giftfri än den brukade vara under industrialismens början. Man kan välja att lita på att myndigheterna har koll på läget. Eller så kan man göra små justeringar själv för att undvika de mest farliga tillsatserna.Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online