Från utbrändhet till livslust: Stress och press, två olika upplevelser

måndag 2 mars 2009

Stress och press, två olika upplevelser

Sitter i min fåtölj, nyduschad efter kvällens löppass. Känner mig vrål-nöjd att jag orkade mig ut trots snöovädret. Sprang en lite längre tur på orörd snö som låg likt ett täcke över gångvägar och stigar. Det är något alldeles speciellt med orörd snö. Sagolikt. Det är lite som om man svävade fram.

Att bli medveten om stress
För mig är löpning en väldigt meditativ träningsform som passar utmärkt som "kanalisering" av stress. Det känns som om jag inte bara tränar mig starkare utan även förändrar kemin i min kropp. Det låter säkert äckel-präktigt men det är precis så det känns. :)
Just nu har jag väldigt mycket på jobbet. Då blir löpning, yoga, avslappningsövningar (ex pranayama) viktigare för att må bra.

Känner just nu av både press och stress. Kanske undrar du om inte press och stress är samma sak? Jag ser stress och press som två olika upplevelser. De är nära sammanlänkade men de är två olika upplevelser.

Vad är skillnaden mellan stress och press?
Föreställ dig en situation där du har en mängd arbete som ska genomföras på väldigt kort tid. När den situationen uppstår är det stor risk att du upplever stress.
Föreställ dig nu att samma mängd arbete ska genomföras på samma korta tid men kräver ett högt resultat/prestation av dig. Det är press.

Orsaken till stress och press ligger närmre oss själva än vi ofta tror
Anledningen till att jag skriver om stress och press är att jag tror att vi alla behöver känna till skillnaden mellan de tu för att förstå bakgrunden till vår stress. Det behöver nödvändigtvis inte vara så att någon annan utsätter en för press. Faktum är att press är en upplevelse som har roten i vårt inre. Det kommer inifrån.

Dessutom är det så att jag många gånger inser att JAG är den som utsätter mig själv för onödig press. Jag ställer krav på min prestation. Det behöver inte alltid vara en dålig sak, men om jag upplever mig ha för mycket press i mitt liv måste jag söka orsaken. Orsaken till stress och press ligger oftast närmre oss själva än vi tror. Faktum är att jag är den enda som kan påverka mina egna känslor och upplevelser. Om jag kan bli medveten om vad som försigår inuti mig själv kan jag förstå bakgrunden och därför också påverka upplevelsen.Önskar dig en fantastisk måndagkväll och tisdag! :)


/Din digitala vän

7 kommentarer:

Anonym sa...

så skönt att ge sig ut och löpa. jag har sovit några timmar för lite men kanske att jag ger mig ut på ett pass framåt dagen när jag har vilat lite mer, blev peppad av ditt inlägg!

Anonym sa...

Vad duktig du är .
Jag är inte överförtjust i just löpning men i din beskrivning kan jag faktiskt känna av att det var meditativt.
Kämpa på och plocka bort stressen.
Jag brukar tänka att stress gör att saker och ting tar mycket längre tid.
Press är ju värre. Men orättvis om det är någon annan som orsakar den. Är det du själv får du ta bort den också.
Namaste

Jenny sa...

Så kom solen! :)
Tack snälla för ditt inlägg. Ja, det är helt underbart att löpträna...när man väl tar sig ut.
För mig fungerar det som en antistressmedicin. Det är som om man kanaliserar bort alla uppdämda spänningar i kroppen.
Men ikväll blir det ingen löpning, det blir yoga istället. Hur härligt som helst!

Ha en finfin kväll!

Jenny sa...

Annayoga!
Du har ju din yoga som du brinner för och som verkligen inspirerar. Ikväll blir det lite yoga för min del. Härligt!

Ja, stress är ett fenomen som man behöver bli medveten om för att kunna dra ner på dess frekvens i livet. Jag tror som du att stress gör att vi får mindre gjort och dessutom lider onödigt.

Men precis som press är stress en upplevelse som är individuell. Det kanske låter lite konstigt men jag tror inte att någon kan orsaka mig press utan att jag själv (förmodligen omedvetet) tillåter det. Jag talar naturligtvis inte om misshandel eller någon typ av förtryck. Jag pratar om "vardags- och livspress.

Visst upplever även jag press från andra men jag tror att känslan jag upplever (dvs pressen) är något som jag själv är med och skapar. Ingen kan skapa en negativ känsla i mig utan min "hjälp".

Många av våra stress och press-känslor är miljömässigt inlärda. Vi lär oss att reagera på olika situationer och upplevelser redan i tidig ålder. Vissa av dessa känslor blir någon sorts ryggsäck som vi bär med oss genom livet, omedvetna. Vi agerar på "autopilot" utan att veta om det.

Det låter kanske lite läskigt och orättvist att man bär ansvaret över sin stress och press själv. Men jag skulle vilja se det tvärtom som att vi, när vi blir medvetna om hur vi fungerar invärtes, får tillgång till ett verktyg som gör det möjligt för oss att bli lyckligare varelser.

För det är när man börjar lyssna på vad man tänker och känner utan att döma sig själv som man börjar förstå var den där autopiloten går på någonstans. Det är det tex Mindfulness handlar om.
Vi har mer makt än vi tror att förändra det dåliga.
Precis som en zenmunk kan öva upp förmågan att behålla inre harmoni trots en stressig miljö kan vi alla göra detsamma. Det är inte alltid så lätt, men jag vill tro att det går. Jag övar och övar :)

Ha en härlig yogakväll (gissar att du yogar även ikväll) :-)

Anonym sa...

Som alltid så inspirerande att läsa dina klara tankar!!

Anonym sa...

Oj nu glömde jag ju att rapportera om detoxen som kom av sig...
Första två dagarna var ju lugna och jag blev pigg som en spigg. Men sen... ont i muskler o ont i allt möjligt. Det blev naprapat och jag kommer nästan inte ihåg hur det blev.
Ingen detox iallafall. Men nu när jag skriver om det igen så kanske det är värt att prova igen. har bara varit så förargligt sugen på mackor på sista tiden. Mitt besvär - mackor. Ingen bra detoxföda direkt.
Kram.
Kram

Jenny sa...

Maria!
Ja, man kan onekligen må rätt dåligt när man detoxar. Det kan bli lite av en chock för kroppen. Jag hade hjärtklappning och gud vet vad första två veckorna.
Mackor är sååå svårt att hålla sig ifrån. Jag älskar också mackor. Det är ju så gott!

Hoppas att du mår bättre nu ialla fall!

Kram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online