Från utbrändhet till livslust: Att förändra sitt liv - möjligheter till förändring!

måndag 20 augusti 2012

Att förändra sitt liv - möjligheter till förändring!


Lite då och då kommer det in kommentarer om förändring här på bloggen. Förändring och viljan att förändras men svårigheter, rädslor och till och med frustration över att förändring inte verkar ske. Varför tar det sån tid att förändras? Vad bromsar min förändring? ...och vad innebär "att veta vad man vill"?

Hur vet man när det är dags att förändras?

Förändring handlar inte om att förändras från den man är. Förändring är att bli MER av sig själv, att leva ut den man innerst inne är. Att bli sitt bästa (riktiga) jag. Att leva ut de potential som man går omkring och ruvar på. 
Vi är alla utrustade med ett verktyg som kallas för intuition. Vi VET när det är dags. Vi vet när vi lever i en situation eller relation som inte är bra för oss (den relationen kan ju faktiskt i vissa fall vara relationen till oss själva). När vi är redo att förändras öppnar vi oss för möjligheten och det är då förändring kan ske. 

Vad är det som håller tillbaka en förändring?
Förändring är just så specifikt, enkelt, skrämmande, roligt, svårt och så abstrakt som jag uppfattar det. Det ligger i min upplevelse och mina värderingar och referenser. Bara för att jag lever i en situation som jag vet att jag mår dåligt av betyder inte att jag verkligen vill förändra den.
Vår rädsla för det okända, det där nya som vi inte vet hur det kommer att bli, är ofta det som omedvetet (?) gör att vi inte tar steget. Att vi stannar kvar. Ibland kanske det känns för jobbigt att börja...eller så vet man inte var man vill börja...eller vad man vill!?


Om jag inte vet vad jag vill, kan jag då få det?
Jag brukar ibland ställa frågan "Om du hade alla pengar och all tid i hela världen - vad skulle du göra då?". De allra flesta svarar "Jag vet inte". Sen tänker dom en stund och säger "Resa".  Okej, jag raljerar lite men lite såhär är det faktiskt. Vi människor har ofta ingen aning om vad det är vi vill. Vi vill vara lyckliga, känna att vi gör något meningsfullt med vår tid och vi vill uppleva roliga och intressanta saker. Men exakt vad det är som gör oss lyckliga, vad som är meningsfullt och roligt vet vi sällan. Så, om vi inte vet vad det är vi vill - hur ska vi då kunna få det?


Släpp alla krav och rimlighetstankar och rocka loss - vad skulle du göra om du hade all tid och alla pengar i världen? Vem skulle du vara? Hur skulle du vara? Punkta ner allt på ett papper och du ska se att det kommer hända grejer!
Förändring kräver mod och tillit - våga ha tillit!
Förändring är alltings natur. Se hur dygnet och årstiden skiftar. Hur mörker blir till ljus. Allt är i en ständig rörelse. Det enda vi kan vara helt säkra på är att förändring sker. 
Vi har valmöjligheten att bli medvetna i den förändringsprocess som vi faktiskt är delaktig i. Förändring är att släppa kontrollen och våga ha tillit. Att förändra och förändras kräver mod. Som Astrid Lindgren sa "Mod är att känna rädsla och våga göra det ändå".
Och om det gör ont så kan det vara bra att påminna sig själv om att inte ens smärtan varar för evigt.


9 kommentarer:

Marie sa...

Fantastiskt bra skrivet! Jag är själv på väg tillbaka efter en utmattningsdepression och går ofta in här, du skriver så klokt och tänkvärt! Tack!

Jenny sa...

Hej Marie!
Tack snälla för att du tog dig tid och lämnade en kommentar. Det uppskattas mer än du förstår!

Anonym sa...

Ett öppenhjärtligt och kärleksfyllt tack. Det känns så självklart och bekräftande att läsa den här texten. Tack.

Mia

Jenny sa...

Hej Mia!
Tack för att du lämnade en kommentar. Uppskattar det väldigt mycket!

Jenny sa...

Hej Mia!
Tack för att du lämnade en kommentar. Uppskattar det väldigt mycket!

Anonym sa...

Livslust är ordet för vad du och denna blogg ger mig. Jag är grovt utmattad och har så varit i 1,5 år. Men kämpar varje dag! Dina ord är klokare och ger mig mer än vad någon terapuet, psykolog, sjukgymnast, läkare osv har gett mig. Tack! Tack från hjärtat!

Www.utbrand.blogg.se

Anonym sa...

Jag har läst din blogg och reflekterat mycket under våren och sommaren.Dina tankar har påverkat mig att göra nya annorlunda beslut som fått mig att välja vägar som är bättre för mig.Tack för alla inlägg!Betyder mycket!
/Ulrika

Anonym sa...

Det här en den bästa, klokaste och intressanta blogg jag läst, ÄLSKAR att få ta del av alla tankar, funderingar och det kloka sanna, TACK.

/Jeanette

Unknown sa...

Din blogg är fantastisk!!!!

Läser varje dag och inspireras :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online