Från utbrändhet till livslust: Vetegräs - boosta immunförsvar och läkning med vetegräs

torsdag 9 augusti 2012

Vetegräs - boosta immunförsvar och läkning med vetegräs

Vetegräs innehåller en extremt hög koncentration av många olika näringsämnen. Du hittar vitaminer, aminosyror, enzymer, hög koncentration av antioxidanter och klorofyll. Vetegräs innehåller också regulatorer som hjälper att bygga upp immunförsvaret.
Varför blir man piggare av vetegräs?
Den höga koncentrationen av klorofyll i vetegräs har egenskaper som hjälper kroppen att skapa fler röda blodkroppar. De röda blodkropparna har till uppgift att frakta syre i kroppen och gör oss piggare och mer alerta. 

Vetegräs renar kroppen
Vetegräs är utmärkt att använda sig av när man detoxar. Vetegräset alkaliserar kroppen, dvs skapar ett mer basiskt PH-värde (på samma sätt som alla mörkgröna bladgrönsaker gör). Bröd, kaffe, socker, vetemjöl, alkohol etc gör våra kroppar försurade (dvs sänker vårt PH-värde i kroppen). 

Vetegräs hjälper kroppen att neutralisera syranivån och det i sin tur skapar bättre förutsättningar för läkning. 

Odla ditt eget vetegräs
Jag brukar använda mig av torkat vetegräs som du hittar i de flesta hälsokostaffärer eller på nätet. Men man kan också odla sitt eget. Gör såhär:

1. Blötlägg vete i en skål i 1-2 dygn
Jag använder mig av Saltå kvarns hela vetekorn. Häll i ca 3 dl vetegräs i minst den dubbla mängden vatten. Låt stå över natten. Nästa dag sköljer du igenom vetekornen och häller i nytt fräscht vatten.


2. Plantera vetekornen
Vetegräs - att odla vetegräs hemmaLägg upp ca 2 cm ekologisk jord i lämpligt kärl. En odlingsbricka eller ett helt vanligt uppläggningsfat går bra. Några av vetekornen har kanske redan börjat gro. Sprid ut vetekornen tätt men inte alltför tjockt lager. Vattna rejält! Under de kommande dagarna kommer du att behöva vattna varje dag

3. Låt vetegräset växa i mörker ett par dygn
Vattna vetegräset varje dag. Under de första två dagarna kan det vara bra att lägga på en dagstidning på odlingsbrickan för att låta vetekornen gro i mörker. Det kommer att göra att de växer bättre. 

4. Släpp in ljuset för att stimulera klorofyll och näring
När vetegräset växer i mörker är det blekt men såsnart man låter det växa i ljus kommer det viktiga klorofyllet att fylla grässtråna. Jag odlar mitt vetegräs inomhus men man kan också placera odlingsbrickan utomhus.


5. Skörda ditt vetegräs
När vetegräset nått ungefär 10-15 cm är det dags att skörda. Klipp av gräset strax ovanför jorden och låt det fortsätta växa.


5. Pressa eller mixa fram vetegräsjuicen
För att få ut den näringsrika juicen ur vetegräset behöver man en vetegräspress (jag har denna och tycker att det är helt ok). Har man inte det kan man mixa vetegräset i sin mixer (detta har jag dock aldrig testat själv) tillsammans med lite vatten. Kan vara bra att klippa gräset i mindre bitar för att undvika att det trasslar in sig i mixerknivarna.


6. Frysa in vetegräsjuice?
Det allra bästa är att dricka juicen direkt efter att ha pressat fram den. Dock kan det vara krångligt att ta fram juicepressen varje dag. Ett alternativ är att skörda vetegräset och frysa in iskuber. En av mina vänner gjorde så och tog sedan fram en iskub som fick smälta lagom till frukosten. Visst förlorar man vissa näringsämnen när man fryser ner vetegräset men det är bättre än att man låter gräset bli vildvuxet eller dö.

7. Drick som det är eller blanda i juice
Vetegräsjuice smakar gräsmatta. Det är oerhört nyttigt men för många smakar det inte jättegott. Står man inte ut med smaken kan man blanda i lite vatten eller färskpressad juice fruktjuice.

Video: odla ditt eget vetegräsRelaterade länkar om vetegräs:

6 kommentarer:

Micke sa...

Tack för en riktigt bra artikel!

Jenny sa...

Tack Micke!
...och tack själv för en toppenblogg! :)

Petra Axlund Stegman sa...

Vad tycker du om Wheat Grass Powder? Finns alla närigsämnen kvar, tänkte som alternativ till att odla själv och frysa in.

Jenny sa...

Hej Petra!
Tack för ditt inlägg. Ja, vanligtvis använder jag vetegräspulver och det funkar väldigt bra. Här kan du läsa om näringsvärde i pulver kontra färskt.

http://vetegras.wordpress.com/2012/03/15/en-jamforelse-mellan-farsk-vetegrasjuice-och-pulverjuice/

Anonym sa...

Nytt superfood kolla in www.guruhappy.com

archangelfaith.blogspot.com sa...

Klickade på din länk om vilken maskin du använder när du jouicar, fast jag kom till en sida med reklam?
Mvh Kerstin
ps fin sida Du har!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online