Från utbrändhet till livslust: Avslappning för att läka stress

torsdag 9 augusti 2012

Avslappning för att läka stressStress är i sig inte farlig. Det är avsaknaden av återhämtning som gör stressen till en belastning på kropp och själ. 

Avslappning är ett sätt att läka kropp och själ
Långvarig stress skapar en obalans i kropp och själ. Att leva med höga nivåer av stresshormonerna kortisol och adrenalin belastar både kroppen fysiskt men också vår upplevelse i livet. Att skapa en rutin som består av djup avslappning är ett sätt att ta ner stresshormonerna och byta ut dem mot lugn-och-ro-hormoner såsom oxytocin. En kropp (och sinne) som är lugn prioriterar inte längre att fokusera på det hot (fight flight) som stressen innebär utan kan istället fokusera på läkning.

Meditation ger lägre blodtryck, mindre oro och ångest
Idag vill jag påminna mig själv om att avslappning och meditation/meditativ aktivitet är ett kraftfullt sätt att både motverka och läka stress. Men även öppna upp för utveckling och nya perspektiv.
Det är idag vetenskapligt bevisat, flera gånger om, att meditation sänker blodtrycket och till och med ändrar strukturen i hjärnan (vilket i sin tur ger mindre ångest, oro och stress). För en person som mediterar för första gången kan det kännas märkligt att en så enkel sak som meditation har någon som helst betydelse för hälsan. Men det är bevisat att människor som mediterar bland annat sover bättre. 

Min upplevelse är att meditation skapar en genväg till lugn, dvs den som mediterar övar upp förmågan att gå ner i ett avslappnat tillstånd.

Avslappning och medveten närvaro ger oss perspektiv. Det får oss att stanna upp och bli medvetna samtidigt som vi förbereder för att kroppen ska kunna läka på ett kemiskt plan.


Relaterade artiklar:

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online