Från utbrändhet till livslust: Till dig (och mig) med spänningshuvudvärk och migrän

söndag 9 december 2012

Till dig (och mig) med spänningshuvudvärk och migrän


Man brukar säga att choklad och vin är triggern för många och det kan säkert stämma, men det är inte orsaken till att migrän/huvudvärk uppstår. Så varför får man migrän/spänningshuvudvärk och hur gör man för att förebygga?

Sinnet hänger ihop med min huvudvärk/migrän
Min bild av migrän hänger ihop med sinnet. Vi får i oss stora mängder intryck om dagarna. Dagen kantas av olika intryckskanaler som datorer, TV, radio, tidningar, kontorslandskap, ljud och människor i omgivningen och kanske avslutar man dagen med att kolla av Facebook eller spela Wordfeud på sin telefon. Sinnet får få tillfällen till vila och lugn.

Stäng av intrycken och låt sinnet vila
Jag vill idag påminna mig själv om att migrän/huvudvärk ofta kommer av ett sinne som tagit emot alltför många intryck. Genom att stänga dra ner på antalet intryckskällor kan sinnet vila. Stäng av TV:n, radion och låt telefonen ligga på sin plats innan jag somnar.

Hur gör jag för att hjälpa sinnet vila?
Meditation eller pranayama är ett utmärkt sätt att låta sinnet vila och återhämta sig. Detta skapar också en positiv kedjereaktion till läkning. Kroppen är nämligen inställd på att läka sig själv men stress blir ofta det som ställer sig ivägen för läkningsprocessen (kroppen tror att det finns viktigare saker att hantera i ett stresstillstånd). Detta gäller alla typer av åkommor. Kan vi gå in i ett avslappnat tillstånd sköter kroppen en stor del av läkningen själv.

Medveten andning/pranayama:Ta hand om muskler och kroppens funktioner
För de allra flesta börjar ett migränanfall med att det ”kryper” i nacken, axlar, käkar eller rygg. Musklerna är spända, värker och känns allmänt onda. Det blir svårt att tänka och intrycken tycks inte få plats i huvet (det är här sinnet kommer in). Musklerna är viktiga komponenter när det gäller värk som migrän. Att kontinuerligt sköta om sina muskler med självmassage, träning, ligga på spikmatta, yoga, avslappning osv är mycket effektivt.

Magen och huvudet hänger ihop – rensa ut dina slaggprodukter!
Enligt Ayurveda hänger ofta huvudvärk ihop med ansamlade gifter i kroppen (sk ama). Magen och huvudet hänger ihop. Se till att du har en väl fungerande mage och matsmältning. Om du inte får gå på toa en gång om dagen anses man vara förstoppad. De slaggprodukter och gifter som kroppen inte kan göra sig av med stannar kvar och stör många olika processer i kroppen.

Gluten och värk hänger många gånger ihop
Är man minsta lilla känslig för gluten kan även detta ställa till med värk av olika slag. Gluten är dessutom precis vad det låter som: glue (på engelska: lim). Det lägger sig som en hinna i tarmkanalen och gör att kroppen inte kan tillgodose sig den näring som vi får i oss. Det i sin tur gör oss trötta och hängiga.Tips till utrensning:
1.       Starta dagen med att dricka en kopp varmt vatten. Koka vattnet, häll sedan i lite kallvatten (så att det blir max 40 grader). Tillsätt lite färskpressad citron samt en tsk honung. Vänta 10 minuter innan du äter frukost.
Drick varmt vatten genom dagen.
2.       Gör en utrensade kur (läs mer här) ca 10 minuter innan du äter lunch och middag.
3.       Linfrön, physillumfrö, physillumfröskal etc boostar magen- och tarmfunktionen.
4.       Sänk stressnivån. Tänk på att sinnet och kroppen hänger ihop. Om ditt sinne är stressat har också din kropp förhöjd stressnivå. Meditation, långa promenader, djupandning, yoga, avslappning, varma bad etc lugnar kroppen och sinnet.
5.       Syresätt kroppen: djupandning (som pranayama) och yoga rensar kroppen! Träning är också bra. Men om du har problem med migrän, träna inte för intensiv träning.
6.       Under vinterhalvåret: drick och ät varm mat.
7.       Minska på kaffet. Nej, kaffe gör en inte piggare. Ja, möjligtvis för stunden men inte i längden.
8.       Dra ner på gluten (som många gånger förvärrar eller orsakar värk) och socker.

2 kommentarer:

annelie sa...

Hej! Vill bara säga att jag verkligen gillar din blogg! Du tar hela tiden upp de mest intressanta saker! Tack! Kram Annelie

Jenny sa...

Hej Annelie!
Tack snälla för att du tog dig tid och lämnade en kommentar som är mycket uppskattad!

Önskar dig en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online