Från utbrändhet till livslust: Kan man svänga i livet när tankarna går på räls?

tisdag 12 mars 2013

Kan man svänga i livet när tankarna går på räls?


Det sägs att vi tänker i snitt 60 000 tankar om dagen. 95% av dessa är samma tankar vi tänkte igår. Skrämmande statistik? Ja, frågan är om jag kan förändra mitt liv från den "plats" där jag befinner mig idag om mitt sinne går på räls?

Du är inte dina tankar men de kan "äga" dig
Dramatisk rubrik, jag vet. Man kan lätt tro att jag håller med de många livscoacher som hävdar att vi är precis det som vi tänker. Men jag är inte av uppfattningen att allt hänger på vad jag tänker. Jag tror inte ens att jag kan kontrollera alla mina tankar. Nej, det viktiga är hur medveten jag är om vad och hur jag tänker. Jag tror inte att jag är mina tankar. För om jag vore mina tankar skulle jag inte kunna betrakta dem (fundera på den).


Däremot påverkar våra tankar (speciellt de omedvetna) och våra känslor många gånger våra beslut på ett, ibland, inte så positivt sätt. Vi kan skapa oss själva ett lidande som vi inte ens är medvetna om. Det kan handla om rädslor och sårade känslor som vi gång på gång agerar på, helt omedvetet. Något som ofta resulterar i lidande och en enorm enerigförlust. 

Att bli medveten om sina tankar och känslor, när de uppstår, är att betrakta dem utan att fördöma  eller agera på dem. Det är först då jag kan börja en förändringsprocess som är mer hållbar.


Myelinisering - en process i hjärnan som är bra att känna till
De tankar vi tänker skapar små "stigar" i hjärnan. De tankar vi tänker ofta skapar motorvägar. Processen kallas för myelinisering av vetenskapen och är en fysisk/kemisk process som påverkar våra hjärnor. Ett ämne som kallas myelin bildar avtryck i hjärnan beroende på vilken del i hjärnan jag aktiverar genom min tanke. Det låter läskigt, jag vet. Men faktum är att jag har stora möjligheter att förändra min situation bara genom att 1) bli medveten om vad jag tänker och känner och 2) studera mig själv "utifrån" utan att agera 3) undvika att agera på sårade tankar och känslor samt 4) medvetet öppna mig för nya tankespår.


Video: The process of human change
Videon nedan beskriver fenomenet "myelinisering" som är en process som sker i hjärnan. Den är måhända lite "amerikansk" men jag tycker att den fångar beskrivningen av myeliniseringsprocessen på ett intressant sätt.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Vilket bra inlägg! Har också hört att ens vanliga tankar skapar vägar i hjärnan, men jag visste inte att det var en så påtagligt fysisk process att myelin lagrades in. Superhäftigt!

Anonym sa...

Bra video!
Dags att slut traska de vanliga kostigarna :-)
Ann

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online