Från utbrändhet till livslust: Mini-meditationer för småbarnsföräldrar och andra med lite tid

måndag 25 mars 2013

Mini-meditationer för småbarnsföräldrar och andra med lite tid


Meditation i biltvätten, why not?
Att hitta plats för meditation i ett hektiskt liv
Jag fick en fråga av Christine som undrar följande:

"Skulle gärna vilja veta mer om dina tankar när det gäller återhämtning som småbarns mamma. Har du själv barn? Och hur gör man för att meditera med en bebis på armen och en trotsig treåring runt benen?"

Först och främst, tack Christine för din fråga. Den är onekligen relevant. Hur hittar man utrymme för att varva ner och komma till ro när man är mitt i livet?
Jag är själv småbarnsförälder och jobbar heltid i ett yrke som liksom för många andra innebär en hel del prestationer och leveranser. Det finns alltid något som ska göras, både hemma och på jobbet.


Så, hur går man tillväga?

3 tips till meditation i vardagen:
Medveten närvaro under
lunchpromenaden
 • Meditera där du är, mitt i livet
  Meditation innebär inte nödvändigtvis att sitta och humma i ett mörkt rum ;)
  Den bästa meditationen är den du kan utföra med kontinuitet. Att få utrymme och tid för sig själv att helt ensam utföra sin meditation är helt klart läkande och utvecklande.

  Men minst lika viktig är den meditation du kan utföra precis när som helst, mitt i vardagen. I bankomatkön, på lunchpromenaden, i biltvätten eller mitt i brinnande vardagsaktivitet. I varje ögonblick bor en möjlighet till lugn. I varje ögonblick. Till och med en stökig morgon i rusningstrafiken. Mindfulness eller medveten närvaro kan man kalla denna typ av meditation.

  Men hur går det till att meditera i ICA-kön egentligen?
  Det enkla är oftast det svåra för oss människor. Att meditera mitt i vardagen handlar om att switcha på medvetenheten i kropp, känsla, tanke och upplevelse precis där du befinner dig. Betrakta känslan i kroppen och sinnet. Betrakta tankarna och låt dem passera utan att agera på dem. Känn efter hur kroppen känns och hur du liksom betraktar allt det som försigår både inuti och utanför dig. Så enkelt är det.
  Se om du kan hitta ditt eget sätt att meditera. Det finns inga facit på exakt hur det går till. Hitta din egen variant.
 • Skapa dig själv ett fönster
  Är du ensamstående förälder är det såklart mycket svårare att få tid till dig själv. Men kanske finns det ändå ett fönster till egentid i form av barnvakt eller efter kvällningen? Du, om någon behöver troligen utrymme för att vila ditt sinne.

  Har du en medförälder kan det vara klokt att boka in "egenkvällar". Det har jag och min sambo gjort. Två kvällar i veckan är "mina egna".
  Den tid du lägger ner på att meditera kommer du att få tillbaka. Det finns mängder med forskning som visar att man på bara 2 månader kan förändra hjärnans struktur genom meditation.
 • Meditera innan du somnar
  Men då somnar jag ju bara? Ja, men finns det verkligen ingen annan tid till meditation är det ändå bättre att du mediterar en stund innan du somnar. Och somnar du kommer du att ha en bättre kvalitet på sömnen.

Allt gott till er alla tappra själar därute!2 kommentarer:

Bea sa...

Hej!

Inspirerad av dig har jag köpt en råsaftcentrifug och herregud! Jag känner mig helt frälst och har nog aldrig fått i mig så mycket nyttigheter förut. Gillar verkligen att det fungerar så bra att köra ner gröna blad och grönsaker i den. Första receptet jag provade blev din detoxdrink och jag gillade verkligen den. Lägg gärna ut fler om du har.

Allt gott!

Jenny sa...

Hej Bea!
Tack för din kommentar. Vad härligt att du känner att du mår bättre av att köra råsaftcentrifugen. Det är onekligen lite beroendeframkallande :)
Jag tycker själv att jag känner mig mycket piggare när jag gör juice. Under den kalla vintern tycker jag att det är lite svårare att få det att funka (jag vill helst ha lite varmare mat/dryck när det är som kallast) men nu när det börjar bli lite vår känns det helt rätt.
Jag har lagt upp ett antal recept på juicer och smoothies under http://komtillbaka.blogspot.se/search/label/detox-recept

Önskar dig en fin kväll!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online