Från utbrändhet till livslust: Syresätta kroppen för att läka depression och stress?

onsdag 13 mars 2013

Syresätta kroppen för att läka depression och stress?


Det sägs att depression inte kan existera i en syrerik kropp. Om det finns något vetenskapligt bevis för detta påstående (se gärna filmen nedan) kan jag inte svara på. Men det jag vet är att andningen är en central och effektiv del i övningar för avspänning och stressreducering. Och det fungerar.

Medveten andning för läkning av stress
Att byta ut omedveten ytlig stress-andning mot medveten djupandning fungerar. Blodtryck går ner, nivån av stresshormoner likaså och flertalet processer i kroppen fungerar bättre (matsmältning och näringsupptag är ett exempel). Allt detta genom syresättning och ett lugnare sinne och kropp.

Yoga adderar ytterligare en dimension till läkningsprocessen
Adderar man dessutom en fysisk del till "medvetenheten" och "andningen" så får man ytterligare en dimension till två redan effektiva metoder. Själva konceptet med yoga går ut på att aktivera/belasta kroppens muskler, leder, ligament, senor varvat med avslappning och stretchning. Aktivitet, stretch och vila i muskeln släpper spänningar som uppstått och lagrats under stress (oro, ilska, frustration etc). Kombinationen medveten närvaro, andning och fysisk aktivitet är kraftfullt och enormt positivt för läkning både i sinnet och den fysiska kroppen. Det är ett mycket effektivt sätt att lugna en orolig kropp, till exempel vid sömnproblem och obehagskänslor. 

Läkning av "stressmuskler" och migrän
Sedan jag började med Hathayoga (en lugnare form av yoga) har jag lyckats hålla de smärtsamma migränanfallen på avstånd. Men det måste ju inte vara just yoga du ägnar dig åt. Om du inte vill eller kan yoga kan du hitta ditt eget sätt att läka din kropp från spända och onda muskler. Det viktiga är att varva stretch med aktivitet i musklerna samtidigt som man medvetet betraktar känslan i kroppen. Det sägs att vi med bara vår tanke och fokus kan öka blodgenomströmningen i en muskel. Ett sätt är att  föreställa sig att man "andas in i området" som man aktiverar. Vårt sinne har en viktig och kraftfull del i vår läkningsprocess. Titta gärna på nedanstående video...

Video: "Mindfulness and healing"

5 kommentarer:

Evve sa...

Hej Vilken underbar blogg jag råkade halka in i av letandes på ett ord. Hit kommer jag gärna fler gånger. Ha en bra dag

Christine sa...

Hej, vill också passa på att tacka för en inspirtionsrik och intressant blogg. Skulle gärna vilja veta mer om dina tankar när det gäller återhämtning som småbarns mamma. Har du själv barn? Och hur gör man för att meditera med en bebis på armen och en trotsig treåring runt benen? Har tyvärr själv råkat ut för en utmattningsdepression och fick återigen tillbaka mina gamla symptom efter andra barnets födelse. Dela gärna med dig av dina kloka tankar

Jenny sa...

Hej Evve!
Tack snälla för din kommentar. Den uppskattas mer än du tror!

Hej Christine!
Du kanske upptäckte att din kommentar blev underlag till kvällens artikel? Tack för att du tog dig tid och lämnade en mycket relevant fråga.
Håller tummarna för läkning av din utmattningsdepression.
Allt gott till dig!
/Jenny

Anonym sa...

Hej Christine!

Vill gärna ge dig ett tips att gå in på www.hormoni.se eller www.mialundin.se......här kan du få mycket hjälp när det gäller depression efter förlossning.

Ha det gott!

Anonym sa...

Hej :) Vill samtycka till en riktigt bra sida, som även jag hamnade på i mitt undersökande av mig själv och alla mina besvär. Denna sida svarar på så mycket.

Tacksam till skaparen :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online