Från utbrändhet till livslust: Hållbar förändring för den stressade - utveckling och läkning

torsdag 7 mars 2013

Hållbar förändring för den stressade - utveckling och läkning

Stress har, enligt min uppfattning, olika stadier. Ju längre vi utsätts för stresshormonerna kortisol och adrenalin, desto mer påverkan har stressen på vår kropp och vårt sinne. För att kunna läka stress måste vi därför gå ner i varv och komma till ro. Många av oss har hittat olika verktyg för att varva ner. Men hur gör man för att hitta en mer hållbar balans?

Förutsättningar för förändring
Det finns naturligtvis inte ett simpelt svar på frågan ovan. Vi har alla olika förutsättningar i form av livssituation, miljö, beteendemönster och historia. Oavsett vilken situation jag befinner mig i har jag makten att förändra mitt liv i en mer positiv riktning. 
Det finns några grundprinciper som påverkar personlig utveckling och läkning.

Grundprinciper för hållbar förändring:



  1. Acceptera läget
    Att acceptera att jag befinner mig i en situation jag inte mår bra i betyder inte att det är "game over", tvärtom är det här den intressanta resan börjar.
    När jag accepterar att jag befinner mig i ett läge fysiskt/känslomässigt kan jag börja lära mig av min process.

    Att inte acceptera läget är att skjuta ifrån sig viktiga insikter, lärdomar och möjligheter. Det är att vända ryggen till att utvecklas.
  2. Ta ansvar
    När man inte mår bra kan det kännas övermäktigt att börja tänka tanken på förändring. Men det man kan trösta sig med är att bakom det jobbiga ligger en ny värld. Att leva kvar i samma situation är många gånger mer smärtsamt än att ta steget till förändring.
    Att ta ansvar är att acceptera att det är jag som är bäst lämpad att påverka mitt liv i en mer positiv riktning. Det är i stunden jag accepterar att jag har ett ansvar som jag också kan börja se en möjlighet.


    Förutsättningen för förändring är att jag vill ha förändring. Det är inte nödvändigtvis så att alla som mår dåligt verkligen vill förändras. Förändringsprocessen kan kräva något av oss. Frågan är om vi är villiga att satsa?

  3. Bli medveten
    Ingen hållbar förändring kan ske om jag inte är medveten om var jag befinner mig. Hur ska jag kunna flytta mig från punkt A till punkt B om jag inte vet var jag befinner mig?
    Medvetenhet är att koppla på det extrasinne som vi alla har men som vi lätt glömmer bort att använda. Första steget handlar om att bli medveten om hur min inre dialog ser ut (vad jag tänker, känner och upplever) samt hur min kropp reagerar.

    Att styras av sina sårade känslor är att utsätta sig själv för onödigt lidande och stress. Att koppla på medvetenhet är att stänga av "autopiloten" som kanske är orsaken till att jag befinner mig där jag befinner mig.
  4. Betrakta
    Betrakta dig själv, dina känslor, tankar och din upplevelse är att sluta leva i mörker/omedvetenhet. Vad känner du? Hur känns det? Betrakta dig själv utifrån som från ett utanförkroppen-perspektiv utan att fördöma dig själv och utan att agera. Studera dig själv, dina tankar och känslor och hur du agerar på det som du känner/tänker. Skriv ner det som kommer in i dina tankar och "öppna kranen", låt det flöda. Gör det här för din egen skull, för att du är värd det.

    Är jag slav under mina egna känslor? Agerar jag på sårade känslor? Skriker jag åt de andra bilisterna? Känner jag mig pressad på mötet på jobbet? Känner jag mig hotad? Tar jag i för mycket bara för att vara säker på att jag är tillräckligt bra?
  5. Fungerar eller fungerar inte?
    När jag blivit medveten om och kan acceptera att jag befinner mig i ett läge som jag vill förändra är det lättare att i stunden se hur jag kan göra förändringar. Det är i varje stund som jag skapar (min upplevelse av) mitt liv.
    Frågan är om jag agerar på ett sätt som fungerar? Dvs om jag beter mig på ett visst sätt i en given situation, kommer det då att föra mig närmre eller bort från den upplevelse jag vill ha?

    Stäng av "autopiloten"
    Många gånger agerar vi på autopilot för att vi "har rätt" att göra det eller av gammal vana. Det kan handla om att agera på sina negativa känslor. Men det kan också handla om att prestera för att fylla en "inre tomhet".

    Det är vanligt att den som har dålig självkänsla presterar mer än han/hon behöver bara för att vara säker på att man levererat tillräckligt. 

    Istället för att bara agera är det dags att ställa sig själv frågan om det här för mig närmre den jag vill vara och den situation jag vill vara i. Vem vill jag vara? Hur vill jag vara?


4 kommentarer:

Jenny sa...

Hej mirismalina!
Tack snälla du för att du tog dig tiden att lämna en kommentar. Uppskattas enormt mycket!
All lycka och hälsa till dig!

Maria sa...

Är precis som föregående skrivit väldigt glad att jag hittade hit! sökte också på detox och har även problem emd acne efter all stress så är glad att jag nu börjat ta tag i mitt liv och gjort förändringar. Men det är som du skriver inte lätt att göra stora förändringar när man är så trött och mår så dåligt.. men när man väl kommit igång känns det i alla fall bättre :) Blir inspirerad av dina inlägg och kommer följa din blogg i fortsättningen!

Elin sa...

Hej! Hittade din blogg när jag googlade bihåleinflammation tror jag det var. Ganska otippat, men ändå helt rätt! Så mycket intressanta och lärorika reflektioner. Vilken lyx att få upptäcka att det fanns en bank av inspirerande fakta här! Ser framemot att framtida läsning.

Anonym sa...

Det var länge sedan du skrev det här, och jag har läst det förut eftersom jag redan besökt din blogg flera gånger. Men just idag var jag redo att verkligen ta in budskapet, att börja den skrämmande(!)/spännade resan mot en sannare verklighet.
Ann

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online