Från utbrändhet till livslust: Detox dag 4 - Tips till den krassliga detoxaren

fredag 4 januari 2013

Detox dag 4 - Tips till den krassliga detoxaren

Detox 2013, dag 4 av 30

Vaknade upp med halsont och en kropp som känns tung. Dagen ägnas åt självkurering. Men detoxen fortsätter som vanligt. Startade dagen med en kopp citron- och honungsvatten (max 40 grader varmt). 

Kan man äta frukt?
Åt 1/2 ananas och 1 banan till frukost idag. Jag brukar inte äta så mycket frukt, särskilt inte under första delen av detoxen eftersom jag vill rensa ut sockret ur kroppen. Men idag kändes det rätt att få i sig ananas. Ananasen sägs dessutom ha mängder med bra egenskaper som sänker feber, hjälper tilltäppta bihålor och rensar ut toxiner ur kroppen (bra egenskaper för leverns utrensning).

En rekommendation är generellt sett att hålla nere fruktätandet under detoxen. Men om du äter frukt, ät gärna frukt på tom mage och se till att göra det tidigare på dagen (innan kl 16). 

Frukt som ligger i tarmarna och jäser över natten kan göra att mår riktigt dåligt. 

Bota halsont

  • 1/2 tsk manukahonung flera gånger om dagen
  • Varmt vatten med citron och ingefära
  • Varmt ört-te
  • Stärkande kur innan lunch och middag
  • Undvik att dricka och äta kall mat och dryck
  • Vila

5 kommentarer:

Anonym sa...

Var det därför jag sov dåligt och inte mådde bra. Äter sällan rå frukt med gjorde det igår kväll. Intressant! Mvh Lina gillar skarpt din blogg tack!

Jenny sa...

Hej Lina!
Tack för din kommentar.
Enligt Ayurveda ska man vara försiktig med att äta alltför mycket frukt på kvällen. Men sen beror det ju på om man ätit nåt innan. Äter man frukt efter en stor kött-middag så blir det ju svårare för kroppen att processa alltsammans och då ligger det kvar och jäser i tarmarna istället (och skapar slaggprodukter).
Men det är ju inte säkert att det var det som gjorde att du sov dåligt.
Detoxar du också?

Önskar dig en fin kväll!

Anonym sa...

Hej!
Jag detoxar inte men försöker få in hälsosamma vanor i vardagen på ett bra sätt:) och kikar in här!
Lina

Linda sa...

Hej.. Jag undrar lite vad du äter och dricker när du detoxar, eller äter du överhuvudtaget? Är väldigt nyfiken och provar lite smått själv men med noll framgång.
Kram

Jenny sa...

Hej Linda!
Tack för ditt inlägg.
Jag kommer att publicera fler detox-recept (om du inte redan klickat på taggen http://komtillbaka.blogspot.se/search/label/detox-recept) kommande dagarna och veckorna.

Jag äter väldigt mycket grönsaker både i tillagad och otillagad (raw food) form. Det blir grytor, juicer, smoothies, soppor och sallader. Mycket vegetariskt men även fisk, kyckling, halloumi-ost och även ägg. Linser och bönor är också återkommande på menyn.
Så rena råvaror som möjligt, inget halvfabrikat. Mycket vatten (kokt med citron i), grönt te eller örtteer. Mycket färska örter och livsmedel med kraftfulla egenskaper, som ingefära, vitlök, koriander, persilja, granatäpple osv.

Det finns en bok som heter "Renare kropp och själ med detox" av Nishan Joshi. Den beskriver detox ur ett Ayurvediskt perspektiv och är mycket bra. Där finns även många recept.

Får jag fråga om det är något särskilt du saknar, förutom recept, här på bloggen? Något som du tycker att jag ska skriva om?

Önskar dig en fin lördagkväll!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online