Från utbrändhet till livslust: Att forma om sin hjärna öppnar upp en ny värld

söndag 9 mars 2014

Att forma om sin hjärna öppnar upp en ny värld


Våra tankar och känslor kan onekligen ställa till det för oss. Rädslor stänger till exempel av vår förmåga att lösa problem. Och kreativitet kan inte blomstra där rädslor regerar. Rädsla, oro och osäkerhet höjer vår stressnivå. Något som i längden bränner ut våra resurser och för oss in en ond cirkel.

Det är en utmaning att bryta beteenden som bygger på rädsla. Men när det görs sker magi.

Att förändra livet genom att definiera sina rädslor
Rädslor kan bli ett fängelse
när de omedvetet får
härska fritt.
Att definiera sina rädslor och bekanta sig med dem kan förändra livet på många sätt. Men personligen tror jag inte på att försöka radera rädslor och negativa tankar. För det går inte. Det är inte meningen att vi ska låtsas som om vi inte hade en negativ känsla eller tanke. För det har vi.

Våra negativa tankar och känslor är en lika naturlig del av vårt känsloregister som de positiva. Men det är de omedvetna rädslorna och negativa tankarna som är destruktiva för oss. Det är de som gör att vi börjar agera på sårade känslor. Det är de som gör att vi säger och gör saker i affekt. I stress. Vi blir en flipperspelskula som kastas fram och tillbaka, tillsynes utan kontroll. Livet blir ett lotteri och känslan av att vara den som drar nitlotten blir det som genomsyrar vår existens.


När rädslorna inte står i vägen öppnar sig en möjlighet
Att definiera sina rädslor och bekanta sig med dem gör två viktiga saker med oss. Först och främst blir vi medvetna om vår inre dialog och hur vi agerar på den. För det andra får våra känslor mindre kontroll över hur och vad vi agerar på. Saker vi säger, beslut vi tar, planer vi gör, drömmar vi har. Det blir mer tydligt att det finns ett annat sätt. Jag måste inte agera på allt jag känner. Jag kan välja något annat. Och när rädslor inte står i vägen öppnar sig en möjlighet...

Video: Reprogramming your brain to overcome fear

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online