Från utbrändhet till livslust: Att "komma tillbaka" efter en utbrändhet

måndag 7 september 2015

Att "komma tillbaka" efter en utbrändhet


Att "komma tillbaka" - är det rätt väg att gå?
Många pratar om att "komma tillbaka" efter en utbrändhet. När jag tänker på min utbrändhet vill jag ogärna använda mig av de orden. För det är troligen inte tillbaka man vill sträva. Jag skulle inte vilja befinna mig i den period jag hade innan jag gick in i väggen. Det var en smärtsam period i mitt liv. Jag var inte särskilt snäll mot mig själv nu när jag tittar i bakspegeln.

Ibland krävs det helt enkelt en utbrändhet för att man ska vakna upp. Så var det för mig. Tanken på vad som hade hänt om jag inte gått in i väggen är skrämmande. Det var sannerligen inte tillbaka jag ville gå.

Att gå vidare...framåt efter utbrändhet
Jag tror att det var Albert Einstein som sa att man inte kan lösa ett problem på samma medvetandenivå som det skapades. Det ligger något i det. Hållbar förändring och läkning handlar om att hitta nya perspektiv. Att gå framåt kräver förändring. För att förändring ska kunna ske måste en öppenhet finnas. 

För mig blev steg nummer 1 att acceptera att jag befann mig i den situation jag var i. Det tog tid. Jag ville verkligen inte acceptera läget först. Men jag visste att jag måste förändra något för att förflytta mig därifrån. Jag visste bara inte hur. Men jag bestämde mig för att detaljerna fick vänta ett tag. Så här i efterhand var det på ett sätt viktigare att jag hade tillit till förändringsprocessen snarare än att jag visste exakt varje steg jag skulle ta.

När vi inte har möjlighet att förändra en situation kanske vi måste förändra något i oss själva?

4 kommentarer:

Piedra sa...

Einstein var en klok man, och du har skrivit ett klokt inlägg! Nej, inte ska vi tillbaka inte. Då hade vi snart hamnat i utbrändhet igen. Framåt med hjälp av förändringar är melodin.

Chrissan sa...

Ja den där acceptansen är svår. Ca 10 månader sen jag gick in i väggen och har fortfarande svårt att acceptera det.

Jenny sa...

Tack Piedra och Chrissan!
...för att ni tog er tid och lämnade en kommentar.
Det är förstås lättare sagt än gjort att acceptera läget. Det är många faktorer som spelar in i accepterandet. Men när man väl gjort det kan man börja jobba med sin läkningsprocess på en ny nivå. Det är min upplevelse ialla fall.

Jag tycker att den här videon beskriver myelinprocessen i hjärnan väldigt bra. Strunta i att den handlar om att uppnå mål (och att den är lite väl amerikansk i sin utformning). Det är själva fenomenet som Einsteins citat beskriver, fast mer i ett kemiskt perspektiv i hjärnan. Att hitta ett nytt förhållningssätt i tillvaron, en ny väg att gå, för att läkning och förändring/utveckling ska ske. Det är oerhört spännande och intressant och berör alla, oavsett om man är utbränd eller ej.
https://youtu.be/13JAbJOM4gU

Allt gott till er båda!

Bella sa...

Wow. Din blogg, det du skriver skulle lika gärna kunna vara mina ord.. Underbart skönt att läsa i ord det som jag tänker. Svårt att sätta just ord på det jag tänker o känner, men behövligt, blir verkligt på något vis. Tack för att du delar med dig av det du gått igenom och det jag själv går igenom.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online