Från utbrändhet till livslust: Antiinflammatorisk kost gör oss mindre deprimerade

tisdag 22 september 2015

Antiinflammatorisk kost gör oss mindre deprimerade

Det vi äter antingen ökar på eller minskar
inflammation i våra kroppar. Det är bevisat
att inflammation även påverkar vårt
psykiska mående. 

De allra flesta (om inte alla) av oss har någon form av inflammatorisk process som pågår i kroppen just nu. Vi är inflammerade utan att veta om det helt enkelt. Det kan handla om sköldkörtelproblem, tarmar, muskulära problem, inre organ, inflammation i tandkött och hy osv. Symptomen är många, inte sällan med trötthet och värk men också psykiska åkommor som depression. En viktig faktor som triggar och tillika också läker inflammation är våra kostvanor. Det vi äter påverkar även vårt psykiska mående.


Blåbär och andra antiinflammatoriska livsmedel
hjälper kroppen att minska den låggradiga
inflammation de flesta av oss går omkring med.

Harvardstudien visar onekligen att läkning av stress och depression sker både på en fysisk och en mental nivå. Med inflammation i kroppen löper vi större risk till depression exempelvis.

Antiinflammatorisk kost har positiv påverkan psykiskt
En av världens största studier , gjord på Harvard, visar att kosten inte bara triggar eller dämpar inflammation utan också påverkar vårt psykiska tillstånd. Det visar sig att vi kan gå omkring med låg inflammation i kroppen utan att veta om det. En inflammation som pågår år efter år och successivt påverkar oss mer och mer. Studien visar att det finns en koppling mellan det vi äter och depression, samt mellan nivån av inflammation i kroppen och depression.

Harvardstudien visar att de som äter mat som triggar inflammation (socker, vitt mjöl/gluten, margarin, rött kött) löper 29-41% högre risk att drabbas av depression.


Att medvetet addera mer näringstäta och
antiinflammatoriska livsmedel som ingefära,
bra fetter, gröna bladgrönsaker minskar
inflammationen i kroppen...vilket även påverkar
ens psykiska mående.
 

Att äta antiinflammatoriskt
En antiinflammatorisk kost innebär att man drar ner eller helt tar bort gluten (eller åtminstone vitt mjöl), socker, rött kött, margarin och processad mat (hel och halvfabrikat). Istället äter man naturliga livsmedel som innehåller en högre näringstäthet och antiinflammatoriska egenskaper, exempelvis grönsaker (gärna mörkgröna bladgrönsaker), olivolja, måttligt med frukt, fet fisk/omega 3, linfrön, "superfoods", ingefära, bär, nötter (ex valnötter) m.m.

Glutenfri diet minskar inflammation samt ökar det psykiska måendet
Jag har ätit glutenfritt i 2 år. Förutom att jag förbättrade mina sköldkörtelvärden försvann även muskelvärk och migrän. Jag hade aldrig gjort kopplingen att jag skulle vara känslig mot gluten eftersom jag trodde att glutenintolerans var detsamma som celiaki. Gluten orsakar ofta en låggradig inflammation även hos de som inte tickar symptom som celiaki ger. Ofta är det först efter man slutat helt med gluten som man inser hur mycket bättre man mår. Även glutenkänslighet visar sig ha kopplingar till psykiskt mående (troligen eftersom det är en inflammationstrigger som beskrivs ovan). Därför kan många uppleva att de mår bättre en tid efter de slutat äta gluten.


Se gärna nedanstående föreläsning om antiinflammatorisk kost och dess läkande effekter. Föreläsningen gjordes av läkare för läkarstuderande i USA.

 


3 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för att du skriver så många kloka o insiktsfulla inlägg! Ha en fin dag, Karin

Jenny sa...

Tack snälla Karin!
Uppskattade din kommentar enormt mycket.

Önskar dig en fin dag!

Anonym sa...

Tack från mig med, din blogg ger information, inspiration och inte minst hopp på min väg tillbaka. Hälsningar Ninni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online