Från utbrändhet till livslust: 28 dagar som boostar kroppen

torsdag 28 januari 2016

28 dagar som boostar kroppen

Frukost idag bestod av sambons fantastiska fröknäcke,
(på durramjöl och frön samt smaksatt, recept snart)
samt en avocado, lite salt och en kopp ekologiskt
grönt te (Clipper)
.
Detox, dag 28 av 31
Det har nu gått 28 dagar av min detox. Inget socker, kött, mjölkprodukter, alkohol, kaffe/svart te, gluten (det slutade jag med för 2,5 år sedan), sojaprodukter, transfetter/upphettade oljor (som är inflammationstriggers och finns i vissa livsmedel) eller halvfabrikat. Bara ren mat, så mycket ekologiskt som möjligt. Mat som underlättar för matsmältningssystemet. Många färskpressade juicer och smoothies har det blivit. Två gånger har jag ätit kyckling. Fisk har det blivit någon gång (oftast tillsammans med lätt wokade grönsaker eller en sallad) men mest har jag ätit grytor, soppor och "hälsotallrikar" med färska grönsaker och örter i överflöd. 

När man kommit så här långt i detoxen är det inte jobbigt. Ingen darrighet, ingen trötthet (förutom efter de nätter då småttingarna påverkat min sömn). Jag känner ett större fysiskt och mentalt lugn än jag gjorde innan.

Att bli mer lyhörd för kroppens signaler
Jag, som normalt sett gärna äter stora portioner, har kommit på mig själv med att känna mig nöjd när jag reflexmässigt tänkt ta en portion till. I mitt fall händer inte det så ofta. Jag älskar mat och äter normalt sett lite för mycket (läs, mer än min matsmältning mår bra av). Men en månad på ren mat gör att man kommer närmre kroppen och lär känna signalerna på ett annat sätt. Signaler som annars inte hör. 

Blodsockret och det mentala måendet
Blodsockret en enormt viktig komponent. Ett blodsocker som hoppar upp och ner gör att man påverkas, inte bara fysiskt utan även mentalt. Jag känner mig mer stabil inuti, mer lugn på något vis. 


Fröknäcke kryddat med rosmarin till frukost.

Med nya smaklökar växer upplevelsen av det jag äter
Det tar bara 10 dagar (!) att förnya cellerna i smaklökarna. Efter en månad med ren, obesprutad mat blir upplevelsen av det man äter större. Mer finjusterad så att säga. Förr om åren brukade jag och sambon boka bord på en fin restaurang efter vi hade detoxat. Det var en enorm upplevelse att äta en middag med "ombootade" smaklökar.

2 kommentarer:

Cicci sa...

Hej! Har efter lite förhöjda (TSH 3,5 -4,7 och TPO-ak 11) sköldkörtelvärden läst en hel del av din erfarenhet här på bloggen, för att se vad jag kan äta för att förbättra min hälsa. Men nu är jag nyfiken på vad dina värden ligger på idag (eller senast såklart!)?

Eva Svärd sa...

Imponerad av din boost av kroppen. Starkt! Själv vågar jag mig inte på det, vet att det skulle stressa min kropp för mkt i min utmattning. Kram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online